Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Καμία ευθύνη πουθενά για την τρύπα στην πλατεία Διλόφου, κατά την ΕΔΕ

Στο αρχείο τοποθέτησε με απόφασή του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την υπόθεση της αιφνίδιας βύθισης τμήματος της πλατείας Διλόφου στη Βάρη, που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία τον φετινό Ιούλιο.

Τα ερωτηματικά για το επικίνδυνο περιστατικό υποχώρησης του εδάφους σε μια πλατεία που μόλις είχε παραδοθεί μετά από ανάπλαση και που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτη παιδιά, ήταν πολλά και η δημοτική αρχή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να καλύψει τόσο τους υπαλλήλους του Δήμου όσο και την εργολήπτρια εταιρεία που έκανε την ανάπλαση της πλατείας, υιοθετώντας το επιχείρημα της άγνοιας για το πηγάδι που υπήρχε στο χώρο και άρα αποδίδοντας το συμβάν σε κακή τύχη.

Κατόπιν διέταξε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό, την οποία διενήργησε η Διευθύντρια της Πολεοδομίας του Δήμου, Γιούλη Ηλιοπούλου. Στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν τρεις υπάλληλοι του Δήμου, ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο εργολάβος και ανάδοχος του έργου καθώς και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα.

Δείτε όλη την ΕΔΕ εδώ.

Το πόρισμα της εξέτασης αναφέρει ότι το πηγάδι ήταν άγνωστο, ότι η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης δεν ήταν απαραίτητη για το έργο και ότι και να γινόταν, πάλι δεν θα εντόπιζε το πηγάδι.

Αναλυτικά:

Η ύπαρξη πηγαδιού σε βάθος περίπου 4μ. από την επιφάνεια στο συγκεκριμένο σημείο, δεν αποτυπώνεται στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, ούτε οι εμπλεκόμενοι είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο λάβει γνώση σχετικά. Παράλληλα η προϋφιστάμενη κατάσταση (χώρος στάθμευσης με επικάλυψη ασφαλτικού) τεκμαίρει, τουλάχιστον εμπειρικά, την εκτίμηση φέρουσας ικανότητας του εδάφους ως αρκετά ασφαλές για την προβλεπόμενη διαμόρφωση, ενώ η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκτέλεση του ως άνω έργου. Ούτε εξάλλου η διενέργεια γεωτεχνικής μελέτης θα διασφάλιζε τον εντοπισμό του φρέατος, γιατί η περίπτωση αυτή θα απαιτούσε ερευνητικές γεώτρησεις σε εξαιρετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου πραγματοποιήθηκε αποξήλωση, μικρή εκσκαφή και επίχωση με κατάλληλη συμπύκνωση, όπως τεκμαίρεται από τα ημερολόγια του έργου και φωτογραφίες, χωρίς να προκύψουν ενδείξεις για την ύπαρξη φρεατίου. Η συνεχής, επί 2 μήνες, άρδευση, λόγω καύσωνα της φυτεμένης επικάλυψης, ενδεχομένως προκάλεσε διάβρωση του υποστρώματος και επιτάχυνε την καθίζηση, που εκτιμάται ότι έτσι κι αλλιώς θα προκαλείτο με την πάροδο του χρόνου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για ευθύνες υπαλλήλων της Δ/νσης Τ.Υ., του αναδόχου ή υπαλλήλων του ή άλλων τρίτων προσώπων“.

Μετά από αυτό ήρθε και η απόφαση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:

 

 

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement