Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

2014: Πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς στα 3Β

Μια εκλογική χρονιά, μεστή από πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ήταν το 2014 που αποχαιρετήσαμε.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είχε μάλιστα την ιδιαιτερότητα (μαζί με πολύ λίγους Δήμους πανελλαδικά) να ταλαιπωρηθεί στο Εκλογοδικείο εξαιτίας της οριακής διαφοράς του εκλογικού αποτελέσματος στον β’ γύρο. Μια εκκρεμότητα που θα επιλυθεί εντός του 2015.

Η αλλαγή της διοίκησης, η είσοδος νέων προσώπων και παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα σημαντικά έργα που εγκαινιάστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο συνηγορούν στο να χαρακτηρίσουμε το χρόνο που έφυγε ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες για την περιοχή, μετά την ένωση των τριών πρώην Δήμων που τον συναπαρτίζουν.

Ιανουάριος

Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη αρχίσει και τα επιτελεία έχουν “τρέξει” τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Ο “Παλμός” βγάζει πρώτος την είδηση για την πρώτη δημοσκόπηση στα 3Β που δίνει προβάδισμα στον Σπύρο Πανά από τον α’ γύρο, προκαλώντας την αντίδραση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την Κυριακή 12 Ιανουαρίου πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη συγκέντρωση στο Καβούρι. Πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώνονται, ενώ παρουσιάζονται οι πρώτες υποψηφιότητες που έχουν εκπλήξεις. Στο συνδυασμό Πόλη για να ζεις συμμετέχουν όπως ανακοινώνεται μεταξύ άλλων οι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων συνδυασμών Ντίνος Καραγεώργος, Νανά Καραγιάν, Παντελής Κασιδόκωστας, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και Παναγιώτης Σκουζής.

Η Λυδία Αργυροπούλου ανακοινώνει ότι κατέρχεται ως υποψήφια δήμαρχος.

Φεβρουάριος

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνεται λύση στο μεγάλο πρόβλημα χώρου και νομιμοποίησης που αντιμετωπίζει το Κοιμητήριο του Πανοράματος. Ο μητροπολίτης της περιοχής Παύλος, παρακολουθεί εμβρόντητος μια πολύωρη μεταμεσονύχτια συνεδρίαση πριν του επιτραπεί να μιλήσει.

Στις 5 Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Κίνηση του Σπύρου Πανά κόβει την πίτα της στα γραφεία της Βούλας και παρουσιάζει τις πρώτες της υποψηφιότητες. Η παρουσία του πρώην δημάρχου Βούλας Άγγελου Αποστολάτου, αλλά και του Ανδρέα Κάσδαγλη κλέβουν τα φλας, καθώς διαφαίνεται η στήριξή τους στον Σπύρο Πανά.

Στις 24 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετεί ψήφισμα εναντίον της αλλαγής χρήσεων γης στη Βούλα, που προωθείται βάσει του νέου τότε νομοσχεδίου.

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Δημοσθένης Δόγκας ως υποψήφιος δήμαρχος 3Β με συνέντευξη Τύπου ανακοινώνει την ίδρυση της νέας παράταξης Δημοτικής Βούληση και υπογράφει τη διακήρυξη αρχών με το σύνθημα “τώρα ανανέωση παντού”.

Μάρτιος

Στις 3 Μαρτίου ο εμπειρογνώμων του Δήμου σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας, Χρήστος Διονυσόπουλος, ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακάλυψη ενός αρχαίου δρόμου στο Καβούρι.

Στις 10 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των παρατάξεων Πανά και Κωνσταντέλλου απαλλάσσει τον επιχειρηματία Στράτο Γιδόπουλο από πρόστιμα ύψους 17.000 ευρώ.

Από τη Βάρκιζα ξεκινά στις 16 Μαρτίου την προεκλογική του εκστρατεία ο Δημήτρης Δαβάκης, ως επικεφαλής της παράταξης “Κύμα Ενωμένων Πολιτών”.

Προς το τέλος του μήνα η παράταξη Κωνσταντέλλου ανακοινώνει την προσχώρηση στο ψηφοδέλτιό της τριών προσώπων που μέχρι τότε δήλωναν υποψήφιοι Δήμαρχοι: Λυδία Αργυροπούλου, Μανώλης Δασκαλάκης και Λευτέρης Πανταζής.

Απρίλιος

Εγκαινιάζεται το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης, ένα έργο που είχε “στοιχειώσει” επί χρόνια, αλλά με την ολοκλήρωσή του έδωσε ανάσα στο μαθητικό πληθυσμό της περιοχής, καθώς μέχρι τότε Δημοτικό και Γυμνάσιο συστεγάζονταν.

Λίγο πριν το Πάσχα, περιφράσσεται παράνομα τμήμα της παραλίας στον Άγιο Νικόλαο στο Καβούρι, στο σημείο όπου το πρώην ξενοδοχείο Καστέλο μετατρέπεται σε οικία ιδιοκτησίας γνωστού εφοπλιστή. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται και ο Σπύρος Πανάς μετά από μια μέρα ρίχνει τα κάγκελα με μηχανήματα του Δήμου. Από τις υπόλοιπες παρατάξεις κατηγορείται για υποκριτική στάση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως και καταδικάζει το γεγονός.

Μάιος

Εγκαινιάζεται το Αρχαιολογικό Άλσος στο Καβούρι. Μια σπουδαία αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως έναν αρχαίο αμαξιτό δρόμο και παράλληλα, ο Σπύρος Πανάς εγκαινιάζει ένα σύγχρονο και καλοσχεδιασμένο πάρκο.

Ο πρώτος γύρος των Δημοτικών Εκλογών φέρνει νικητή τον Σπύρο Πανά με 3 μονάδες διαφορά. Τρίτος έρχεται ο Δημήτρης Δαβάκης, ενώ νέα παρουσία για το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο Δημοσθένης Δόγκας και ο Θάνος Ματόπουλος. Πετυχαίνει την επανεκλογή του ο Κώστας Πασακυριάκος.

Στις 25 Μαΐου το βράδυ ξεκινά το εκλογικό θρίλερ. Το τελευταίο τηλεγράφημα σε εκλογικό κέντρο της Βάρης βγάζει νικητή του δεύτερου γύρου τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο με 12 ψήφους διαφορά. Στην πλατεία της Βούλας ο νικητής Κωνσταντέλλος κάνει δηλώσεις στις 3 περίπου τα ξημερώματα.

Ιούνιος

Στις 10 Ιουνίου γίνεται η επίσημη ανάρτηση των αποτελεσμάτων της β’ Κυριακής των εκλογών. Την επομένη κατατίθεται από την Ανεξάρτητη Κίνηση του Σπύρου Πανά αίτημα επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Το πολιτικό κλίμα δυναμιτίζεται στις τρεις πόλεις καθώς ουδείς είναι βέβαιος για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Η επανακαταμέτρηση από τα δύο επιτελεία βγάζει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα. Και οι δύο παρατάξεις όμως συμφωνούν ότι από το υλικό ενός εκλογικού τμήματος λείπουν 10 ψηφοδέλτια. Για λάθος καταμέτρηση κάνει λόγο η Ανεξάρτητη Κίνηση, για κλοπή εκλογικού υλικού μιλά η Πόλη για να ζεις, που καταθέτει σχετική μήνυση.

Ιούλιος

Μια σημαντική εξέλιξη σημειώνεται για την υπόθεση της ΜΕΕΚΒ, της εταιρείας που διεκδικεί 12 εκατομμύρια από τον Δήμο, έχοντας κατοχυρώσει δικαστικά την κατοχή παραλιακών οικοπέδων. Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών “παγώνει” τις διεκδικήσεις διατάζοντας να προσεπικληθεί το ελληνικό Δημόσιο και η ΕΤΑΔ ώστε να κάνουν παρέμβαση στη δίκη.

Τον μήνα αυτό κορυφώνονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΟΑΠΠΑ, που κοστίζουν συνολικά 44.000 ευρώ στον Δήμο. Μόνο για τη συναυλία του Παντελή Θαλασσινού δαπανώνται 12.000 ευρώ.

Αύγουστος

Το Σάββατο 2 Αυγούστου γίνεται και επισήμως η ανακήρυξη των επίσημων αποτελεσμάτων του β’ γύρου. Ανακοινώνεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Την Κυριακή 31 Αυγούστου πραγματοποιείται στην αίθουσα “Ιωνία” η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και των συμβούλων σε έντονο κλίμα. Την ατμόσφαιρα πυροδοτεί και ο Σπύρος Πανάς που υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί το εκλογοδικείο για να αποδοκιμαστεί από μερίδα των παριστάμενων.

Σεπτέμβριος

Τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία συνεδριάζει στον Πειραιά το Εκλογοδικείο για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Η Ανεξάρτητη Κίνηση δίνει το “παρών” εν απαρτία, η Πόλη για να ζεις δι’ αντιπροσώπων. Η ακροαματική διαδικασία είναι πολύ σύντομη.

Στις 7 Σεπτεμβρίου γίνονται κατά το νόμο οι δημαιρεσίες και εκλέγεται το νέο προεδρείο, με επικεφαλής τη Λυδία Αργυροπούλου.

Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου ξεκινά ηλεκτρονική ψηφοφορία για την αλλαγή ονομασίας του Δήμου. Το “ναι” και το “όχι” μετά από 30 ημέρες ισοψηφούν και η συζήτηση κλείνει.

Οκτώβριος

Η νέα δημοτική αρχή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη της επιχείρηση. Υπό την επίβλεψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Παναγιώτη Σωτηρόπουλου καθαρίζεται η β’ πλαζ Βούλας και μπαίνει φραγμός στην είσοδο οχημάτων.

Στις 13 Οκτωβρίου συζητείται το Τεχνικό Πρόγραμμα και σε μια πρωτοφανή ενέργεια, η νέα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διακόπτει το Συμβούλιο για 15 λεπτά προκειμένου να σταματήσει την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρου Πανά. Η Ανεξάρτητη Κίνηση αποχωρεί κατόπιν από τη συνεδρίαση.

Όπως ενημερώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του νησιού Υδρούσα απαγορεύουν σε υπαλλήλους του Δήμου να αποβιβαστούν στο νησί και να κάνουν αυτοψία.

Νοέμβριος

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η απόφαση του Εκλογοδικείου που επικυρώνει το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου αλλά μειώνει τη διαφορά των δύο συνδυασμών από 12 σε 8.

Την Κυριακή 16/11 “φεύγει” ο διατελέσας δημοτικός σύμβουλος 3Β, Ντίνος Καραγεώργος. Ο δήμαρχος και πλήθος κόσμου τον αποχαιρετούν στον ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση καταθέτει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εκλογοδικείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση ορίζεται να συζητηθεί μέσα στις 22 Ιανουαρίου 2015.

Δεκέμβριος

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος χτυπά το “καμπανάκι” για την καθαριότητα της πόλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου. Όπως προειδοποιεί, αν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει έκτακτες προσλήψεις συμβασιούχων, η πόλη θα βρομίσει επικίνδυνα μέχρι τον Μάιο.

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου διεξάγεται διημερίδα με θέμα τις παραλίες που συνδιοργανώνουν ο Δήμος με την Περιφέρεια Αττικής. Η Ρένα Δούρου δίνει το παρών κατά την έναρξη των εργασιών και κάθεται πλάι στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Στις 12 Δεκεμωρίου, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύεται μεταξύ άλλων το βιβλίο του Βουλιαγμενιώτη φιλολόγου και αρχαιολόγου, Χρήστου Διονυσόπουλου για τη Μάχη του Μαραθώνα.

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 3 Ιανουαρίου 2015]

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας