Λαϊκό προσκύνημα στο Άγιος Σάββας για την Αγία Βαρβάρα (βίντεο)

Στο παρεκκλήσι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» βρέθηκε από τις 10:00 έως τις 12:00 η λειψανοθήκη με το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας. Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε από πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν. Ουρές, λιποθυμίες και διαμαρτυρίες συνέθεσαν το σκηνικό. Το μεσημέρι το σκήνωμα επιστρέφει στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρα

Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών έξω από το νοσοκομείο, που αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα. Όταν έφθασε το σκήνωμα στο παρεκκλήσι, σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Η ένταση, η μακρά αναμονή και οι ασφυκτικές συνθήκες προκάλεσαν λιποθυμίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακούστηκαν διαμαρτυρίες για τις συνθήκες του προσκυνήματος.

Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν πρόλαβαν να προσκυνήσουν, παρά την πολύωρη αναμονή τους. Ζητούσαν να παραμείνει το σκήνωμα περισσότερη ώρα, ενώ κατήγγειλαν ότι προσκύνησαν πολλοί που δεν ήταν ούτε ασθενείς, ούτε συγγενείς ασθενών για τους οποίους κυρίως μεταφέρθηκαν εκεί τα λείψανα.

 

giossavvas

To λείψανο του δημόσιου συστήματος υγείας

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία των ίδιων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Όχι για την περιφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, αλλά για το… λείψανο του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κώστας Καταρραχιάς. Η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου και εξειδικευμένου αντικαρκινικού νοσοκομείου έχει περικοπεί κατά 50%, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται στα 400 άτομα» τονίζει.

Προσθέτει, επίσης, ότι οι συνθήκες εργασίας για το υπάρχον προσωπικό είναι αντίξοες, αφού εργάζονται δίχως ρεπό και άδειες για να καλυφθούν οι βάρδιες του νοσοκομείου. Επιπλέον υπάρχει το πρόβλημα των εκατοντάδων ανασφάλιστων ασθενών που επισκέφτονται καθημερινά το νοσοκομείο και δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν λόγω της γραφειοκρατίας…

Και την ίδια στιγμή, «έχουμε ένα κλειστό νοσοκομείο, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, με 50 κρεβάτια». Αυτό είχε εγκαινιαστεί με μια θεαματική προεκλογική φιέστα με την παρέλαση των τότε υπουργών και της διοίκησης του νοσοκομείου. Έκαναν εγκαίνια και σήμερα, έξι μήνες μετά, το νοσοκομείο αυτό, παράρτημα του Αγίου Σάββα, ΔΕΝ λειτουργεί.

2

 

Προσωπικό ζήτημα η πίστη, η ποιοτική περίθαλψη είναι δικαίωμα

Στην ερώτηση του in.gr αν θεωρεί «εμπόριο ελπίδας», την περιφορά των λειψάνων στο νοσοκομείο, ο κ. Καταρραχιάς απαντά ότι «η πίστη του καθενός είναι προσωπικό ζήτημα και δεν ασχολούμαστε μ’ αυτό. Εμάς μας απασχολούν τα προβλήματά μας και η δυνατότητά μας να προσφέρουμε στον κόσμο που μας χρειάζεται ποιοτική περίθαλψη».

3

Στοιχεία από το in.gr