Connect with us

Hi, what are you looking for?

Περιφέρεια

Σύσκεψη για την Ανατολική Αττική υπό τη Ρένα Δούρου

Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014 στο δημαρχείο Σαρωνικού στα Καλύβια μετά από πρόσκληση της εκλεγμένης Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου, με τη συμμετοχή απερχόμενων αλλά και νεοεκλεγέντων δημάρχων των 13 δήμων της Ανατολικής Αττικής. Εκ μέρους του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και των “3Β” στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμος Βαμβασάκης.

Με την έναρξη της σύσκεψης, το λόγο πήρε ο Π. Φιλίππου, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (περικοπές σε πόρους και προσωπικό, γραφειοκρατία κτλ.) και απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων.

Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους για την παρουσία τους στη σύσκεψη και τους μίλησε για το νέο μοντέλο διοίκησης και νοοτροπίας που θα φέρει η νέα Περιφερειακή Αρχή, «ένα μοντέλο που θα έπρεπε ήδη, από χθες, να έχει επιβληθεί στη χώρα. Για τη ‘Δύναμη Ζωής’ δεν θα υπάρχουν λογικές αποκλεισμού. Τα εχέγγυα που σας δίνουμε είναι η σημερινή συνάντηση. Το ίδιο θα γίνει παντού πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα γίνει με μία λογική σύμφωνα με την οποία δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως παντογνώστες ή ως κατέχοντες κάποια θαυματουργική λύση» τόνισε η εκλεγμένη Περιφερειάρχης. Απευθυνόμενη στους νεοεκλεγέντες, η Ρένα Δούρου τόνισε: «σας ζητάμε βοήθεια για να είμαστε ένας φορέας διαφορετικού ήθους και εξουσίας. Ένας φορέας που θέλει τους δημάρχους, όπως και τους πολίτες, ισότιμους, όχι α’ και β’ κατηγορίας». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η συνάντηση αυτή καλό θα ήταν να μην περιοριστεί σε καταγγελίες και διαπιστώσεις, αλλά να παρουσιάσουμε προτάσεις για καλές πρακτικές, προτάσεις οδηγούς για όλους μας, να λειτουργήσουμε με τρόπο επωφελή για όλους».

Από τις τοποθετήσεις των δημάρχων που ακολούθησαν, προέκυψε ότι πολλά από τα προβλήματα των 13 συνολικά δήμων της Ανατολικής Αττικής είναι κοινά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, προβλήματα που για χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής. Τα σημαντικότερα αυτών είναι τα ακόλουθα:

  • Το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί εν μέσω της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, καθώς πρέπει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να έχει εξασφαλισθεί η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
  • Αξιολόγηση προσωπικού των δήμων (μείωση προσωπικού, απολύσεις).
  • Βασικά έργα υποδομών: αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, σχολική στέγη (μεγαλύτερες ανάγκες λόγω της σημαντικής αύξησης πληθυσμού στην Ανατολική Αττική), αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία κ.α.
  • Χωροταξικός Σχεδιασμός – οικιστικά θέματα (σχέδια πόλης, ΓΠΣ, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση).
  • Διαχείριση των απορριμμάτων – Αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και ανασχεδιασμός αυτού στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα αυτό στις 27 Ιουνίου στο Γραμματικό, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τον υπάρχοντα Περιφ. Σχεδιασμό.
  • Συγκοινωνία: καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών στις μετακινήσεις τους – Άμεση έναρξη της υλοποίησης της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα.
  • Εκποίηση δημόσιου πλούτου και κυρίως των παραλιών της περιοχής. Όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι παραλίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αττικής.
  • Δημιουργία νοσοκομείου και αναβάθμιση των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης.

Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, ενώ υπήρξαν και επισημάνσεις – αναφορές σε ζητήματα που αφορούν σε επιμέρους περιοχές. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου αλλά και του ρέματος της συγκεκριμένης πόλης, το θέμα των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Ωρωπού και όσους διέρχονται τη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα της ανάδειξης των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Ανατολικής Αττικής, της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, αποκατάσταση χωματερής Παιανίας και δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου στην περιοχή, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής, ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.α.), αντιπυρική προστασία ιδιαίτερα σε περιοχές με δάση (π.χ. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας).

Όλοι οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης και μίλησαν για την αναγκαιότητα αυτής με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για χάσιμο χρόνου με τόσο σημαντικά προβλήματα να περιμένουν λύση. Επιπλέον, διατυπώθηκε η ανάγκη να υπάρξει ισότιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, καθώς και στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να μπορέσουν από κοινού η Περιφέρεια και οι δήμοι να βρουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό κρίνονται απαραίτητες και οι διαδημοτικές δράσεις και συνεργασίες προς όφελος των πολιτών, αλλά και να υπάρξει ένας οργανωμένος αγώνας διεκδίκησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσω των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ).

Στη δευτερολογία του ο εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου αναφέρθηκε στα πρωτεύοντα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά προέκυψαν από τις τοποθετήσεις των δημάρχων, με κύριες αιχμές την αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, χωροταξικά, μεταφορά μαθητών, διαχείριση απορριμμάτων και εκποίηση δημόσιου πλούτου – παραλιών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνάντησης και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή θητεία σε όλους τους εκλεγέντες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλεγμένη Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, να απαντά αναλυτικά σε κάθε θέμα που έθεσαν οι δήμαρχοι, επικεντρωνόμενη σε τρεις βασικές παρατηρήσεις, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως τους συνομιλητές της ότι πλέον μπαίνουν τα θεμέλια για μια διαφορετική συνεργασία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα: «α) πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν από τους δημάρχους είναι κοινά, β) στην υιοθέτηση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων – «εμείς έχουμε δώσει πρώτη προτεραιότητα στη μετακίνηση των μαθητών» και γ) στην ανάγκη να να κάνουμε εμείς την καταγραφή των προβλημάτων που είναι σε εξέλιξη αφού η γραφειοκρατία δεν έχει επιτρέψει να γίνει αυτή».

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να μπει τέλος στην απομείωση της αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται να επαναπολιτικοποιήσουμε την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε δηλαδή να προκρίνουμε το πολιτικό, να δώσουμε έμφαση στην πολιτική βούληση», παρατήρησε η ίδια, στο τέλος της συνάντησης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας