Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Το σύνδρομο του “Κουτάλα” στα περίπτερα της Βάρης και Βούλας

Συμβαίνει τα πιο …βολικά περίπτερα να είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Η εμβληματική περίπτωση του “Κουτάλα”, του περιπτέρου επί της παραλιακής λεωφόρου στα Πηγαδάκια της Βούλας που εξυπηρετούσε οδηγούς από το παράθυρο του ΙΧ, είναι χαρακτηριστική: Το περίπτερο – θρύλος ήταν παράλληλα και ένας δημόσιος κίνδυνος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επανειλημμένες αναφορές της Τροχαίας, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο διακοπτόταν απότομα και ο κίνδυνος ατυχημάτων ήταν πολύ μεγάλος.

Η μετακίνησή του ήταν μάλιστα μια από τις πρώτες μέριμνες του τότε Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όταν ανέλαβε τον ενιαίο Δήμο το 2011.

Με ανάλογο τρόπο δρα σήμερα και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος έχοντας στα χέρια του την Κανονιστική Απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα εμφάνισης των περιπτέρων, θέλησε να βάλει τάξη και στη χωροθέτησή τους. Γεγονός που ξεσήκωσε βέβαια τους περιπτερούχους, οι οποίοι στην αναγκαστική τους μετακίνηση σε πιο ήσυχους δρόμους, βλέπουν την κατάρρευση του εισοδήματός τους. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς παρέστησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε την απόφαση, εκφράζοντας πολύ έντονα τις αντιρρήσεις τους και εκθέτοντας ο καθένας τα επιχειρήματά του για ποιο λόγο πρέπει να εξαιρεθεί.

Η μόνη “παραχώρηση” του Δημάρχου ήταν να ζητήσει από τους περιπτεράδες να υποδείξουν εκείνοι μια νέα θέση που βρίσκουν κατάλληλη, αντί να δεχτούν την πρόταση των υπηρεσιών. Κανείς όμως δεν συναίνεσε, γεγονός που τους οδηγεί κατά τα φαινόμενα σε μια διαδικασία ενστάσεων επί της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, “για τον καθορισμό των θέσεων περιπτέρων λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, της δημόσιας κυκλοφορίας, την αισθητική και λειτουργική φυσιογνωμία του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την εν γένει προστασία της κοινής χρήσης”. Για τις νέες θέσεις γνωμοδότησε σχετικά με έγγραφό της και η Τροχαία Ελληνικού.

Ποια περίπτερα θα μετακινηθούν και πού προτείνεται να πάνε:

Στη Βάρη

Το περίπτερο που σήμερα βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος έναντι από τον αρ.12, στην Πλατεία Βάρκιζας θα μετακινηθεί εντός δημοτικού χώρου στάθμευσης κοντά στο “Καστελόριζο”.

Το κενωθέν περίπτερο που βρίσκεται επί της Βασ. Κωνσταντίνου 94 στη Βάρκιζα, θα πάει σε θέση έναντι της πλατείας Πηγάδι του Κόρμπικαι επί της οδού 2ας Μεραρχίας.

Το περίπτερο στην Πλατεία Δήμα (Αρτέμιδος, Λεύκης και Βασ. Κωνσταντίνου) στη Βάρη θα μετακινηθεί στην οδό Μητρώου, έναντι παλαιού δημαρχείου Βάρης, στο δημοτικό χώρο στάθμευσης.

Το περίπτερο που λειτουργεί στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ποσειδώνος έναντι του αριθμού 6 στην παραλία Βάρκιζας, θα μετακινηθεί κοντά στην παιδική χαρά και στο χώρο στάθμευσης, παραπλεύρως της Πλαζ Βάρκιζας.

Το περίπτερο της Πλατείας Διλόφου, μπροστά από την ταβέρνα “Μπαρμπαχαράλαμπος” στα Βλάχικα, θα μετακινηθεί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Αναγυρούντος, ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και το κατάστημα “Intersport”.

Τέλος, το περίπτερο στην Πλατεία Ζησιμοπούλου της Βάρκιζας, θα μεταφερθεί επί της οδού Βορρέου έναντι του αριθμού 14, στην πλατεία Διβόλη της Βάρκιζας.

Στη Βούλα

Το περίπτερο που σήμερα είναι κενό στην οδό Παπάγου στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη, στο πεζοδρόμιο της Πλατείας Ελευθερίας, θα μείνει στον ίδιο δρόμο αλλά 30 με 35 μ. δυτικότερα της σημερινής θέσης.

Το επίσης κενό περίπτερο στη λεωφόρο Βασ. Παύλου 2, μπροστά από τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα λειτουργεί στο εξής επί της οδού Ράλλη, 16 μ. τουλάχιστον από τη συμβολή της με την οδό Πρίγκιπος Πέτρου.

Το περίπτερο που βρίσκεται δεξιά από την είσοδο του Νοσοκομείου Ασκληπιείο, στη λεωφόρο Βασ. Παύλου 1, θα οδηγηθεί επί της οδού Άλυος, σε απόσταση 16 μ. από τη συμβολή της με τη Βασ. Παύλου.

Τέλος, το περίπτερο που λειτουργεί επί της παραλιακής λεωφόρου Κ. Καραμανλή 15, θα μεταφερθεί επί της οδού Λακωνίας (στο μέσον της οδού και επί του πάρκου).

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 26-5-2016)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement