Εγκρίθηκαν τα σχέδια για την κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης (photos)

Εγκρίθηκαν τα σχέδια για την κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης (photos)

Τη θετική ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε η νέα αναθεωρημένη μελέτη ανάπλασης για την πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.

Τα σχέδια άλλαξαν χρώμα, υλικά και λογική, προσαρμοζόμενα -κατά την άποψη του δημάρχου και των μελετητών- στις απαιτήσεις των κατοίκων που είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την πρώτη μελέτη ανάπλασης.

Γήινες αποχρώσεις, υδατοπερατά υλικά, περισσότερες μαλακές επιφάνειες με χώμα και φυτεύσεις είναι τα νέα στοιχεία που απεικονίζονται στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και στην τεχνική έκθεση της μελέτης.

Ένα από τα νέα στοιχεία των σχεδίων είναι η προσθήκη ενός νέου άξονα κίνησης από την οδό Ιάσονος προς το κέντρο της πλατείας, όπου θα τοποθετηθούν πλατιά σκαλοπάτια.

Σημειωτέον, ότι ο χώρος τραπεζοκαθισμάτων θα φύγει από την πλατεία και θα μεταφερθεί κάτω από την οδό Παντελεήμονος.

Είναι ένα ερώτημα βέβαια, αν αυτή η επιλογή σηματοδοτεί την απόφαση της διοίκησης Κωνσταντέλλου να παραχωρήσει χώρο τραπεζοκαθισμάτων στο πράσινο διάζωμα κάτω από την οδό Παντελεήμονος και στα υπόλοιπα καταστήματα

Γεγονός είναι ότι η έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας αποτυπώθηκε στη μελέτη.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες Αγγελική Αναγνωστοπούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης στην Τεχνική τους Έκθεση:

Μέσω διαδοχικών και πολλαπλών τοπικών διαβουλεύσεων έγινε σαφές ότι η τοπική κοινωνία επιθυμεί την εξασφάλιση του τοπικιστικού χαρακτήρα της πλατείας και την ενδυνάμωση μιας μορφής πάρκου σε αυτή.

Ως αρχιτέκτονες γενικά και ως μελετητές ενός δημοσίου χώρου εν προκειμένω, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να παραβλέψουμε την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός οφείλει μέσω επιστημονικών πάντα μεθόδων να επιλύει προβλήματα και όχι να δημιουργεί”.

Κατόπιν αυτών, η μελέτη εγκατέλειψε το στόχο να αποκτήσει υπερτοπικό χαρακτήρα η πλατεία και αντιθέτως τέθηκε ως στόχευση “η προσαρμογή της σε ένα τοπικό πάρκο προσβάσιμο σε όλους”.

Σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση (κατά τις μετρήσεις των μελετητών) οι επιφάνειες με πράσινο θα αυξηθούν από 1.880 τετραγωνικά σε 2.100 τετραγωνικά, θα προστεθεί πατημένο χώμα σε επιφάνειας 640 τετραγωνικών, ενώ οι σκληρές επιφάνειες (πεζοδρόμια, άσφαλτος) θα μειωθούν από 6.750 τετραγωνικά σε 2.859 τετραγωνικά, συν τα 3.040 τετραγωνικά μέτρα όπου θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι. Επίσης, τα δέντρα θα αυξηθούν κατά 10, για να γίνουν 75.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ανάπλαση της πλατείας θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών, δηλαδή θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019.

Την ανάπλαση θα χρηματοδοτήσει ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ τη μελέτη δώρισε στον Δήμο ο Γιώργος Προκοπίου.

Αντίθετα από ό,τι θα ανέμενε κανείς, κάτοικοι της Βουλιαγμένης δεν παρέστησαν πλην εξαιρέσεων στη σχετική συζήτηση.

Ένας εκ των ομιλητών του Aqua Marina πάντως, ο κάτοικος Παναγιώτης Κόνσουλας, που είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στη σχετική διαβούλευση, ζήτησε το λόγο και τοποθετήθηκε θετικά για τα νέα σχέδια:

Αρνητικά τοποθετήθηκε στη συζήτηση ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, που θύμισε τη δέσμευση του δημάρχου να διαβουλευθεί εκ νέου με τους κατοίκους. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε ότι και η συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μορφή διαβούλευσης και ότι δεν θα ενέδιδε ποτέ στις φωνές που ζητούσαν πλήρη αδράνεια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πάντως κάποιοι κάτοικοι της Βουλιαγμένης μετέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του 3vita.gr, αναζητούν τρόπο να ανατρέψουν τη δρομολογημένη εξέλιξη.

Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της μελέτης: