Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αθλητικά

Ήταν το 2004 η πιο περίεργη ποδοσφαιρική χρονιά ever;

Πηγή φωτογραφίας: Freepik

Το 2024 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την πιο σπουδαία χρονιά του Ελληνικού αθλητισμού. Από τη μία, η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική μας. Μια έκπληξη μεγατόνων για τους φιλάθλους και το στοίχημα, που συζητιέται ακόμα και σήμερα, αφήνοντας σπουδαίες αναμνήσεις σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων φιλάθλων. Και από την άλλη, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους μετά από 100 χρόνια, που έριξαν πάνω μας τα φώτα του παγκόσμιου αθλητισμού για έναν ολόκληρο μήνα. 

Όμως, αν ανατρέξει κανείς στα αθλητικά δρώμενα του ένδοξου 2004, θα δεις πως ο κόσμος του ποδοσφαίρου έζησε μερικές από τις πιο απροσδόκητες και ανεξήγητες στιγμές του. Με κορυφαία φυσικά την επιτυχία της Ελλάδας στο Euro. Πάμε να δούμε όμως τι κάνει εκείνο το έτος τόσο ξεχωριστό για την παγκόσμια αθλητική ιστορία. 

Η αήττητη κατάκτηση της Premier League από την Άρσεναλ

Η Premier League της σεζόν 2003/04 ξεκίνησε με μια πολύ παράξενη δήλωση του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός τεχνικός ισχυρίστηκε πως η ομάδα του θα κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη. Πολλοί δεν τον πίστεψαν αλλά η «Αλεπού» των πάγκων δικαιώθηκε με τις 26 νίκες και τις 12 ισοπαλίες στο τέλος της σεζόν. Φυσικά, οι Κανονιέρηδες διέθεταν τότε μια σπουδαία ομάδα με ονόματα όπως αυτά των Ανρί, Μπέρκαμπ, Βιεϊρά και Πιρές. Παρόλα αυτά, το κατόρθωμά τους δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.  

Οι Νυχτερίδες δάγκωσαν τους ανταγωνιστές στην Primera

Η Βαλένθια των αρχών της δεκαετίας του 2000 υπήρξε αναμφίβολα ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό σύνολο. Υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Ράφα Μπενίτεζ και με μπροστάρηδες τους σπουδαίους Κανιθάρεθ, Μίστα, Αγιάλα, Πελεγκρίνο και Μπαράχα η ομάδα του Μεστάγια κατέκτησε, όχι μόνο το πρωτάθλημα Ισπανίας του 2004, κόντρα στις τεράστιες τότε Ρεάλ και Μπάρτσα, αλλά και το κύπελλο UEFA. Σε μια ανεπανάληπτη σεζόν που θύμισε σε όλους πως ένα καλομονταρισμένο σύνολο μπορεί να ρίξει στο καναβάτσο τις βεντέτες. 

Το θαύμα της Πόρτο

Το δεύτερο θαύμα του 2004 (ως πρώτο θα ορίζεται πάντα το Ευρωπαϊκό της Εθνικής μας) είναι φυσικά η κατάκτηση του Champions League από την Πόρτο. Η ομάδα του Ντραγκάο μπήκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ως αουτσάιντερ. Απέκλεισε κατά σειρά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λυών και Λα Κορούνια για να γράψει το δικό της έπος στην αρένα του Γκεζελκίρχεν. 

Για όσους γνωρίζουν από μπάλα, μόνο τυχαία δεν ήταν εκείνη η Πόρτο. Ο Χοσέ Μουρίνιο είχε φτιάξει μια αμιγώς Πορτογαλική ομάδα (με εξαίρεση μερικούς Βραζιλιάνους) που πραγματικά ισοπέδωσαν τα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου. Ήταν άλλωστε ο κορμός της Εθνικής Πορτογαλίας που αντιμετώπισε την Εθνική μας στον τελικό του Euro. Μεταξύ αυτών οι Χόρχε Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Κοστίνια, Νούνο Βαλέντε, Ντέκο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο και φυσικά ο «πολύς» Βιτόρ Μπαϊα. Ήταν άλλωστε το πρώτο δείγμα γραφής της προπονητικής ιδιοφυίας του Μουρίνιο, που εξαργύρωσε την επιτυχία αυτή με τη θέση του στον πάγκο της Τσέλσι. 

Το κύκνειο άσμα της Βρέμης

Πριν την παντοκρατορία της Μπάγερν την τελευταία 10ετία, οι εκπλήξεις στο Γερμανικό πρωτάθλημα δεν ήταν σπάνιες. Το 2004 όμως, μια ομάδα που με το ζόρι δεν είχε υποβιβαστεί την επόμενη σεζόν, κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της Bundesliga. Υπό τις οδηγίες του Τόμας Σάαφ, που αρκετοί θυμούνται από τις αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, και πρώτο σκόρερ το σπουδαίο Βραζιλιάνο Αϊλτον, η Βέρντερ έκανε μια συγκλονιστική σεζόν που της έδωσε τον τελευταίο τίτλο της ιστορίας της. Πριν επιστρέψει ξανά στη γνώριμη – για εκείνη – μετριότητα. Οι τωρινοί 30άρηδες και 40άρηδες θα θυμούνται τα πλάνα με το κατάμεστο γήπεδο της βροχερής γερμανικής πόλης που γιόρτασε τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της. 

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Euro

Και όλα αυτά έκλεισαν φυσικά με το θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος, το καλοκαίρι του 2004. Ένα γεγονός που ίσως δε χρειάζεται να αναλύσουμε με την ίδια λεπτομέρεια, καθώς έχουν χυθεί τόνοι μελάνι σε απομνημονεύματα, συζητήσεις και αναλύσεις για όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η επικράτηση της Εθνικής μας σε εκείνο το τουρνουά ήταν ίσως το κερασάκι στην τούρτα των διαδοχικών εκπλήξεων του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ως δια μαγείας, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όλα επέστρεψαν στην κανονικότητα. Και όλοι απορούμε…πότε θα συντονιστούν ξανά με τόσο ξεχωριστό τρόπο τα ποδοσφαιρικά αστέρια;

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement