Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Ένταση, επεισόδια και τριτοκοσμικές εικόνες στο Ελληνικό (video)

Πρωτοφανής ένταση

Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό βρίσκεται από τις 10:20 το πρωί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον οποίο πρόσφυγες δεν επέτρεψαν την είσοδο στην αίθουσα αφίξεων που τελεί υπό κατάληψη.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση καθώς στην πύλη συνωστίστηκαν πρόσφυγες, αστυνομικοί και ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα προσφυγόπουλα, το οποίο είχε αναστατωθεί λόγω της έντασης.
Ο υπουργός θέλησε να μπει στο χώρο που είναι σε κατάληψη φέρνοντας κόφτη για να σπάσει το λουκέτο προκαλώντας την αντίδραση των προσφύγων με αποτέλεσμα να επικρατήσει κομφούζιο, με σπρωξιές, φωνές ενώ στο σημείο βρίσκονταν και πολλά μικρά παιδιά.

Παιδιά σκαρφάλωσαν στη σιδερένια πόρτα που είχαν κλείσει με λουκέτο οι πρόσφυγες και την οποία άνοιξαν αστυνομικές δυνάμεις κατ’ εντολήν του υπουργού,  Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, αστυνομικός χτύπησε πρόσφυγα που κρατούσε μωρό.

Ο υπουργός προσήλθε μόνος του στον χώρο, δεν συνάντησε κανέναν και το μόνο που είπε στους καταληψίες είναι: «Αν δεν θέλετε να υπακούσετε στον νόμο, να φύγετε»

Στη συνέχεια ο Γ. Μουζάλας εισήλθε στον χώρο και έδωσε συνέντευξη Τύπου μόνο στους δημοσιογράφους, ενώ γνωστοποίησε ότι λίγο αργότερα θα συνομιλήσει με αντιπροσωπεία προσφύγων.

 

 

Εικόνες ντροπής

 

Στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας εισήλθε στον χώρο και έδωσε συνέντευξη Τύπου μόνο στους δημοσιογράφους, ενώ γνωστοποίησε ότι λίγο αργότερα θα συνομιλήσει με αντιπροσωπεία προσφύγων.

«Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας»;

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η είδηση που αναμεταδίδεται περί απεργίας πείνας είναι ψευδής: «Δυο μέρες τώρα στο Ελληνικό υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι γίνεται απεργία πείνας. Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας, είναι μια είδηση ψευδής την οποία υποκίνησε μια οργάνωση.»

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που υπάρχει είναι παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους: «Οι λεγόμενοι απεργοί απαγόρευσαν την είσοδο στο φορτηγό που φέρνει το φαγητό και αναγκάστηκε να μπει από την πίσω πόρτα (…) φωνάζουν για γιατρούς και ύστερα δεν τους επιτρέπουν την είσοδο»

Είπε ακόμα, ότι κατανοεί απόλυτα τον πόνο και τη δυσκολία των προσφύγων αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει «παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους προκειμένου να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά».

Τριτοκοσμική φαβέλα το Ελληνικό

«Αόρατοι» καταγγέλλουν ότι αισθάνονται οι Αφγανοί που ζουν στον χώρο των αφίξεων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν χωρίς στοιχειώδεις παροχές, όπως το ζεστό νερό.

Χθες περίπου 100 άτομα απείχαν από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας διαρκείας, εάν δεν βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες παραμονής τους στη χώρα μας.

«Είμαστε στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έφεραν κάποια κλιματιστικά και έτσι δεν κρυώνουμε. Αυτό είναι κάτι, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν», λέει στο «Εθνος» ο 18χρονος Μιρβάις Μοχαμεντί, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι ως προς το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. «Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε ξανά το πρωί της Δευτέρας και αναμένουμε να δούμε εάν θα ενδιαφερθεί κανείς. Αισθανόμαστε σαν να μην υπάρχουμε», προσθέτει.

Ο πρώτος όροφος του χώρου των αφίξεων είναι γεμάτος από σκηνές, χωρισμένες μεταξύ τους με σεντόνια και πανιά

Μεταξύ άλλων, στο μενού του χθεσινού συσσιτίου, στο οποίο οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διανομή του, περιλαμβάνονταν ατομικές μερίδες παστίτσιου. Αρκετές από αυτές έμειναν μέσα σε πλαστικές σακούλες τις οποίες κανείς δεν πείραξε, αν και πολλοί ήταν νηστικοί. Οπως τόνισαν οι διαμαρτυρόμενοι, τους δίνονται φαγητά, τα οποία απέχουν από τις διατροφικές τους συνήθειες, αν και επανειλημμένως έχουν ζητήσει την αλλαγή τους. Εντούτοις, τα βασικά αιτήματα των Αφγανών του Ελληνικού είναι: αστυνόμευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση μεταφορά σε καλύτερες δομές και σπίτια φιλοξενίας, τα παιδιά τους να πάνε σχολείο και βασικά «να μας φερθούν όπως φέρεται ένας άνθρωπος σε έναν άλλον άνθρωπο».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν λόγο για υποκινητές των μεταναστών με πολιτικές σκοπιμότητες, «φωτογραφίζοντας» την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)», όπου βρέθηκε χθες στο Ελληνικό και κάποιοι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν σημαία της. Ως προς το συσσίτιο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν ζητήσει την αλλαγή του μενού εδώ και αρκετό καιρό από τους αρμοδίους, τονίζοντας ότι «το να αδειάσει το Ελληνικό είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας».

Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους», με το πέρας της διαμαρτυρίας, μπήκε στο εσωτερικό του άτυπου hotspot και κατέγραψε τριτοκοσμικές εικόνες. Ο πρώτος όροφος του χώρου των αφίξεων είναι γεμάτος από σκηνές, χωρισμένες μεταξύ τους με σεντόνια και πανιά ως μία προσπάθεια οριοθέτησης του προσωπικού χώρου της κάθε οικογένειας. Λίγο πιο κάτω, στην αίθουσα όπου τοποθετήθηκαν ντουσιέρες, ένας άνδρας κρατά στα χέρια του ένα μαχαίρι και σφάζει μια κότα εκεί όπου μερικά λεπτά νωρίτερα μια μάνα έκανε μπάνιο με κρύο νερό το παιδί της.

«Πήγαμε στο παζάρι στην Ομόνοια και πήραμε μια κότα», μας λέει ο 17χρονος Σαμπίρ, οδηγώντας μας με χαρά στο «σπίτι» όπου ζει με την οικογένειά του. Οι γυναίκες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του δείπνου. Η Τζεμιλέ ανοίγει φύλλο και η Ραχίμι μας κερνά φιογκάκια ζύμης. Οι υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας έχουν αναλάβει άλλες εργασίες: να πλύνουν τα πιάτα και τα ποτήρια στους νιπτήρες των γυναικείων WC και να απλώσουν τα ρούχα σε σχοινιά πάνω από τις σκηνές τους. Τα τελευταία λόγια του Σαμπίρ είναι ενδεικτικά της ψυχολογίας του: «Οπως είδατε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουμε ότι ζούμε ως άνθρωποι και όχι σαν ζώα»…

 

Πληροφορίες: Ευλαμπία Ρέβη-Έθνος 
Φωτογραφίες Παναγιώτης Σαρρής


κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement