Διεθνής Αμνηστία: Κλείστε τη «φαβέλα» στο Ελληνικό

Διεθνής Αμνηστία: Κλείστε τη «φαβέλα» στο Ελληνικό

«Όλοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό»… Η δήλωση ανήκει σε γυναίκα πρόσφυγα που μένει στους καταυλισμούς του Ελληνικού, εκεί που ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση για κλείσιμο του καταυλισμού στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες ζουν κάτω από απαράδεκτες και μη ασφαλείς συνθήκες.

tspg

Σύμφωνα με την οργάνωση η πλειονότητα των ατόμων που μένουν στους καταυλισμούς του Ελληνικού είναι από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντουζ και περιορισμένη ιδιωτικότητα.

Οι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό. Οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να εξασφαλίσουν στους διαμένοντες στο Ελληνικό επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, ακολουθώντας μια γνήσια διαβούλευση με σκοπό να κλείσουν οι καταυλισμοί.

Η έλλειψη ασφάλειας είναι μια κύρια ανησυχία στους καταυλισμούς, ειδικά για τις γυναίκες και τα κορίτσια, οι οποίες αναφέρουν ότι υφίστανται διαρκώς λεκτική παρενόχληση και βρίσκονται σε κίνδυνο για σεξουαλική και έμφυλη βία. Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαίνει και η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε περιστατικά ασφάλειας μέσα στους καταυλισμούς.

Πολλές γυναίκες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ζουν με το διαρκή φόβο μην τους επιτεθούν στις σκηνές τους, στις τουαλέτες ή στα ντουζ και πως δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από τις σκηνές τους- ούτε για τις βασικές τους ανάγκες-για να αποφύγουν αυτού του είδους την παρενόχληση.