Κόντρα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Κόντρα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Την κατάργηση της δαπανηρής αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ στην Ελλάδα ζήτησε η Ένωση Αθέων με επιστολή που απέστειλε σε υπουργεία και άλλους φορείς. Σήμερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, διά του εκπροσώπου Τύπου του Γιώργου Βασιλείου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Φως» και διαβεβαίωσε ότι και φέτος το Άγιο Φως θα έρθει στην πατρίδα μας.

Ζούμε σε μια δημοκρατία, το δικαίωμα του να είναι κανείς άθεος, χριστιανός ορθόδοξος ή κάτι άλλο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, όπως κατοχυρωμένο είναι και το δικαίωμα του να εκφράζει κανείς δημόσια την άποψή του.

Οι πρώτες αφηγήσεις για τη θαυματουργή κάθοδο του Αγίου Φωτός στον Άγιο Τάφο ανάγονται στον 9ο αιώνα. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός γινόταν από ταξιδιωτικό γραφείο, από το 1989 έως το 2002 ενώ στη συνέχεια την ανέλαβε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε χρόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας παραλαμβάνει το ιερό ή ανέσπερον φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου με απόδοση “τιμών αρχηγού κράτους” ακολουθεί η υποδοχή και μεταφορά του στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων Μητροπόλεων.

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία και η κοινότητα των ελλήνων χριστιανών είναι έτοιμη ή πρόθυμη να αποδεχτεί τη διακοπή αυτής της παράδοσης στο πλαίσιο είτε του ορθολογισμού είτε του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Πάντως, αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και ζήτησε την ευχή του, μάλλον η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια «μονομερή» ενέργεια τέτοιου τύπου. Ιδίως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές που επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή συναίνεση, θα ήταν ακραία μια ρήξη με την Εκκλησία για ένα θέμα που εξάλλου δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας. Υπάρχουν άλλα μέτωπα όπου η ρήξη επιβάλλεται…