Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Η αλήθεια για το νερό στο 2ο Δημοτικό Βούλας και τα προαύλια των σχολείων

Μια φωτογραφία δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια και υπό προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη παραπλάνηση.

Αυτή είναι και η περίπτωση της φωτογραφίας με το νερό που συγκεντρώθηκε μετά από μια νεροποντή σε μία γωνία του προαυλίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας και δημοσιοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου.

Παρόλο που η επισκευή ολόκληρου του προαυλίου, στο οποίο δεν έχει γίνει ποτέ καμία παρέμβαση από το 1982 (!) από όταν δηλαδή κατασκευάστηκε, έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο πριν κλείσει ο χρόνος, η τοπική κοινωνία αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε ξαφνικά να συζητά για την …ασφάλεια των παιδιών που υποτίθεται ότι κινδυνεύουν από …πνιγμό και για την αναλγησία της δημοτικής αρχής που κωφεύει και τιμωρεί.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η φωτογραφία αναρτήθηκε από έναν διαχειριστή της σελίδας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στο Facebook στις 25 Νοεμβρίου με λεζάντα για τη “γνωστή λίμνη μετά από κάθε βροχόπτωση στο προαύλιό μας”. Βέβαια, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Βάσης, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου που είχε πραγματοποιηθεί κάποιες μέρες νωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε δημόσια για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών επισκευής ολόκληρου του προαυλίου, και συγκεκριμένα κατά τις διακοπές των εορτών.

Στην πραγματικότητα, η επισκευή του προαυλίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας δεν υπήρξε ποτέ αίτημα του Συλλόγου ή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ήταν εξ αρχής και μέχρι σήμερα μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου. Σημειωτέον, ότι τυπικά και με βάση τις προδιαγραφές της κρατικής Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, δεν συντρέχει κανένας λόγος παρέμβασης στο συγκεκριμένο προαύλιο.

Ωστόσο η επισκευή 11 προαυλίων και άλλων 2 αθλητικών χώρων υπήρξε μια επιλογή της διοίκησης από το πρώτο της έτος το 2015, ένα έργο που “κόλλησε” στην Περιφέρεια Αττικής που το χρηματοδοτεί για άγνωστους λόγους. Η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια υπογράφηκε μετά από πιέσεις στα μέσα του 2018, το έργο δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ανάδοχος όμως ενστάσεις το κόλλησαν πάλι, με τον εργολάβο να ξεκινά τελικά αυτόν τον Αύγουστο.

Όπως είναι ευνόητο η Τεχνική Υπηρεσία έκανε ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών για τις 11 σχολικές μονάδες, έχοντας μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες – και μάλιστα σε μέρες χωρίς βροχή – ως διαθέσιμο διάστημα για τις επισκευές. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις σε 4 σχολικά προαύλια, μέσα στις γιορτές αναμένεται να τελειώσουν άλλα 3-4 σχολεία (μεταξύ αυτών και το 2ο Δημοτικό Βούλας) και τα εναπομείναντα 3-4 ακολουθούν με το νέο έτος.

Έχοντας γνώση όλων των παραπάνω, ήταν εντελώς άτοπο ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου να κάνει μια καταγγελτική δημοσιοποίηση για να ασκήσει πίεση στη δημοτική αρχή. Πώς να επισπευσθεί κάτι που έχει ξεκινήσει;

Όμως το ίντερνετ και η πολιτική έχουν τους δικούς τους “νόμους”.

Η ανάρτηση του Συλλόγου αναδημοσιεύτηκε σε τοπική ομάδα στο Facebook, από εκεί έγινε “είδηση” σε τοπικό μέσο με τίτλο “Λίμνη το προαύλιο στο 2ο Δημοτικό Βούλας” και διά του copy paste μεταξύ ψηφιακών ΜΜΕ έφτασε και στο Newsbomb για να περάσει τα σύνορα της Αττικής.

Η “λίμνη” εντωμεταξύ δεν είναι παρά μια συγκέντρωση νερού ύψους 2-3 εκατοστών σε μία γωνία, όπου ο μόνος κίνδυνος για τα παιδιά πριν στραγγιστούν τα νερά μέσα σε λίγο διάστημα, είναι να βρέξουν τα παντελόνια τους από το πιτσίλισμα που κάνουν τα παπούτσια.

Σε κάθε περίπτωση, το διογκωμένο αυτό θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Πασακυριάκος της Λαϊκής Συσπείρωσης, εγείροντας ζήτημα ασφάλειας των σχολικών υποδομών, για να λάβει αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συζήτηση είπε σε αυστηρό τόνο ότι δεν ανέχεται να εκβιάζεται ο Δήμος από καταγγελτικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και ότι δεν είναι ρόλος των Συλλόγων Γονέων να ασκούν δημοτική πολιτική παραποιώντας την αλήθεια. Τόνισε ακόμη ότι θα συναντήσει στο γραφείο του τη διοίκηση του Συλλόγου Γονέων ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να πάρει άλλο σχολείο προτεραιότητα, αν νομίζει ο Σύλλογος ότι τέτοιοι χειρισμοί συνιστούν μοχλό πίεσης.

Από τη συνάντηση που ακολούθησε έγινε σαφές ότι η δημοσίευση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες δεν έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου και κάθε παρεξήγηση λύθηκε. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Συλλόγου που έσπευσε να καταδικάσει όσους με αναδημοσιεύσεις “υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου”.

Ωστόσο ήταν αργά, καθώς ο …συνήθης ύποπτος είχε ήδη χτυπήσει με την πιο διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας που μπορούσε να επινοήσει:

Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά για επανόρθωση.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement