Αισιοδοξία  Μοσκοβισί για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία του ότι το eurogroup της Δευτέρας θα δώσει θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις και ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα περάσει στην ανάπτυξη, εξέφρασε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα, εξέφρασε ικανοποίηση για το “πνεύμα συνεργασίας και την εμπιστοσύνη” που έχει αποκατασταθεί μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με σημείο-σταθμό τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Η επίσκεψή μου, είπε, έχει σκοπό την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, όπως το eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και τόνισε ότι “ως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις”. Πιστεύω, σημείωσε, ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί σημαντικό βήμα και δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος.
Μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο, πρόσθεσε, “με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή απ όλους”.

Ως προς το συνταξιοδοτικό, είπε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμο, οι οποίες θα προσδιοριστούν τον Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Για τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί κουλτούρα ευθύνης και πληρωμής. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό, είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε κατ’ επανάληψη την υποστήριξη της Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά στις “δύσκολες αποφάσεις” που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τονίζοντας ότι “θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, με απασχόληση, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, ελκυστική στους επενδυτές”. Η Ελλάδα, είπε, είναι μια ευλογημένη χώρα με τεράστια στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων.

moskovisi

«Το πνεύμα της συζήτησης αυτές τις δύο ημέρες ήταν πολύ θετικό. «Πρέπει να γίνουν τρία πολύ σημαντικά βήματα, στα οποία συμφωνούμε από κοινού: πρώτον, να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, δεύτερον, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα και τρίτον, να υπάρξει μια συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μακροχρόνιας ασφάλειας», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Επί τάπητος τέθηκαν και θέματα τα οποία δεν έχουν καταλήξει οριστικά ακόμη, είπε ο υπουργός, διαβεβαιόντας ότι το πνεύμα είναι θετικό: «Είναι πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αναζήτησης λύσης επωφελούς και για τις δύο πλευρές».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