Συνομήλικα ζευγάρια: πιο ανθεκτικά!

Συνομήλικα ζευγάρια: πιο ανθεκτικά!

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, λέει η παροιμία, όμως ο γάμος κοιτά και παρακοιτά! Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, που τα πορίσματά της δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Τhe Atlantic».

Eίναι αυτονόητο, ότι η επιτυχία ενός γάμου στηρίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η δύναμη της αγάπης, οι χαρακτήρες των συντρόφων, η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού κτλ. Επίσης, ρόλο παίζει και το ζήτημα της ηλικίας αφού, Σε αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, ο γάμος ανάμεσα σε συνομήλικους εξασφαλίζει πολύ περισσότερα χρόνια ευτυχίας σε σύγκριση με τους γάμους που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ηλικιακή ψαλίδα.
Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 3.000 άτομα πρόσφατα παντρεμένοι και χωρισμένοι. Όταν η διαφορά του ζευγαριού είναι μόλις ένα χρόνο οι πιθανότητες να χωρίσει περιορίζονται στο 3%. Αντίστοιχα, μια διαφορά 5 ετών αυξάνει τις πιθανότητες στο 18% και η δεκαετία στο 39%

Οι μελετητές ερμηνεύουν αυτά τα στοιχεία υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας συνεπάγεται και διαφορές σχετικά με τις εμπειρίες, τις αναφορές, τα βιώματα. Και αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να φέρουν την ισορροπία ή την ρήξη.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν εξετάζει το αν η γυναίκα ή ο άνδρας είναι ο μεγαλύτερος στην ηλικία σύντροφος.

difference