Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Αναστέλλει τις οικοδομικές υπερβάσεις ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ποιες οικοδομικές άδειες σταματούν να εκδίδονται στα 3Β

Απόφαση σταθμό για την άμυνα της πόλης απέναντι στις οικοδομικές υπερβάσεις που έχουν ήδη αφήσει ένα δυσμενές στίγμα στο δημόσιο χώρο του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, αποφασίστηκε να ανασταλεί μερικώς η έκδοση οικοδομικών αδειών στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ.1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και ιδιαίτερα στη σωρευτική τους χρήση, “άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ”, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Η δημοτική διοίκηση ξεκαθάρισε πρώτον ότι η απόφαση δεν αφορά επουδενί τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί και δεύτερον, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό και εισηγητικό χαρακτήρα και τίθεται στη ευχέρεια του υπουργού Περιβάλλοντος να την εγκρίνει.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από “ηχηρό μήνυμα” προς το υπουργείο σχετικά με την ομόθυμη βούληση της τοπικής κοινωνίας να θέσει τέρμα στα bonus τα οποία ψηλώνουν τα κτήρια μέχρι και 3,25 μέτρα πάνω από τα υπόλοιπα και αυξάνουν έμμεσα τον ισχύοντα για όλους συντελεστή δόμησης. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή είναι μόνο το πρώτο βήμα του Δήμου στην κατεύθυνση να πιεστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση ώστε να αναθεωρήσει τη στάση της. Μια σειρά άλλων Δήμων αναμένεται να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις.

Μάλιστα, σχολιάζοντας σε πολύ έντονο ύφος το περιεχόμενο σχετικού δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ενημέρωνε ότι οι αποφάσεις της αυτοδιοίκησης για το θέμα δεν έχουν “καμία θεσμική ισχύ”, έκανε λόγο για “κατάπτυστη ανακοίνωση” και για στάση που “δεν έχει προηγούμενο”.

Άλλωστε, υπάρχει ήδη μια πρώτη απόφαση από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που παραπέμπει τα συγκεκριμένα άρθρα του ΝΟΚ προς κρίση από την Ολομέλεια του ΣτΕ με συγκεκριμένες νομικές σκέψεις που αποδεικνύουν το έλλειμμα συνταγματικότητάς τους. Θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι “ενόψει της νέας παραπεμπτικής στον Ολομέλεια απόφασης του ΣτΕ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να εκδώσουν άδειες δόμησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης”.

Η νομική σύμβουλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρενέβη η νομική σύμβουλος του Δήμου και καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη, η οποία υποστήριξε ότι οι Δήμοι και οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν ευθύνη να λάβουν υπόψη την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, διότι παρότι παραπεμπτική, περιέχει κρίση.

Ο Δήμαρχος ανέπτυξε και με αριθμητικά δεδομένα πόσο το φαινόμενο έχει επηρεάσει την περιοχή. Στη Βούλα χαρακτηριστικά, από τις 115 νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2022, οι 78 (ποσοστό 70%) κάνουν χρήση των άρθρων που δίνουν μπόνους δόμησης. Με δεδομένο ότι στη δημοτική ενότητα Βούλας παραμένουν αδόμητα περίπου 700 οικόπεδα, η τόσο εκτεταμένη αξιοποίηση του “παράθυρου” αυτού του ΝΟΚ κινδυνεύει να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρατάξεις Σαραντάκου, Σερίφη και Ματόπουλου υποστήριξαν την εισήγηση της διοίκησης και υπερψήφισαν. Η παράταξη Δαβάκη τάχθηκε υπέρ της αναμονής της απόφασης της Ολομέλειας και είπε “παρών”.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement