Την προσαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και ψήφισε το σώμα, αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα “τελετουργία” της τοπικής δημοκρατίας.
Τις αλλαγές στον τρόπο συζήτησης των δημοτικών συμβουλίων της χώρας επέβαλε με νομοθεσία το Υπουργείο Εσωτερικών που ψήφισε στη Βουλή τον Ιανουάριο έναν νέο πρότυπο κανονισμό. Κάθε Δήμος ωστόσο είχε τη δυνατότητα να προσαρμόσει ένα μέρος των διατάξεων αυτών στα δικά του μέτρα και ήθη.
Η μείζων αλλαγή που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και την οποία υιοθέτησαν ήδη πολλά δημοτικά συμβούλια είναι η πλήρης κατάργηση της διαδικασίας ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους στην αρχή κάθε συνεδρίασης. Με το σκεπτικό ότι πλέον έχει θεσπισθεί υποχρεωτική “συνεδρίαση λογοδοσίας” των δημοτικών αρχών κάθε δύο μήνες, η κυβέρνηση έκρινε αχρείαστο τον καθιερωμένο “έλεγχο” των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.
Η διοίκηση Κωνσταντέλλου δεν αποδέχτηκε τη ρύθμιση αυτή, διασώζοντας τη διαδικασία των ερωτήσεων και απαντήσεων που συνήθως αφορά τρέχοντα ζητήματα της τοπικής επικαιρότητας. Η διαφορά σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα είναι ότι πλέον η διαδικασία αυτή μετατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης, αφότου εξαντληθεί η συζήτηση και ψήφιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 11 του άρθρου 11 στον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β αναφέρεται:
“Αφού εξαντληθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δύναται να τεθούν ερωτήσεις προς συζήτηση από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας ο Πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης”.
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι η αλλαγή αυτή θα διευκολύνει τις εργασίες του σώματος καθώς η μακρόσυρτη διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων που συχνά υπερέβαινε τη μία ώρα, συντελούσε στο γεγονός η ημερήσια διάταξη με τα κυρίως θέματα λειτουργίας του Δήμου να συζητείται προχωρημένες ώρες. Ταυτόχρονα, παρατηρούνταν το φαινόμενο πολίτες που προσέρχονται στις συνεδριάσεις για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση θεμάτων που τους αφορούν, να “στήνονται” με τις ώρες περιμένοντας να ολοκληρωθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που συνήθως είχε εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
Γεγονός είναι ότι τα προ ημερήσιας διάταξης ερωτήματα αποτελούσαν την ευκαιρία της αντιπολίτευσης να επιδείξει δραστηριότητα στην αρχή των συνεδριάσεων όταν δηλαδή η προσοχή και η παρουσία των θεατών του συμβουλίου ήταν η μεγαλύτερη.
Πάντως, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στα 3Β συναίνεσαν στην αλλαγή του Κανονισμού, πλην της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών που κατέθεσε τη δική της πρόταση.