Πώς ανεβαίνει το Alexa.com; Μύθοι και αλήθειες

Πώς ανεβαίνει το Alexa.com; Μύθοι και αλήθειες

Το alexa.com είναι το πιο διαδεδομένο σήμερα εργαλείο για τη συγκριτική αξιολόγηση των ιστοσελίδων. Πόσο αξιόπιστο όμως είναι;

Εγκαθιστώντας το alexa toolbar στον browser σας μπορείτε να ελέγχετε με ένα κλικ την κατάταξη της κάθε ιστοσελίδας στον παγκόσμιο ιστό, όσο και στη χώρα αναφοράς της ιστοσελίδας. Όσο πιο κοντά στα νούμερο 1, τόσο πιο δημοφιλής ο ιστότοπος. Τις δύο πρώτες θέσεις άλλωστε του alexa rank μοιράζονται η Google και το Facebook. Όπως γίνεται κατανοητό, το alexa.com δεν μετρά τις επισκέψεις, αλλά τη δημοφιλία της κάθε ιστοσελίδας, συγκριτικά πάντα με τις υπόλοιπες.

tspg

Πώς δουλεύει;

Το Alexa χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για την παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση, σαν δείγμα για την επισκεψιμότητα. Παράλληλα, μετρά και απευθείας την κίνηση σε ιστοσελίδες που έχουν εγκαταστήσει τον ειδικό κώδικα του Alexa. Η κατάταξη ανανεώνεται καθημερινά.

Το Alexa μετρά μόνο τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο toolbar;

Η απάντηση είναι “όχι”. Τα δεδομένα του Alexa βασίζονται σε μια μεγάλη ποικιλία από πρόσθετα για ιστοσελίδες και browsers.

Αν η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μου ανέβει για μια μέρα, θα ανέβει αυτόματα και η κατάταξη;

Η απάντηση εδώ είναι “όχι απαραίτητα”. Η σειρά ανανεώνεται μεν καθημερινά, όμως βασίζεται στην επισκεψιμότητα του τελευταίου τριμήνου. Επομένως, η κίνηση μιας μέρας δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1/90 της επισκεψιμότητας που λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη της ιστοσελίδας.

Γιατί ενώ η επισκεψιμότητα ανεβαίνει, η θέση στην κατάταξη χειροτερεύει;

Κάθε σύστημα κατάταξης είναι σχετικό, όχι απόλυτο. Και το σύστημα του Alexa έχει να κάνει με την απόδοση όλων των ιστοσελίδων παγκοσμίως, επομένως ακόμη κι αν μια ιστοσελίδα πάει καλά, οι υπόλοιποι μπορεί να πηγαίνουν καλύτερα.

Γιατί παρατηρούνται τελευταία αυξομοιώσεις στη σειρά κατάταξης; Άλλαξε κάτι στα κριτήρια;

Τίποτε δεν άλλαξε ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης. Παρόλ’ αυτά, το Alexa πρόσφατα διεύρυνε σημαντικά τη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί για να αντλεί τη διαδικτυακή συμπεριφορά εκατομμυρίων χρηστών.

Επομένως, πώς ανεβαίνει σε κατάταξη μια ιστοσελίδα;

Σύμφωνα με το ίδιο το Alexa, θέσεις δεν κερδίζει κανείς ούτε με την εγκατάσταση του toolbar, ούτε με την εγκατάσταση των widget στην ιστοσελίδα, ούτε με μια συνδρομή στις επί πληρωμή υπηρεσίες. Μόνο το αυθεντικό και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο που ανανεώνεται συχνά, μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα επομένως και να τραβήξει προς τα πάνω την κατάταξη.