Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Οργή στο εξωτερικό για τις αυξήσεις-φωτιά στους αρχαιολογικούς χώρους

Με αυξήσεις φωτιά που ξεκινούν από το 100% της ισχύουσας τιμής (Ακρόπολη 20 από 12 ευρώ, Κνωσσός 15 από 6, Δήλος 12 από 5) και κατά περιπτώσεις φτάνουν το 300% (Ρωμαϊκή Αγορά και Ολυμπιείο από 2 στα 6 ευρώ) και στο 400% (η Σπιναλόγκα 8 από 2 ευρώ), με διατήρηση της υπάρχουσας τιμής του εισιτηρίου κυρίως στην περιφέρεια, ακόμα και μείωση όπου υπάρχει χαμηλή προσέλευση (Μουσείο Χίου), με κατάργηση ελευθέρας εισόδου (Λύκειο Αριστοτέλη και Ακροκόρινθος 4 ευρώ από ελευθέρας), και συμβολική τιμή σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους αναμορφώνονται οι τιμές των εισιτηρίων σε όλη τη χώρα. Οι καινούργιες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Daily Telegraph: “Οι τουρίστες θα πληρώσουν το χρέος της Ελλάδας;” 

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους δεν περνάει απαρατήρητη στο εξωτερικό. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph ήταν η πρώτη που έριξε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα υποχρεώνει τους τουρίστες να πληρώσουν για το χρέος της γι’ αυτό και αυξάνει το αυξάνει δραστικά το εισιτήριο εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους». Κάπως έτσι ξεκινάει η επίθεση της βρετανικής εφημερίδας για τις αυξήσεις για να συνεχιστεί αναλόγως:

«Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, η οποία συμφώνησε στους όρους του τρίτου Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο, ισχυρίζεται πως η τιμή του εισιτηρίου για τα παγκοσμίως γνωστά εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης είναι πολύ χαμηλή. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει οργή στη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Τη στιγμή, μάλιστα, που πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση από αυτή που αποφασίστηκε τώρα».

Κατά την εφημερίδα, αυτή η απόφαση υπαγορεύεται από την αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της και δείχνει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ρίξει το βάρος εξ ολοκλήρου στους Έλληνες που με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους και να υποστούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Το άρθρο ενημερώνει ότι η τουριστική κοινότητα στην Ελλάδα, μέσω του επίσημου οργανισμού τους, αντιδράει έντονα θεωρώντας πως αυτές οι αυξήσεις θα απομακρύνουν τους τουρίστες από τη χώρα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως, εμμένουν στην απόφασή τους. Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, αντιτείνει πως η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δίνει μια ευθεία αντιστοίχηση με το επίπεδο τιμών της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν για τον περίοδο Απρίλιος-Νοέμβριος 2016, ενώ για την υπόλοιπη περίοδο έχει προβλεφθεί μια μείωση κατά 50 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως θα συλλέξει επιπλέον επτά με οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Με την αύξηση, το εισιτήριο για να εισέλθει κάποιος τουρίστας στην Ακρόπολη ανεβαίνει από τα 12 ευρώ στα 20 ευρώ. Είναι ακριβότερα από όσα πληρώνει ένας τουρίστας για να περιηγηθεί στον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο, αλλά φθηνότερο από όσα δίνει για να δει από κοντά το «Tower of London».

Για να καταλήξει το άρθρο: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της βοήθειας στους τουρίστες. Είχε προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά κάτι που σημαίνει πιο ακριβές τιμές στα ξενοδοχεία και τα ρεστοράν»

 

Το Aρχαιολογικό Mουσείο της Θεσσαλονίκης |
Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του εξέτασαν εξονυχιστικά τις προτάσεις της 9μελούς Επιτροπής (με πρόεδρο την Ασπασία Λούβη) για την Επεξεργασία της Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Συστάθηκε τον Μάιο, επεξεργάστηκε τα στοιχεία και κατέθεσε τις προτάσεις της στο υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές Ιουνίου.

Για τη διαμόρφωση των τιμών η Επιτροπή έλαβε υπ’ όψιν την αρχαιολογική αξία του μνημείου-μουσείου, την προσέλευση του κοινού, την περιοχή, τις υποδομές, τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ισχύον εισιτήριο.

