Βαρουφάκης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει Πόρσε καγιέν

Βαρουφάκης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει Πόρσε καγιέν

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραλαμβάνοντας ανέφερε πως θα επιδιωχθεί μια συμφωνία γέφυρα για να περάσουμε από το ισχύον πρόγραμμα στη νέα συμφωνία.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Γκίκα Χαρδούβελη ανέφερε πως θα επιδιωχθεί μια «συμφωνία γέφυρα» για να περάσουμε από το ισχύον πρόγραμμα στην οριστική συμφωνία και αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Γερούν Νταίσελμπλούμ στο τηλέφωνο.

tspg

«Ξεκινάμε το νοικοκύρεμα από τα του οίκου μας. Δεν θα δείτε στο υπουργείο Οικονομικών στρατιές συμβούλων και κομματικούς στρατούς. Θα αξιοποιήσουμε το υπάρχουν προσωπικό του υπουργείου και τις δαπάνες που θα εξοικονομήσουμε, θα τις διαθέσουμε για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών ως μια συμβολική κίνηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ήταν ένα από τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γκίκα Χαρδούβελη.

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» υποστήριξε ο νέος υπουργός Οικονομικών ενώ αναφερόμενος στο κρίσιμα θέμα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφέρθηκε σε μια συμφωνία «γέφυρα» η οποία θα επιδιωχθεί προκειμένου να περάσουμε από το μέχρι τώρα ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα σε μια καινούργια οριστική συμφωνία η οποία «θα ωφελήσει όχι μόνο τους Έλληνες φορολογούμενους αλλά και τους πολίτες όλης της Ευρώπης» όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε τρεις σελίδες, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης:

1. Σελίδα ως προς τη λογική αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Έγινε το 2010 ένα τοξικό λάθος. Δεν μπορούσε να είχε αίσιο τέλος μια πολιτική αποπληρωμής παλαιών και νέων δανείων με τα εισοδήματα τα οποία συνεχώς μειώνονται.

2. Η δεύτερη σελίδα αφορά στη λιτότητα. Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. «Ανάπτυξη δεν σημαίνει πόρσε καγιέν στους στενούς δρόμους της Ελλάδας. Ανάπτυξη υπήρχε όταν ο Έλληνας χρησιμοποιούσε τις αποταμιεύσεις του για να σπουδάσουν τα παιδιά του» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ο λιτός βίος αρχίζει από εδώ. Η πρώτη κίνηση θα είναι η θεαματική μείωση των δαπανών – δεν θα υπάρχουν στρατιές συμβούλων- και η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε μια συμβολική κίνηση. «Θα ενεργοποιήσουμε, θα αξιοποιήσουμε και θα αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου. Δεν θα φέρουμε κομματικό ή άλλο στρατό» ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup B. Νταϊσενμπλουμ θα έρθει για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή.

Υποστήριξε ότι πολλά από αυτά τα οποία θα αποτελέσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης, τα έχει εκθέσει στον κ. Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του Eurgroup εξέφρασε τη συμφωνία του σε πολλά αυτά.

«Συμφωνήσαμε να αποδομήσουμε τα αφηγήματα περί μονομαχίας Ελλάδας-Ευρώπης γιατί δημιουργούν ανασφάλεια» είπε ο κ. Βαρουφάκης προαναγγέλλοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα αφορούν μεταξύ άλλων και στην επίτευξη μιας συμφωνίας «γέφυρας» ανάμεσα στα προηγούμενα προγράμματα και την νέα τελική συμφωνία στην οποία θέλει να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Πηγή: ToC