12 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης μιας κατοχικής τραγωδίας στο Σαρωνικό

12 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης μιας κατοχικής τραγωδίας στο Σαρωνικό

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

tspg

Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται.

Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

Μερικά μίλια από την Αθήνα, στον δρόμο προς το Ακρωτήριο του Σουνίου, μπροστά από την νησίδα Πάτροκλος, βρίσκεται τώρα σ’ αυτή την Ελληνκή ακτή ένα μνημείο, από τον Φεβρουάριο του 2014. Μπορεί κανείς να διαβάσει στα Ιταλικά και τα Ελληνικά:

“Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΠΟΥ ΞΕΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4000 ΙΤΑΛΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΥ ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 12-2-1944 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ”

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, που παρευρέθηκε στη λιτή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στο 60ό χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου 72 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για τρίτη κατά σειρά χρονιά με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» στο σημείο που το 2014 στήθηκε μνημείο προς τιμήν τους.

Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, παραβρέθηκε από την πλευρά της Ιταλίας, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας κ. Col. Nav. Pil. Antonio Albanese για να αποδώσουν τιμή στους συμπατριώτες τους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της 12ης Φεβρουαρίου 1944.