Άφοβα η κολύμβηση στις ακτές των νοτίων προαστίων

Άφοβα η κολύμβηση στις ακτές των νοτίων προαστίων

Την πλήρη άρση κάθε απαγόρευσης για κολύμβηση στις ακτές των νοτίων προαστίων επισημαίνει με έγγραφό του προς τους Δήμους της παραλιακής ζώνης το Λιμεναρχείο Σαρωνικού.

Στην επιστολή με ημερομηνία 11 Απριλίου 2018 που υπογράφει ο ίδιος ο Λιμενάρχης, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ευάγγελος Σκιαδάς, επισημαίνεται:

Έχει πλέον αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης που είχε επιβληθεί για τις ακτές αρμοδιότητας του Λ/Χ Σαρωνικού ένεκα της βύθισης του Δ/Ξ “Αγία Ζώνη” και της επακόλουθης ρύπανσης που αυτή προκάλεσε”.

Το χρονικό της απορρύπανσης

Η ενημέρωση των Δήμων Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνοδεύεται από τις διαδοχικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας με τις οποίες αρχικά απαγορεύτηκε η κολύμβηση και σταδιακά άρθηκαν οι σχετικές απαγορεύσεις.

Η πρώτη απαγορευτική απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 έθεσε στο “κόκκινο”, λόγω “βραχυπρόθεσμης ρύπανσης” όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων όλες τις ακτές κολύμβησης των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Από το απαγορευτικό εξαιρέθηκε εξ αρχής ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που τοποθέτησε εγκαίρως ένα πλωτό φράγμα.

Στις 22 Νοεμβρίου 2017 το υπουργείο Υγείας περιόρισε τις απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες ακτές. Στο Παλαιό Φάληρο ρύπανση εξακολουθούσε να υπάρχει στην ακτή “Μεγάλος Φλοίσβος” και την ακτή του ξενοδοχείου Coral, στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης τέθηκε απαγορευτικό “προσωρινά μέχρι την πλήρη απομάκρυνση και από την ακτή των προϊόντων/υπολειμμάτων απορρύπανσης” στην πλαζ Αγίου Κοσμά, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, στη Γλυφάδα πρόβλημα εντοπίστηκε μόνο στο ύψος του Cataralla, ενώ οι ακτές του Αλίμου έφυγαν από τον πίνακα.

Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017 ουσιαστικά άναψε το “πράσινο φως” για την καταλληλότητα των ακτών.

Η απαγόρευση άρθηκε εξ ολοκλήρου για τις ακτές των νοτίων προαστίων και περιορίστηκε στον όρμο Λιμνιώνα της Σαλαμίνας. Μολονότι η απόφαση καταλήγει αναφέροντας πως “επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, ο ανωτέρω Πίνακας θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης”, καμία τροποποίηση δεν επήλθε τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα.

Η τελευταία σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2017 και αναφέρει:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης σε όλες τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Σαλαμίνας, οι οποίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του Δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη 2”.

Η τελευταία μέτρηση του ΕΛΚΕΘΕ

Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις από τον επίσημο δημόσιο φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην παράκτια ζώνη και την ανοιχτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου έχουν ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2017. Στο πόρισμα του Κέντρου οδήγησαν 7 δειγματοληψίες στις ακτές που διενεργήθηκαν από το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου 2017.

Η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ για τον Δήμο Αλίμου αναφέρει ότι σε δύο αρχικές μετρήσεις εντοπίστηκαν μικρά πισσώδη συσσωματώματα, όμως τελικά “οι συγκεντρώσεις των ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα σε όλες τις περιπτώσεις”.

Στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης το ΕΛΚΕΘΕ παρατήρησε σαφή μείωση των υδρογονανθράκων από τις 23 Οκτωβρίου στις 11 Νοεμβρίου στις ακτές Αγίου Κοσμά και Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες θέσεις μέτρησης βρήκε τα νερά “σε φυσιολογικά επίπεδα” στις 23 Οκτωβρίου.

Για τον Δήμο Γλυφάδας το πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ περιγράφει την πορεία της απορρύπανσης από τα υψηλά επίπεδα των πρώτων ημερών, τον Σεπτέμβριο, στα φυσιολογικά επίπεδα “σε όλες τις περιπτώσεις” κατά τη δειγματοληψία που έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2017.

Στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ εντόπισαν στις 18 Σεπτεμβρίου “ίχνη πετρελαϊκών υδρογονανθράκων” που εξαφανίστηκαν κατά τις επόμενες δειγματοληψίες, ενώ και τα μικρά πισσώδη συσσωματώματα που βρέθηκαν στο Μεγάλο Καβούρι καθαρίστηκαν σύντομα, με αποτέλεσμα οι επόμενες μετρήσεις να βγουν καθαρές.

Εν αναμονή νέων μετρήσεων

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ζητήσει από τις 3 Απριλίου 2018 να διενεργήσει μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αμέσως μετά το Πάσχα οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις μετρήσεις σε 12 σημεία, ώστε να επικαιροποιηθεί η εικόνα για την καθαρότητα των ακτών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η εστία της ρύπανσης έχει εξουδετερωθεί, θεωρείται απίθανο να δείξουν οι νέες μετρήσεις κάτι διαφορετικό.

Οπωσδήποτε όμως η αξία μιας νέας μέτρησης ακριβώς στην έναρξη της κολυμβητικής περιόδου είναι μεγάλη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 14 Απριλίου 2018)