Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Άγιος ο Παΐσιος με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την αγιοκατάταξη του Οσίου Παΐσιου προχώρησε με ομόφωνη απόφαση η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έπειτα από εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής.

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και «έφυγε» τον Ιούλιο του 1994, έχοντας ήδη γίνει γνωστός για το βίο και το έργο του.

Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, ο Παΐσιος βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο.

Ο Αρσένιος μπήκε για να μονάσει στο Άγιο Όρος το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αλλά επέστρεψε στα κοσμικά για ένα χρόνο ακόμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδελφές του.

Κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο, ηγούμενο της μονής, και τον ακολούθησε πιστά. Ύστερα από αρκετές περιπλανήσεις σε διάφορα ησυχαστήρια του Αγίου Όρους και στο Σινά, μετακινήθηκε στη Μονή Κουτλουμουσίου έως ότου αρρώστησε σοβαρά και «εκοιμήθη» το καλοκαίρι του 1994.

Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Συνέγραψε τέσσερα βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» (Σουρωτή Θεσσαλονίκης).

Τιτλοφορούνται:

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991)

Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986)

Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993)

Επιστολές (1994).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

O δημοφιλέστερος αγιορείτης μοναχός 

 

Ο πατέρας ή γέροντας Παϊσιος υπήρξε πολύ δημοφιλής και έγινε ακόμα περισσότερο μετά το θάνατο του. Οι «προφητείες» του, η εκμετάλλευση και η παραποίησή τους τον μετέτρεψαν σε ένα είδους ορθόδοξο «Νοστράδαμο».  Πολλοί από τους χρησμούς που του αποδίδονται ωστόσο δεν είναι δικοί του αλλά γράφτηκαν από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι μίλησαν μαζί του. χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν είναι πράγματι δικά του τα λόγια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισημάνουμε και την εκμετάλλευση της εικόνας και του λόγου του Παϊσιου από παραθρησκευτικάκαι εθνικιστικά κυκλώματα τα οποία έστησαν ένα μίνι εμπόριο στο όνομα του και του απέδωσαν σχεδόν μεταφυσικές ιδιότητες.

Πως ξεσκεπάστηκαν οι «ψεύτικοι προφήτες»

Την «μηδενική» αξιοπιστία όλων αυτών των κυκλωμάτων και των ειδήσεων γύρω από τον Γέροντα Παϊσιο ξεσκέπασε ο νεαρός δημιουργός της σατιρικής ιστοσελίδας «Γέροντας Παστίτσιος» το περασμένο καλοκαίρι εκνεύρισε αρκετά αυτούς που την πάτησαν και είναι ίσως ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη του.

Πολλά θρησκευτικά blogs και  sites ακόμη και εφημερίδες  δημοσίευσαν την ψεύτικη είδηση που επινόησε ο «Γέροντας Παστίτσιος» και αφορούσε ένα υποτιθέμενο θαύμα του Γέροντα Παΐσιου στις Σέρρες. Όταν ο «Γέροντας Παστίτσιος» ανέλαβε την ευθύνη της φάρσας και αποκάλυψε την επινόηση του «θαύματος» ξεκίνησε επίθεση με τελική κατάληξη τη σύλληψη του 27χρονου. 

Η ανύπαρκτη είδηση αφορούσε 18χρονο χρήστη ναρκωτικών ο οποίος μετά από ατύχημα με το μηχανάκι έπαθε διάσειση και αφού έπεσε σε κώμα οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά.  Η μητέρα όμως του 18χρονου (σύμφωνα πάντα με την φανταστική αφήγηση του «Παστίτσιου») μετέβη στον τάφο του γέροντος Παϊσίου, όπου προσκύνησε και πήρε λίγο χώμα, το οποίο αφού το μετέτρεψε σε φυλαχτό το έκρυψε κάτω από το μαξιλάρι του γιου της. .Το βράδυ είδε στον ύπνο της τον γέροντα να της λέει ότι ο γιος της θα γίνει καλά. Όπερ και εγένετο, με τον 18χρονο να σηκώνεται από το κρεβάτι και το μαξιλάρι του να έχει μία έντονη ευωδία.

Όπως ανέφερε στο μέιλ που έστειλε ο «Παστίτσιος» σε διάφορα σάιτ και μπλογκς το κείμενο της είδησης ήταν μια προδημοσίευση κειμένου που θα δημοσιευόταν στο ορθόδοξο αντιαιρετικό περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ αλλά λόγω της βαρύτητας του θαύματος κρίθηκε σωστό να μαθευτεί νωρίτερα και από άλλα μέσα.  Δεκάδες ήταν αυτές οι ιστοσελίδες της συμφοράς που για μερικά λάικ παραπάνω έσπευσαν να τη  δημοσιεύσουν με αποτέλεσμα να την πατήσουν

 

Η προφητεία που δεν επαληθεύτηκε 

Στις αμέτρητες προφητείες του προέβλεψε πάμπολλες φορές την καταστροφή της Τουρκίας και ήθελε να ζήσει λίγο παραπάνω για να τη δει. Ωστόσο η εξαφάνιση της Τουρκάις από τον χάρτη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα:

Όταν ο τουρκικός στόλος ξεκινήσει να κατευθύνεται κατά της Ελλάδος και φθάσει στα έξι μίλια, πράγματι θα καταστραφεί. Θα είναι η ώρα που θα έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους. Αλλά, αυτό δε θα γίνει από εμάς. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Το «Εξαμίλι» θα είναι η αρχή του τέλους…..Μετά θα αρχίσουν όλα τα γεγονότα, που θα καταλήξουν στο να πάρουμε την Πόλη…. Την Πόλη θα μας τη δώσουν….. Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Στην αρχή, οι Τούρκοι θα νομίσουν ότι νικάνε, αλλά αυτό θα είναι η καταστροφή τους. Οι Ρώσοι, τελικά, θα νικήσουν και θα πέσει η Πόλη στα χέρια τους. Μετά θα την πάρουμε εμείς…… Θα αναγκασθούν να μας τη δώσουν…

Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους…

Οι Τούρκοι «θα καταστραφούν. Θα σβήσουν από το χάρτη, διότι είναι ένα έθνος, το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού. Από τους Τούρκους το 1/3 θα πάει από όπου ξεκίνησαν, στα βάθη της Τουρκίας, το 1/3 θα σωθεί, διότι θα έχει εκχριστιανισθεί και το τελευταίο 1/3 θα σκοτωθεί στον πόλεμο αυτόν….

Δεν ήθελα τίποτα άλλο. Να με κρατούσε ο Θεός ακόμη λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει…

(Πηγή: «Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924 – 1994» του Επισμηναγού ε.α. Νικολάου Ζουρνατζόγλου)

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας