Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

200 Χρόνια από Την ελληνική Επανάσταση

Σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της πρόσφατης πανδημίας κάποιοι φροντίζουν και μας θυμίζουν ότι φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν αυτή που έμελλε να χαρίσει στην Ελλάδα την ελευθερία της κατόπιν 400 ετών σκλαβιάς υπό τον Οθωμανικό ζυγό αλλά και -έστω κάποτε- τον σεβασμό των άλλων χωρών για το κουράγιο, το φιλότιμο, τις ιδέες και το πνεύμα των Ελλήνων.

Μάλιστα, αν η πανδημία το επιτρέψει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου αναμένεται να δώσει το παρόν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας όσο και ο διάδοχος του βρετανικού στέμματος αφού φέτος η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία θα είναι τιμώμενες χώρες, καθώς το σχήμα των τριών βοήθησαν να καταναυμαχηθεί ο στόλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Ναυαρίνο το 1827.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει την κυκλοφορία αναμνηστικού κέρματος των δυο ευρώ, με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Όπως αναφέρει το in.gr, στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος θα απεικονίζεται στο κέντρο η ελληνική σημαία περιβαλλόμενη από κλάδους δάφνης.

Ακόμα, στον Εθνικό Κήπο μπορεί να συναντήσει κανείς μία υπαίθρια έκθεση τιμής στους ήρωες του 1821 που διοργανώνει το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Σε σχολεία του Λαγκαδά αλλά και σε περιοχές των Νοτίων προαστίων είδαμε να ζωγραφίζονται μορφές της επανάστασης σε διαθέσιμες επιφάνειες. Μέχρι και ο οίκος Hermes κυκλοφόρησε συλλεκτική έκδοση μαντηλιού με τη λέξη Ελευθερία.

Τις προσεχείς ημέρες ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης σχεδιάζει μία πολύ πρωτότυπη παρέμβαση στο δημόσιο χώρο που θα αφορά στις σημαίες του Αγώνα, προσφέροντας στους πολίτες ένα πολύ πρωτότυπο υλικό για μια σχετικά αφώτιστη πλευρά της Επανάστασης.

Στο Δήμο Γλυφάδας, σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στις εισόδους και στα κεντρικά σημεία της πόλης τοποθετήθηκαν δίπλα από την ελληνική σημαία, τα λάβαρα της Επανάστασης από διάφορες περιοχές της χώρας και θα παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της επετειακής χρονιάς. Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην σελίδα τους στο FB αξιοποιήθηκε το μικρό κτίριο με τα μηχανήματα για τη λειτουργία του τραμ που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Γρ. Λαμπράκη. Ο εξωτερικός χώρος έχει «ντυθεί» με τα πρόσωπα και τους στίχους λογίων και ποιητών που ύμνησαν την Επανάσταση και τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία, όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Άγγλος Φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον.

Οι πρόγονοι μας, ακόμα και με τις λάθος κρίσεις τους σε ορισμένες περιπτώσεις, πολέμησαν για να διατηρήσουν την ταυτότητα του έθνους, την παιδεία, τη θρησκεία αλλά κυρίως για να διαφυλάξουν την ελευθερία. Αυτή που τόσο δεδομένη θεωρούμε αλλά και που χάσαμε σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού. Το κυριότερο όμως έιναι ότι μας θυμίζει με τον πιο τρανταχτό τρόπο, τις ανθρώπινες θυσίες, ότι η διχόνοια ποτέ δεν ωφέλησε τη χώρα μας.

Ας το θυμόμαστε αυτό.

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement