Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Ρέκβιεμ για το υπεραιωνόβιο πεύκο που έκοψε ο Δήμος στη Βάρη

Ατελείωτα σχόλια οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ευρύτερα η απόφαση της δημοτικής αρχής να κόψει στη Βάρη ένα πεύκο που χρονολογείται ότι φυτεύτηκε πριν από 150 χρόνια και πάνω.

Το θέμα αποκάλυψε το 3vita.gr το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015, όταν τα συνεργεία του Δήμου προσέγγισαν το σημείο στο Δίλοφο της Βάρης μαζί με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.

aspasia-antoniouΗ πρώην τοπική σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, Ασπασία Αντωνίου, που διαμένει δίπλα από το πεύκο και αντιτιθόταν στην κοπή του, οδηγήθηκε αναίτια στο αστυνομικό τμήμα χωρίς καμία τυπική έστω δικαιολογία (εξακρίβωση στοιχείων ή όποια άλλη κατηγορία).

Τα συνεργεία έδρασαν ψυχρά και μεθοδικά και μέχρι το μεσημέρι το ιστορικό δένδρο βρισκόταν κομματιασμένο στο δρόμο, αναδύοντας τη μυρωδιά του φρέσκου ρετσινιού. Στην άκρη οι γιαγιάδες της γειτονιάς δάκρυζαν…

12247140_853617811401900_1088449926245689762_nΤο δέντρο φυόταν ακριβώς στη μέση της οδού Καρπάθου της Βάρης, εμποδίζοντας φυσικά την κυκλοφορία στο ούτως ή άλλως στενό δρομάκι. Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτως οι περίοικοι ήθελαν το δέντρο στη θέση του, μιας και ήταν ένα κομμάτι από την ιστορία της γειτονιάς, τότε που η Βάρη ήταν ατέλειωτα βοσκοτόπια, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Οι υπηρεσίες του Δήμου έδρασαν βάσει Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου [ολόκληρη εδώ] η οποία ελήφθη ομόφωνα στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το σώμα:

Εγκρίνει την κοπή δένδρου (πεύκου) που φύεται στο κέντρο του οδοστρώματος στην συμβολή των οδών Πανός & Καρπάθου, επί της Καρπάθου στην Δημοτική Ενότητα Βάρης. Το εν λόγω πεύκο είναι πολύ μεγάλης ανάπτυξης και λόγω της θέσης του (στο κέντρο του οδοστρώματος) δεν είναι δυνατή η προσπέλαση από οχήματα των κατοίκων, αλλά και έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα), σύμφωνα και με την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Μια τυπικά ορθή και ορθολογική απόφαση που όμως δεν υπολογίζει τον πλέον κρίσιμο παράγοντα: Τη γειτονιά και την τοπική βούληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είχε από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ενημερωθεί πλήρως για την αντίθεση των περιοίκων στο σχέδιο κοπής του πεύκου. Προηγήθηκε άλλωστε μια συνάντηση με στελέχη της δημοτικής αρχής και εκπροσώπους των κατοίκων όπου ενημερώθηκε προσωπικά για την αντίθεση των κατοίκων και φέρεται να συναίνεσε σε μια ολιγοήμερη αναβολή των σχεδίων υλοποίησης.

Δυστυχώς, οι υποσχέσεις αθετήθηκαν και η απάντηση ήρθε με αλυσοπρίονα και χειροπέδες…

IMG_3236Φυσικά, το σχέδιο “απελευθέρωσης” του στενού δρόμου πόρρω απέχει από την υλοποίησή του. Τα θηριώδη κομμάτια του πεύκου πρέπει να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, ενώ η ρίζα του πεύκου καταλαμβάνει όλο το πλάτος του δρόμου. Θα χρειαστεί μεγάλη επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών για να ισοπεδωθεί το σημείο.

Το ερώτημα πλέον στα χείλη όλων είναι: Γιατί αυτή η σπουδή της δημοτικής αρχής; Πώς από τα ατελείωτα προβλήματα υποδομής της Βάρης η δημοτική διοίκηση έδωσε προτεραιότητα στην κοπή ενός υπεραιωνόβιου δένδρου;

Πλέον όμως είναι αργά για απαντήσεις.

Ενα υπεραιωνοβιο πευκο,της γειτονιας μου, μπηκε στο στοχαστρο του δημοτικου συμβουλιου και ανεδειξε με τον χειροτερο τροπο την παντελη ελλειψη οικολογικης συνειδησης του δημαρχου και της παραταξης του …ΚΡΙΜΑ

Posted by Βασίλης Γούλας on Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement