Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Ο ανασχηματισμός φέρνει αλλαγές και στον «Κλεισθένη»;

Ακούγεται ίσως παράδοξο, όμως για κάποιους πολύ έμπειρους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που πλέον έχει γίνει οριστικά νόμος του κράτους όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιδέχεται ακόμη βελτιώσεις.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον Αλέξη Χαρίτση είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένα παράθυρο για ελάσσονες αλλαγές εκ των υστέρων, που η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά το σύντομο διάστημα που το νομοσχέδιο βρισκόταν σε διαβούλευση, δεν επέτρεψε να συζητηθούν.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που διαχώρισαν τη θέση τους και διαφώνησαν με την τακτική της ηγεσίας της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη» στο στάδιο όπου ήταν νομοσχέδιο. Η πύρινη ρητορική των κόκκινων γραμμών – που ουσιαστικά περιελάμβαναν το σύνολο των θέσεων της ΚΕΔΕ – και αργότερα τα καταστροφολογικά σενάρια του Γιώργου Πατούλη που σε κάθε του τοποθέτηση τόνιζε ότι έρχεται το τέλος των Δήμων αν ψηφιστεί ο νόμος που ψηφίστηκε, δεν άφησε πολλά περιθώρια για έναν πραγματικό και παραγωγικό διάλογο των εκπροσώπων των Δήμων με την κυβέρνηση. Πολλοί θεωρούν ότι μια διαφορετική προσέγγιση διαλόγου και επιμονή στα σημεία, θα μπορούσε να είχε αμβλύνει κάποιες πλευρές του νόμου που κρίνονται ιδιαίτερα δυσλειτουργικές.

Η σύγκρουση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, προσέλαβε εντωμεταξύ διαστάσεις προσωπικής βεντέτας, ρίχνοντας από ένα σημείο και έπειτα κάθε γέφυρα επικοινωνίας – πέρα από τα καυστικά σχόλια του ενός για τον άλλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περαιτέρω, ο Πάνος Σκουρλέτης που έφερε σε πέρας όλο το διάλογο για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση από την παρουσίαση του πορίσματος που εξέδωσε η σχετική Επιτροπή του ΥΠΕΣ, ως τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, ταυτίστηκε με τον «Κλεισθένη».

Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν δήμαρχοι που διαφώνησαν με την τακτική της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.

Δεν είναι μόνον όσοι προέρχονται από το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και συνοδοιπόροι του Γιώργου Πατούλη, με σημείο αναφοράς την αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίοι αν και δεν αποδοκιμάζουν ανοιχτά, ωστόσο διαχωρίζουν τη θέση τους από τις επιλογές του Δημάρχου Αμαρουσίου ως προς τη διαχείριση του διαλόγου. Κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την θεσμική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης οι φωνές αυτές έμειναν εκτός μικροφώνου.

Τώρα που επικεφαλής στο υπουργείο της οδού Σταδίου είναι ένα νέο πρόσωπο, οι συγκεκριμένοι κύκλοι θεωρούν ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για ένα νέο εκ των υστέρων στάδιο βελτιώσεων στο νόμο. Θεσμικό όχημα για την εκκίνηση αυτού του διαλόγου μπορεί να βρεθεί και φυσικά αυτό δεν είναι η ΚΕΔΕ.

Πρώτο ζήτημα που κατά τους αυτοδιοικητικούς αυτούς πρέπει να τεθεί κατά την αναθεώρηση του «Κλεισθένη» είναι η θέσπιση πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούν ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, χωρίς θωράκιση του συστήματος από τυχοδιωκτικές ή περιθωριακές δυνάμεις που θα βρεθούν στα δημοτικά όργανα έχοντας δυσανάλογα μεγάλο ρόλο, λόγω της αδυναμίας των δημοτικών διοικήσεων να συγκροτήσουν πλειοψηφίες. Επιπλέον, το πλαφόν εκτιμάται ότι θα φρενάρει την τάση πολυδιάσπασης των παρατάξεων.

Δεύτερο αίτημα στη μικρή ατζέντα αλλαγών που προετοιμάζουν οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι είναι η κατάργηση της θέσης του επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Κοινοτήτων. Πρόκειται για μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που προστέθηκε στο παρά πέντε της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να έχει συζητηθεί ποτέ. Όλοι κατανοούν ότι η πολιτική αναβάθμιση των προέδρων στα τοπικά συμβούλια των Δήμων που αποτελούνται από δημοτικές κοινότητες θα δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στους δημάρχους.

Τρίτη εισήγηση προς τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ θα είναι η αναθεώρηση του ανώτατου αριθμού υποψηφίων σε κάθε δημοτικό συνδυασμό. Με τον «Κλεισθένη» καθορίστηκε ότι κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει υποψηφίους ίσους με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου και μπορεί να φτάσει το ανώτερο με τον αριθμό αυτό επαυξημένο κατά 30%. Οι αυτοδιοικητικοί ζητούν το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 50%, όσο δηλαδή ίσχυε και επί «Καλλικράτη».

Οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις τελικά κρίνονται στην εφαρμογή τους, κρίνονται στην υλοποίηση» σχολίασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για τον «Κλεισθένη» κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου, ενώπιον του Πάνου Σκουρλέτη την Τετάρτη 29 Αυγούστου. «Η δουλειά η οποία μας περιμένει και από εδώ και μπρος είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, όλη αυτή τη δουλειά η οποία έγινε το τελευταίο διάστημα για αυτή τη μεταρρυθμιστική τομή, για την Αυτοδιοίκηση, αλλά θα έλεγα και συνολικά για τα δημόσια πράγματα της χώρας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας εξάλλου στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο την επομένη υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για «εμβάθυνση των σχέσεων με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για διάλογο, σύνθεση όπου είναι εφικτό, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα μεγάλα προβλήματα». Ερωτηθείς πάντως για τις δημοτικές εκλογές, περιορίστηκε να πει ότι «τα ζητήματα των εκλογών θα τα δούμε στην ώρα τους, δεν είναι τώρα η στιγμή. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε, για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 1 Σεπτεμβρίου 2018)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας