Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Η αμείλικτη αλήθεια των εκλογικών αριθμών για τους “7” στα 3Β

Οι προθέσεις δεν αρκούν για να κατέλθει κανείς στον δημοτικό στίβο.

Η νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση από το 2010 (“Καλλικράτης”) μέχρι και πρόσφατα (“Κλεισθένης”) θέσπισε ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο για τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

Θέλοντας να αποφευχθεί η συμμετοχή ακραίων ή πολιτικά περιθωριακών ομάδων στα δημοτικά συμβούλια, ο νομοθέτης πρόβλεψε κάθε συνδυασμός να περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων κατ’ ελάχιστον.

Για τα δεδομένα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κανείς υποψήφιος Δήμαρχος δεν μπορεί να καταθέσει συνδυασμό που να περιλαμβάνει λιγότερα από 33 άτομα – πλην του ίδιου. Αν μάλιστα μιλάμε για πλήρη συνδυασμό με παρέμβαση και στις τρεις δημοτικές ενότητες, τότε κάθε συνδυασμός χρειάζεται επιπλέον 21 άτομα, 7 το ελάχιστο για κάθε τοπικό συμβούλιο.

Και βέβαια, η νομοθεσία είναι σαφής και ως προς την αρμονική ποσόστωση των φύλων. Στο ψηφοδέλτιο των 33 ατόμων απαγορεύεται ένα από τα δύο φύλα να εκπροσωπείται με κάτω από 13 άτομα.

Το αν και πόσοι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα καταθέσουν στο Πρωτοδικείο τους συνδυασμούς τους μέχρι τη 12η βραδυνή της 5ης Μαΐου 2019 θα εξαρτηθεί λοιπόν όχι από τις προθέσεις του κάθε υποψηφίου, αλλά από τον αριθμό των ατόμων που θα πείσουν οι υποψήφιοι αυτοί Δήμαρχοι να συστρατευθούν μαζί τους.

Η παράταξη του Δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, “Πόλη για να ζεις” έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής 92 άτομα ως υποψηφίους.

Η παράταξη του Δημήτρη Δαβάκη, “Κύμα Ενωμένων Πολιτών”, στην εκδήλωσή της στη Βούλα προ ημερών, ανακοίνωσε 35 υποψηφίους.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου, “Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών”, με δύο ανακοινώσεις της έχει παρουσιάσει 34 υποψηφίους.

Η παράταξη του Κώστα Πασακυριάκου, “Λαϊκή Συσπείρωση”, σε εκδήλωσή της παρουσίασε 46 υποψηφίους.

Η παράταξη του Μανώλη Δασκαλάκη, “Νέα Πόλη Μία Πόλη”, με αναρτήσεις στο facebook έχει παρουσιάσει 24 άτομα ως υποψηφίους.

Η παράταξη της Μαρίας Σίνα, “Δίπλα Σας”, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει κανέναν – καμία υποψήφιο.

Η παράταξη του Δημήτρη Τζιώτη, “Γαλάζια Δημοκρατία”, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανέναν – καμία υποψήφιο.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο, μας χωρίζουν μόλις 15 ημέρες από το χρονικό όριο της 5ης Μαΐου, όταν θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των υποψήφιων Δημάρχων στα 3Β. Γι’ αυτό το διάστημα που η κλεψύδρα αδειάζει και φανερώνεται η δυστοκία ορισμένων συνδυασμών να συμπληρώσουν τον ελάχιστο αρθμό υποψηφίων (εκτός και αν μας κρατούν τα ονόματα για έκπληξη) λογικό είναι να φουντώνουν τα σενάρια συγχωνεύσεων.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement