Πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης

Πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης

Όχι ένας αλλά πέντε ήταν τελικά οι σκελετοί που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

tspg

Σύμφωνα με το πόρισμα των αναλύσεων που διενήργησε διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου πρόκειται για μία γυναίκα άνω των 60 ετών και ύψους 1,57, δύο άνδρες 35-45 ετών και με ύψος 1,68 και 1.62-1.63 αντίστοιχα, ένα βρέφος που δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί η ηλικία και ένα ενήλικο άτομο, αδιευκρίνιστου φύλου και ηλικίας.

Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν στοιχεία για τους σκελετούς και θα επαληθεύσουν, την εκτίμηση των αρχαιολόγων αν πρόκειται τελικά για οικογενειακό τάφο.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.