Στις 20 Σεπτέμβρη η προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών

Στις 20 Σεπτέμβρη η προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης «κλείδωσαν» οι πρόωρες εκλογές, με την κυβέρνηση να επιλέγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του, το βράδυ της Πέμπτης, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεχεία μετέβη στον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από Δευτέρα (24/08) αναλαμβάνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Βάσει του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή ανά πάσα στιγμή και να προκηρύξει εκλογές για σοβαρό εθνικό λόγο, παρακάμπτοντας τις διερευνητικές εντολές. Ωστόσο, σε συνέντευξή του μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποστήριξε ότι θα λάβει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και ότι θα την «αξιοποιήσει».

Λίγο πριν από το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη Ν.Δ. διαψεύδουν πως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, κύκλοι της Ν.Δ. χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν τέτοιες ώρες οι διαρροές αυτές θα ήταν ανόητες, τώρα όμως πρόκειται για πολιτική αγυρτεία».

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως, ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και πως αυτό πρόκειται να γίνει αργότερα.

Σκέψη για ανεξαρτητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέβη στη Βουλή και πληροφορίες θέλουν ο ίδιος αλλά και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα να καταθέσουν στο προεδρείο της Βουλής, την ανεξαρτητοποίησή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή, τους αναγνωρίζει ως πολιτικό κόμμα και τους εξασφαλίσει συμμετοχή στα διακυβερνητική επιτροπή καθώς και τηλεοπτικό χρόνο (εφόσον αποφασίσουν να συμμετέχουν στις εκλογές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα είχαν συνάντηση, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε γνωστό ξενοδοχείο, προκειμένου να καθορίσουν επακριβώς τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Αλέκος Καλύβης με δήλωσή του έκανε γνωστή την παραίτησή του από την πολιτική γραμματεία και την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως τη «μόνη άμεση στάση πολιτικής διαμαρτυρίας που απομένει».

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει την Παρασκευή το μεσημέρι (14.00), η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

Στοιχεία:Εφημερίδα των συντακτών