Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Διαγράφηκαν 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές

Τουλάχιστον 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, με την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παιδείας.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 150.000 το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι περισσότερες διαγραφές (σχεδόν 50.000 προς το παρόν) έχουν γίνει, όπως ήταν αναμενόμενο, στο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, το Καποδιστριακό.

Σχεδόν 13.000 φοιτητές αποτελούν παρελθόν για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Μεγάλος αριθμός διαγραφών σημειώθηκε και στο ΤΕΙ Πειραιά: 7000 «αδρανείς» φοιτητές, σβήστηκαν από το Μητρώο.

Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και στο Δημοκρίτειο Θράκης, όπου άμεσα θα αποτελέσουν παρελθόν 2.000 αιώνιοι φοιτητές.

Αντίθετα, υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 φοιτητές που δεν ήταν ενεργοί, έχουν επαναδραστηριοποιηθεί στο Καποδιστριακό και έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο να δώσουν τα τελευταία μαθήματα για να πάρουν πτυχίo.

Αντιδρούν φοιτητικοί σύλλογοι

Οι περισσότερες φοιτητικές παρφατάξεις  θεωρούν ότι οι διαγραφές αποτελούν την προετοιμασία των όρων για να πλήξουν όλους τους φοιτητές και σταδιακά για την καθιέρωση των διαγραφών στα ν+2 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι επιδιώκουν να αποκλείσουν από τις πύλες των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων όλους τους φοιτητές που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στους εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών ή στο κόστος διαβίωσης.

Φοιτητικοί σύλλογοι επισημαίνουν πως είναι ψέμα να μιλάει κανείς για «το κόστος των αιώνιων» καθώς πρόκειται για ένα κομμάτι των φοιτητών που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο πανεπιστήμιο αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε καν το μειωμένο εισιτήριο από τα πάσο και είναι το πλέον πληττόμενο αφού συνήθως εργάζεται για να τα βγάλει πέρα, σπουδάζει μακριά από το σπίτι του. .

Advertisement