Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Αφιερώστε 10 λεπτά το μήνα από τη γυναικεία καθημερινότητα στην υγεία σας

Τόσο διαρκεί κάθε μήνα μία σημαντική πράξη για τις γυναίκες, η ψηλάφηση στήθους.

Ο χρόνος που πρέπει να γίνεται η ψηλάφηση

Για τις γυναίκες που έχουν περίοδο, σε μία δική τους επιλογή ημέρας, μέσα από το χρονικό διάστημα της 5ης ως και της 10ης ημέρας περιόδου (κάθε μήνα όμως πάντα την ίδια προεπιλεγμένη ημέρα).

Για τις γυναίκες χωρίς περίοδο είναι μία οποιαδήποτε ημέρα του μήνα αλλά πάντα την ίδια για κάθε μήνα.

Ο τρόπος

Η γυναίκα θα μπορούσε λίγο πριν κάνει ντους μπροστά στον καθρέπτη με τα χέρια στη μέση της να παρατηρήσει το στήθος της για τυχόν αλλαγές στην εικόνα του, όπως εισολκή θηλής, αλλαγή στην όψη της επιδερμίδας στον έναν από τους δύο μαστούς, ροή κάποιου υγρού από τη θηλή αυτόματη ή μετά από ελαφρά πίεση αυτής.

Στη συνέχεια, η γυναίκα βάζει τη σύστοιχη παλάμη με τον προς εξέταση μαστό πίσω από το λαιμό της ενώ με τα τρία δάχτυλα του άλλου χεριού (δείκτης – μεσαίος – παράμεσος) ενωμένα κάνει κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από τη θηλή και προς τα έξω, ασκώντας μικρή πίεση.

Την ίδια διαδικασία η γυναίκα την επαναλαμβάνει και για τον άλλο μαστό αλλάζοντας τη θέση των χεριών της.

Σκοπός αυτής της μηνιαίας ψηλάφισης του στήθους είναι να αναγνωρίσει έγκαιρα η ίδια η γυναίκα κάποιο ογκίδιο που δεν υπήρχε από πριν και επομένως να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της για περαιτέρω έλεγχο με ψηλάφηση μαστών από τον γιατρό, ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχο μαστών.

Σύντομες πληροφορίες

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια απεικονιστική μέθοδος που δεν προκαλεί πόνο, εκτός από μια ήπια αίσθηση πίεσης στο μαστό, χρήσιμη όμως για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση.

Η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα είναι πολύ μικρή. Παραμένει η πρώτη επιλογή για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και γίνεται για πρόληψη μία φορά το χρόνο, από την ηλικία των 40 ετών και άνω.

Ο υπέρηχος μαστών για τις γυναίκες άνω των 40 ετών αποτελεί μία συμπληρωματική εξέταση μετά τη μαστογραφία.

Για τις ηλικίες κάτω των 40 ετών ο υπέρηχος είναι χρήσιμος λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών.

Και η ψηφιακή μαστογραφία αλλά και ο υπέρηχος γίνονται μέσα στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας της περιόδου, υπολογίζοντας ως πρώτη ημέρα την ημέρα που αρχίζει η περίοδος.

Δενδρής Δ. Ανδρέας M.D.
Γυναικολόγος Μαιευτήρας 

Αγγέλου Μεταξά 13 Γλυφάδα

τηλ. ιατρείου 210 8985704
κινητό τηλ. 6945 962125

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας