Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μάντεσης για την ΜΕΕΚΒ

Μετά την ανακίνηση του θέματος για τις διεκδικήσεις της ΜΕΕΚΒ έναντι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι σημαντικό να ακουστεί και η “άλλη πλευρά”.

Ο πρώην Δήμαρχος Βούλας, Γιώργος Μάντεσης, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση, είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2012 ένα αναλυτικό υπόμνημα για τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα, αρνείται να μιλήσει στον Τύπο για το ζήτημα και έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της τιμής του.

Παραθέτουμε χωρίς σχόλια αυτούσια τη διαφωτιστική για την τοποθέτηση του Γιώργου Μάντεση επιστολή.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ.Ε.Κ.Β.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριε Δήμαρχε, στη συνεδρίαση το Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/5/2012 και 6/6/2012 με αφορμή το θέμα της αντιμετώπισης της δικαστικής διαμάχης του Δήμου με την Μετοχική Εταιρεία Κτήματος Βούλας (ΜΕ.Ε.Κ.Β.), καταβλήθηκε προσπάθεια καταδίκης, εν είδη αναθέματος, της πάγιας πολιτικής θέσης της πρώην Κοινότητας Βούλας και του μετέπειτα Δήμου Βούλας να θεωρεί και να διεκδικεί ως δικές του κατά κυριότητα εκτάσεις γης και οικόπεδα που περιλαμβάνονται στην έκταση 1.100 περίπου στρεμμάτων που είχε αγοράσει η ΜΕΕΚΒ από την Μονή Πετράκη το 1923 και οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους είχαν μείνει αναξιοποίητες μέχρι το 1959.

Επί του συγκεκριμένου θέματος και των δύο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή, το δημοσίευμα στο “VIMAONLINE” της 12/6/2012, που αφορούσε τις δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου Γρηγ. Κωνσταντέλλου, υπενθυμίζω ότι, επί της 12ετους δημαρχιακής μου θητείας, υπήρξε συνέχεια της πάγιας επί του θέματος πολιτικής του Δήμου Βούλας και πριν από αυτόν της Κοινότητας, που ακολουθήθηκε επί πολλές δεκαετίες και από σχεδόν το σύνολο των Κοινοταρχών, αρχής γενομένης από τον Κων/νο Βουδούρη, εν συνεχεία Παναγιώτη Τζάϊδα, Γιάννη Κιούκη και όλων των Δημάρχων μέχρι το 2010.

Η πάγια πολιτική όλων μας στο θέμα της ΜΕΕΚΒ απηχούσε, τις επί του θέματος σταθερές απόψεις της ολότητας των Βουλιωτών.

Οι συνεχείς δικαστικές διαφορές με τους εκκαθαριστές της ΜΕΕΚΒ με καταθέσεις μαρτύρων και άλλες διαδικασίες τις περισσότερες φορές υπερκάλυπταν τις δημοτικές τετραετίες και έτσι δεν ήταν δυνατή και συμφέρουσα για τον Δήμο η αλλαγή της τακτικής μιας νέας Δημοτικής Αρχής, όπως προσπαθείτε να κάνετε σήμερα και δυστυχώς μη έχοντες βαθειά γνώση του θέματος ΜΕΕΚΒ.

Οι ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις του Δήμου, επί των επίμαχων εκτάσεων της ΜΕΕΚΒ, περιελαμβάνονταν σε όλα τα προγράμματα των κοινοτικών και δημοτικών παρατάξεων και εγκρίνονταν από τους Βουλιώτες. Με άλλα λόγια αποτέλεσαν πάγια στρατηγική και κατακλείδα των εντολών των Βουλιωτών προς τις εκάστοτε Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές Βούλας.

Ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Γρηγ. Κωνσταντέλλος με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της 6/6/2012 έδωσε εύγλωττη εικόνα της ατμόσφαιρας που επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας το 1993, κατά την παρουσίαση από τον τότε Δήμαρχο Άγγελο Αποστολάτο της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης της παραλίας από τον ΕΟΤ.

Ο κος Αποστολάτος κατηγορήθηκε και από τους Δημοτικούς Συμβούλους του (όχι μόνο από την μειοψηφία) ότι απεμπόλησε τα, επί της παραλίας, δικαιώματα του Δήμου Βούλας. Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας που έδιναν οι Βουλιώτες στη διεκδίκηση του παραλιακού χώρου ως δημοτικής περιουσίας.

Πιστεύω ότι, οι εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι της ενότητας Βούλας πλειοψηφίας και μειοψηφίας του σημερινού Δήμου να το θυμούνται και μάλιστα οι πιο παλιοί από αυτούς ίσως να θυμούνται μια λεπτομερή μελέτη πρώην Διευθυντού Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Βούλας για όλο το παραλιακό μέτωπο, με την οποία υποστήριζε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου Βούλας (μελέτη Δ. Καπακλή, Φεβρουάριος 1998).

Ασφαλώς μέσα σ΄ αυτούς που αποδοκίμασαν την ενέργεια του κου Αποστολάτου ήταν και ο κος Γρηγ. Κωνσταντέλλος, που χαρακτηρίζει σήμερα την πολιτική αυτή “κουτοπονηριά”.

Στο πολιτικό αυτό πλαίσιο από το 1959 ξεκινά η αντιδικία της τότε Κοινότητας Βούλας με την ΜΕΕΚΒ για την διεκδίκηση αρχικά του χώρου που είναι γνωστή ως “Πηγάδα” και “Δεξαμενή”, με αγωγή για τους χώρους “Θέατρο” και “Καζίνο”, (στην έκταση δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα Βούλας) και τις εκτάσεις Κ και Ξ (κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία) πάνω και κάτω από την παραλιακή λεωφόρο με αγωγές κατά τις ΜΕΕΚΒ.

Η “ κουτοπονηριά” κατά το κον Κωνσταντέλλο (βλέπε VIMAONLINE) συνίσταται στο γεγονός, πως ενώ στο παραχωρητήριο του ΕΟΤ υπήρχε συμβατικός όρος σε περίπτωση που υπάρξει “επιβουλή” για την συγκεκριμένη έκταση από τρίτους, αυτό να γνωστοποιηθεί στον ΕΟΤ, δηλαδή στο Δημόσιο.

Σκέφθηκε κανείς από εσάς κυρίες και κύριοι και κυρίως ο κος Κωνσταντέλλος ότι, μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε ευθεία ομολογία μας ότι, η έκταση αυτή δεν μας ανήκει;

Γνωρίζει κανείς από εσάς μηδέ και του κου Κωνσταντέλλου εξαιρουμένου, αν είχαμε δικαστικές αποφάσεις ή νομικές διαδικασίες που αφορούσαν το συγκεκριμένο χώρο εκείνη την περίοδο του 1993;

Μήπως ξεχνά ο κος Κωνσταντέλλος ότι, εκείνη την χρονική περίοδο, τα δικαστήρια στην διεκδίκηση, των εκτάσεων αυτών, από το Δήμο ήταν στην φάση εξέτασης μαρτύρων από τους αντιδίκους (Δήμο Βούλας και ΜΕΕΚΒ);

Δεν θα ανετρέπετο η πολιτική της διεκδίκησης της οποίας και ο ίδιος ήταν υποστηρικτής;

Αν υπήρξε “κουτοπονηριά” που δεν υπήρξε κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. και κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αυτή ήταν ολόκληρου του λαού της Βούλας, που θεωρούσε πάντοτε τις εκτάσεις αυτές ως δικές του.

Ας μη μιλάμε λοιπόν για “κουτοπονηριές” αλλά για μια πολυετή πολιτική των αναφερθέντων Κοινοτικών και Δημοτικών Αρχών που τις επιθυμίες και τα όνειρα των Βουλιωτών τις μετέτρεψε σε δικαιώματα.

Και οι τότε εκλεγέντες Κοινοτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν εντολή, όπως και εσείς σήμερα, να προασπίζουν τα συμφέροντα του Δήμου Βούλας, όπως έκριναν καλύτερα.

Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και τώρα με το άνοιγμα του CAMPING δίπλα στο ΠΙΚΠΑ που συνιστά αυτοδικία αν όχι αυθαιρεσία ή έχετε διαφορετική γνώμη για το θέμα αυτό; Η πολιτική θέση μου είναι ότι σωστά πράττετε στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Είναι κατανοητό ότι, αφορμή για το ενδιαφέρον του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και την όξυνση των συζητήσεων αποτέλεσαν η αγωγή αποζημίωσης από μέρους της ΜΕΕΚΒ επί της δικής σας θητείας και οι κακοί χειρισμοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής (μετά την ασθένεια του Δημάρχου Κασιδόκωστα, στον οποίο για άλλη μια φορά εκφράζω τις ευχές μου για βελτίωση της υγεία του. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα να είχε άλλη τροπή αν ήταν παρόν) με τις παλινωδίες και αστοχίες του ασκούντος δημαρχιακά καθήκοντα κ. Σπ. Πανά και του αντιδημάρχου διοίκησης κ. Δ. Δαβάκη και συγκεκριμένα αναφέρομαι στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι σήμερα.

Αν η υπόθεση αυτή τελεσιδικούσε επί της δικής μου θητείας, κατά την μέχρι σήμερα τακτική σας, θα είχατε ρίξει ένα ακόμα ανάθεμα στο πρόσωπό μου και την θητεία μου και, ουδείς θα ενδιαφερόταν και δεν θα συζητούσε περισσότερο το θέμα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και άλλες σοβαρές υποθέσεις ουδόλως απασχόλησαν το Συμβούλιο σας, ούτε καν υπό την έννοια του, πως θα αντιμετωπισθούν πλέον διοικητικά για το συμφέρον του νέου Δήμου.

Δεν είναι επομένως ούτε η πρώτη απόπειρα, ούτε νομίζω η τελευταία, της απαξίωσης και συνολικής αποδόμησης, της προσωπικότητας μου και της πολιτικής της περιόδου 1999 – 2010 κατά την οποία είχα την ευθύνη του Δήμου Βούλας.

Αναφέρομαι σε αναδρομικούς ελέγχους των διαφόρων δραστηριοτήτων της περιόδου αυτής, οι οποίες καθ΄ ομολογία των γνωριζόντων υπήρξαν καινοτόμες και επωφελείς για το Δήμο Βούλας κυρίως στο κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Γι’ αυτά όμως περιμένω υπομονετικά να τελειώσει η έρευνα που έχετε διατάξει και θα επανέλθω.

Δεν γνωρίζω τους λόγους που υποβάλουν ή επιβάλουν την αμφισβήτηση της πολιτικής μου, γνωρίζω όμως τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας που δυστυχώς έχουν μερική ή πλημμελή ενημέρωση επί των θεμάτων που αμφισβητούν τις πολιτικές μου ενέργειες.

Τελειώνω με μια σκέψη που φαίνεται άσχετη μεν με το θέμα, την αφιερώνω όμως στους συγκεκριμένους Δημοτικούς Συμβούλους αυτής της θητείας (γνωρίζουν αυτοί ποιους εννοώ).

Όλα τα πολιτικά θέματα έχουνε λύσεις και “γιατρεύονται” αρκεί να υπάρχει καλή θέληση, όχι εγωισμός και ζηλοτυπία, τα μόνα που δεν γιατρεύονται είναι η βλακεία και η κακοπιστία!!!

Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε η επιστολή μου αυτή να αναγνωστεί στη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού σας Συμβουλίου και να καταχωρηθεί στα πρακτικά.

Γιώργος Μάντεσης
τέως Δήμαρχος Βούλας

Βούλα 25/6/2012

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας