Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Αναστέλλει το Υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία του δημόσιου ΙΕΚ Βάρης;

Το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο μια σημαντική δημόσια εκπαιδευτική δομή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήρθε στην επιφάνεια.

Το θέμα ανέδειξε με κοινοβουλευτική της ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Αναλυτικά η βουλευτής Αττικής επισημαίνει:

“Το ΙΕΚ Βάρης ξεκίνησε την λειτουργία του το 1994 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς έως και σήμερα. Εξυπηρετεί ανάγκες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων λυκείων και ΕΠΑΛ όχι μόνο του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά και των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού, δεδομένου ότι τα άλλα δημόσια ΙΕΚ βρίσκονται μακριά από την εν λόγω περιοχή και δεν καλύπτονται συγκοινωνιακά.

Ωστόσο, το Υπουργείο, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ΙΕΚ, γεγονός που έχει προκαλέσει την αναστάτωση των αυτοδιοικητικών φορέων, των υποψήφιων σπουδαστών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που βλέπουν μία αξιόλογη εκπαιδευτική δομή να οδηγείται σε αδράνεια.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η επιχειρούμενη απαξίωση του ΙΕΚ Βάρης είχε ήδη γίνει αντιληπτή, καθώς το τρέχον διδακτικό έτος 2016-2017, ενώ είχαν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δια βίου μάθησης 5 ειδικότητες με 35 άτομα ανά ειδικότητα η Γενική Γραμματεία αποφάσισε να μην τα λειτουργήσει.

Όσο για το επόμενο έτος, κατόπιν ενημέρωσης από το Διευθυντή του ΙΕΚ Βάρης, υπάρχει σχεδιασμός ώστε να λειτουργήσουν οι κάτωθι ειδικότητες:

 1. Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής (το συγκεκριμένο τμήμα είχε τεράστια ζήτηση από τους κατοίκους της περιοχής)
 2. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
 3. Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ
 4. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
 5. Στέλεχος Οικονομίας & Διοίκησης στον Τουρισμού
 6. Εφαρμογών Πληροφορικής
 7. Βοηθός φυσικοθεραπευτή
 8. Φύλακες Ασφάλειας
 9. Φύλακες Αρχαιοτήτων

Οι ειδικότητες αυτές έχουν τεράστια ζήτηση και αν τα τμήματα αυτά προκηρυχθούν, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν, με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου αναφορικά με τη λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Βάρης; Σκοπεύετε να αναστείλετε τη λειτουργία του, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό και αν ναι για ποιους λόγους ;
 • Πού οφείλεται το γεγονός της μη λειτουργίας των τμημάτων ΙΕΚ Βάρης το σχολικό έτος 2016-2017, παρά το γεγονός ότι είχαν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δια βίου μάθησης οι αντίστοιχες ειδικότητες;
 • Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να στηρίξει την επαγγελματική εκπαίδευση στην περιοχή των Μεσογείων και συγκεκριμένα στους Δήμους Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού κλπ;”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας