Αιχμές και απουσίες στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Αιχμές και απουσίες στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Δεν ήταν μια ανέφελη τελετή αυτή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολότη Γλυφάδας, Αντωνίου την Τρίτη 16 Απριλίου 2019.

Το βαρύ κλίμα από την επεισοδιακή εκλογή και από την προσφυγή του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο οποίος θεωρεί παράτυπη τη συμμετοχή του Αντωνίου στις εκλογές, ήταν κατά κάποιον τρόπο αισθητό.

Αρχικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απείχε επειδικτικά από την τελετή, σε αντίθεση με τους Δημάρχους Γλυφάδας και Ελληνικού που χαιρέτισαν με τυπικές ομιλίες τον νέο επίσκοπο.

Έπειτα η προσφώνηση του πρωτοσύγγελου της Μητρόπολης Γλυφάδας και βασικού αντιπάλου κατά την εκλογή Μητροπολίτη, Αλέξιου Ψωίνου, είχε διπλωματικά κρυμμένες αιχμές στην αποφατική και συμβολική εκφορά του λόγου που συνηθίζουν οι ιερείς της ορθοδοξίας. Ήταν ένας χαιρετισμός περισσότερο υπαινικτικός παρά θερμός.

«Σας καλωσορίζω σε τούτη την ευλογημένη τοπική εκκλησία και επιφορτισμένος με την αγάπη των αδελφών μου κληρικών σας απευθύνω αυτήν την πανεπίσημην ώρα λόγο καλής καγαθής υποδοχής», είπε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος, όμως δεν έμεινε στους επαίνους.

nourish

Είπε για την περιοχή της Μητρόπολης ότι «ο πάνσοφος δημιουργός προίκησε με καταγάλανη θάλασσα, δαντελωτές ακρογιαλιές, πνεύμονες πρασίνου και καθαρό αέρα, ξεχωριστή δηλαδή φυσική ομορφιά» και πρόσθεσε για την εκκλησιαστική κοινότητα της περιοχής:

«Αυτός ο λαός για να βγει από την περιδίνηση και τα αδιέξοδά του ζητά από την Εκκλησία χέρι βοηθείας και συμπαραστάσεως. Επιδιώκει να κρατηθεί από το χέρι όχι ενός ηγέτη με προσόντα διοικητικά, αλλά ενός πατέρα που να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και να θεραπεύει τα τραύματα της ψυχής του».

Και προς το τέλος του χαιρετισμού του υπογράμμισε πάλι με νόημα:

«Θεωρούμε δεδομένο Άγιε Γλυφάδας, ότι εισοδεύοντας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, εισέρχεστε τοπικά στην επαρχία μας ως άλλος νυμφίος, περικεκοσμημένος το ιερό μυστήριο της Εκκλησίας. Ότι δεν κομίζετε μαζί σας εξουσία και δύναμη, αλλά αγάπη και πραότητα. Ότι έχετε ζωσμένο το λέντιον της διακονίας και όχι ξίφος δυναστείας. Ότι κρατάτε δώρα όχι υλικά και εφήμερα, αλλά τις δωρεές της Αναστάσεως και της Πεντηκοστής. Για τούτο σας υποδεχόμαστε ως επίσκοπο και πατέρα».

Όμως και ο ενθρονιστήριος λόγος του Μητροπολίτη Αντωνίου είχε μια σαφή αναφορά στις αντιδράσεις για το πρόσωπό του:

Στο τέλος της ομιλίας του είπε συγκεκριμένα:

«Θά ἤθελα νά ἐκφράσω τίς βαθύτατες εὐχαριστίες μου σέ ὅσους μέ θλίβουν καί μέ ἀδικοῦν, διότι μέ τόν τρόπο τους μέ εὐεργετοῦν, ἐφ’ ὅσον μέ ὠθοῦν νά ἀγωνίζωμαι περισσότερο στήν μακροθυμία, τήν ὑπομονή, τήν συγχωρητικότητα, τήν ταπείνωση, τήν ἀγάπη καί κυρίως στήν προσευχή γιά νά εἰρηνεύσῃ ὁ Θεός τίς καρδιές τους, νά τούς φωτίσῃ νά κατανοήσουν τά σφάλματά τους καί νά τούς ἐλεήσῃ.

Ὡς δοῦλος Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀκολουθῶ τό παράδειγμα Ἐκείνου, πού ὅταν ἀντιμετώπισε ὅλη τήν ἀνθρωπίνη κακία » λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδώρει», ἀλλά καί θερμά Τόν ἱκετεύω «ρῦσαί με ἐκ τῶν καταδιωκόντων με» καί «φύλαξόν μέ ἀπό παγίδος, ἧς συνεστήσαντό μοι», διότι Σύ εἶσαι ὁ ὑπερασπιστής, ἡ ἐλπίδα, ἡ καταφυγή καί ἡ σκέπη μου, Κύριε».

Από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρόντες στην τελετή ήταν ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Πανάς, καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Δημήτρης Δαβάκης, Μαρία Σίνα και Δημήτρης Τζιώτης.

[Φωτογραφίες: Πάρις Σαρρηκώστας]

sea ergon