Η Επιτροπή χώρισε τους αρχαιολογικούς χώρους σε έξι ομάδες και τα μουσεία σε πέντε, ανάλογα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η δουλειά της απέσπασε τα εύσημα της γεν. γραμματέως και προεδρεύουσας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και όλων των μελών που τάχθηκαν υπέρ των αυξήσεων.

«Υπάρχει ανάγκη αύξησης της τιμής των εισιτηρίων», είπε η κ. Βλαζάκη και πρότεινε να ισχύσει η δυνατότητα μείωσης των τιμών από Νοέμβριο έως Απρίλιο και ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, διευκολύνοντας έτσι την προσέλευση του ελληνικού κοινού. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, με την Πολυξένη Αδάμ Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης, να προτείνει τη μείωση στο 20%.

Οπως ωστόσο ανέφερε η Αικατερίνη Δελαπόρτα του Βυζαντινού Μουσείου, «οι αυξήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιότητα των παροχών», καθώς σε πολλές περιπτώσεις μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν χωρίς επαρκές φυλακτικό προσωπικό, με κλειστές αίθουσες και πωλητήρια, χωρίς καθαρίστριες.

Οσο για τις ειδικές διαμορφώσεις για ΑμεΑ είναι συνήθως ανύπαρκτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Κυκλάδων.

«Η αύξηση πρέπει να έχει άμεση ανταποδοτικότητα στην εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων, ορισμένα από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στη λειτουργία τους», είπε και υπογράμμισε ότι σήμερα δεν επενδύεται τίποτα στην προβολή μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με αποτέλεσμα ορισμένα εξ αυτών να μην τα γνωρίζει το κοινό, ελληνικό και διεθνές.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού |
Εκτός από τις αναπροσαρμοσμένες τιμές, σχεδιάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κατ’ αρχάς στην Ακρόπολη και στη συνέχεια σε 38 χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν οι ενιαίες τιμές, τις οποίες θα καταθέσει άμεσα η Επιτροπή. Οπως είπε η Ασπασία Λούβη (πρόεδρος του ΤΑΠ) τα ενιαία εισιτήρια θα υπολογιστούν, αφού «κλείσουν» οι μεμονωμένες τιμές. «Το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου είναι σοβαρό και δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος του υπουργείου Πολιτισμού και του ΤΑΠ».

Για παράδειγμα, το ενιαίο στην Ακρόπολη κόστιζε 12 ευρώ και έδινε τη δυνατότητα επίσκεψης σε Αρχαία Αγορά, Κεραμεικό, βόρεια και νότια κλιτύ Ακροπόλεως, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, κ.α. Με τις καινούργιες τιμές το κόστος για όλα τα μνημεία θα ανέρχεται στα 52 ευρώ, οπότε το ενιαίο μπορεί να είναι από 25 έως 30.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ελευθέρας εισόδου. Η Ασπασία Λούβη ανέφερε και πάλι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ακρόπολη. Η προσέλευση το 2014 ήταν 1.563.434 επισκέπτες εκ των οποίων οι 545.791 ήταν ελευθέρας εισόδου.

Από τους 622.000 επισκέπτες στο Ολυμπιείο κατέβαλαν εισιτήριο μόλις οι 198.000. «Το θέμα είναι τραγικό και χρειάζεται προσοχή», είπε. Οσο για την εμπειρία της με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, «θα ήταν ευχαριστημένοι αν μπορούσαμε να έχουμε παντού ελεύθερη είσοδο», είπε.

Ενδεικτικά νέες τιμές σε μουσεία και χώρους

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως. Βόρεια και Νότια Κλιτύς 20 € (από 12 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βραυρώνας 6 € (από 5 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου 8 € (από 4 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυκηνών 12 € (από 8 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 € (από 6 €)

◢ Ρωμαϊκή Οικία Κω (Casa Romana) 6 € (από 3 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Σαμοθράκης 6 € (από 3 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού 15 € (από 6 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 € (από 6 €)

◢ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 € (από 6 €)

★ Τα παιδιά έως 18 ετών και οι φοιτητές έχουν ελεύθερη είσοδο παντού.

 

Πηγή:  iefimerida

Βασιλική Τζεβελέκου/Εφημερίδα των Συντακτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας