Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Πολλά “Θα” αντί απολογισμού ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Ήταν αναμφισβήτητα μια επιτυχημένη συγκέντρωση αυτή του Σαββάτου 4 Μαρτίου για τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, καθώς σε νεκρό πολιτικά χρόνο γέμισε τη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Divani. 

Παρόλ΄αυτά, το περιεχόμενό της μάλλον δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εκατοντάδων δημοτών που έσπευσαν να ακούσουν τον απολογισμό έργου της δημοτικής αρχής, δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η εκκίνηση της εκδήλωσης ξένισε πολλούς, καθώς στη θέση ενός συνηθισμένου βίντεο με εικόνες από τις παρεμβάσεις του Δήμου ή του Δημάρχου, προβλήθηκε ένα βίντεο του youtube που έχει δημοσιευτεί από ένα σχετικό με την αεροπορία κανάλι τον Δεκέμβριο του 2015 και δείχνει ωραία πλάνα από διάφορα πιλοτήρια αεροσκαφών. Είναι ακριβώς αυτό:

Για να δικαιολογήσει αυτά τα 5 λεπτά που προκάλεσαν εύλογες απορίες, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αρκέστηκε να πει ότι εφαρμόζει “check list” και στον Δήμο, τον οποίο υποσχέθηκε (ξανά) να απογειώσει – αν και στο βίντεο έχει και αρκετές προσγειώσεις.

Θα λέγαμε ότι ο ρηματικός χρόνος της ομιλίας ήταν ο μέλλοντας (“τι θα κάνουμε”) παρά ο αόριστος (“τι κάναμε”).

Ο προσεκτικός ακροατής ξεχώριζε εύκολα στο πυκνό κείμενο της ομιλίας του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου την συχνότατη επανάληψη των φράσεων “έγκριση μελέτης” και “ένταξη σε χρηματοδότηση”. Το έργο που παρουσίασε είναι αυτό που έχει απλώς δρομολογηθεί, όχι αυτό που έχει συντελεστεί.

Χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού, καθώς ο προγραμματισμός είναι το …ήμισυ του παντός, η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα στοιχήματα για τη διοίκηση Κωνσταντέλλου δεν έχουν ακόμη κριθεί.

Για να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά από τα έργα που ανέφερε ο επικεφαλής της “Πόλης για να ζεις”:

  • Η απόδοση του παραλιακού μετώπου είναι ακόμη στην αρχή, με μόλις 2 από τις 5 συμβάσεις να έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα και τα έργα διαμόρφωσης των ακτών να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
  • Η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, με τον διεθνή διαγωνισμό να έχει ολοκληρωθεί και με άγνωστο ορίζοντα υλοποίησης του έργου.
  • Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Βάρης βρίσκεται ακόμη στις αίθουσες των δικαστηρίων.
  • Η διευθέτηση του ρέματος του Κόρμπι, “το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην περιοχή”, όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί.
  • Η ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας βρίσκεται επίσης στις δικαστικές αίθουσες λόγων προσφυγών.
  • Το κλειστό κολυμβητήριο της Μηλαδέζας δεν είναι παρά μια …μακέτα.
  • Η μεγάλη ανάπλαση της πλατείας Βούλας βρίσκεται μόνο στο στάδιο της μελέτης.
  • Ο αγωγός ομβρίων στη Βουλιαγμένη επίσης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, αναζητώντας χρηματοδότηση. 

Άπαντες γνωρίζουν ότι από την τεχνική μελέτη στη δημοπράτηση και από την εγκατάσταση του εργοταξίου στην ολοκλήρωση ενός έργου, μεσολαβούν διαστήματα που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας δημοτικής θητείας.

Η μάχη της καθημερινότητας, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές, η καθαριότητα και η φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων θα έπρεπε να ήταν αντικείμενο απολογισμού, αλλά μάλλον η παρούσα κατάσταση και ο ρυθμός υλοποίησης των υπεσχημένων δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Να αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές ατάκες του δημάρχου:

  • “Μέχρι το τέλος του έτους (σ.σ. δηλ. το 2018) θα έχουν ανακατασκευαστεί οι 45 παιδικές χαρές του Δήμου”.
  • “Μέχρι το τέλος του 2017 (σ.σ. δηλ. το 2018) δεν θα έχουμε ούτε έναν χωματόδρομο στην πόλη μας”. 

Είναι προφανώς πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί το δημοτικό έργο.

“Όλα αυτά είναι πολλά”, κατέληξε πάντως με αρκετές δόσεις αυταρέσκειας ο Δήμαρχος, παραβλέποντας ότι οι παρουσιάσεις στη μεγάλη οθόνη και τα μεγάλα λόγια δεν αλλάζουν από μόνα τους τις πόλεις.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας