Δεύτερη αριστερή δημοτική κίνηση στα 3Β, η “Ανατροπή”

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ιδρυτική συνέλευση κίνησης στο αριστερό φάσμα (εδώ σχετικό ρεπορτάζ), ιδρύεται στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη νέα δημοτική παράταξη με αναφορά στην Αριστερά και τα κινήματα. Το όνομα αυτής “Ανατροπή – Κίνηση Δημοτών” και το πρώτο δημόσιο ραντεβού της με τους δημότες την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην καφετέρια Esplanade στη Βάρκιζα.

Όπως ενημερώνουν τα στελέχη της κίνησης, έχουν προηγηθεί δύο μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ πολιτών “από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που ζούμε στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και συμμετέχουμε στα κοινωνικά κινήματα“. Με τη δημοσιοποίηση του κειμένου αρχών καλούν τους δημότες “να συστρατευθούν μαζί μας στην προσπάθεια και τον αγώνα για να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη κατάρρευση του Δήμου μας και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών και των ονείρων όλων μας και ιδιαιτέρως των νέων”.

tspg

Ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα που στηρίζουν τη νέα κίνηση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ τους θα είναι ο Μάκης Σταύρου και ένας πυρήνας μελών του αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας που διαχώρισαν τη θέση τους από τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το συνοπτικό κείμενο “αρχών και αξιών” που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Όλες και όλοι βιώνουμε καθημερινά και μάλιστα σε συνεχώς  αυξανόμενη ένταση τη μεγαλύτερη ίσως ανθρωπιστική κρίση που πέρασε η χώρα μας μετά από τον πόλεμο. Ζούμε σε μία περίοδο που η χώρα βουλιάζει και σχεδόν ολόκληρη εκποιείται, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και  η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύονται  με ευθύνη των υποταγμένων στην τρόϊκα και τους δανειστές κυβερνήσεων που την τελευταία πενταετία εφαρμόζουν την πιο ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μια πολιτική που για την ευημερία των αγορών και των τραπεζών, εξοντώνει το λαό μας, αλλά και  τους λαούς σε όλη την Ευρώπη.

Από την καταστροφική αυτή πολιτική δεν εξαιρείται φυσικά ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α), που οδηγείται σε ασφυξία από τη συνεχή μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, που έχει ήδη ξεπεράσει το 50% , καθώς  και από τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων σε υπηρεσίες  που καλύπτουν  ζωτικές δημόσιες ανάγκες.

 Συμπολίτες και συμπολίτισσες

 Στις δύσκολες αυτές συνθήκες που η κοινωνία μοιάζει να αποσυντίθεται, ο ρόλος αυτοδιοικούμενων δήμων,  συνοικιών και γειτονιών, με ουσιαστική και άμεση συμμετοχή των δημοτών, μπορεί να είναι κρίσιμος για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, την στήριξη της παραγωγής και της απασχόλησης και κυρίως για την οργάνωση των αναγκαίων  αγώνων που θα ανατρέψουν αυτέs τις πολιτικές  σε όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος.

 Εμείς οι πολίτες-δημότες του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, που λαμβάνουμε την πρωτοβουλία για αυτήν την κίνηση άμεσης συμμετοχής  και δημοκρατίας,  θεωρούμε  ότι για τη σημερινή κακοδαιμονία , εκτός των άλλων, αποφασιστικό  ρόλο έχει διαδραματίσει το έλλειμμα συλλογικότητας και συμμετοχής των συμπολιτών μας στην λήψη και την υλοποίηση  των αποφάσεων που αφορούν τα κοινά μας προβλήματα γενικά και ειδικότερα στον Δήμο μας  .

Η ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου , ανεξάρτητα από τις κομματικές τους επιλογές , στα πλαίσια μιας  ανοιχτής δημοτικής κίνησης που θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία  και σε πνεύμα αλληλεγγύης , θεωρούμε ότι αποτελεί το μόνο δρόμο για μια δυναμική διέξοδο από την αναποτελεσματικότητα και πολυδιάσπαση που μας χαρακτηρίζει σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και πολλούς άλλους, είμαστε  ριζικά αντίθετοι με το  νόμο, που είναι γνωστός  ως Καλλικράτης, γιατί αποθαρρύνει κάθε συμμετοχή των πολιτών, ενώ  αντίθετα ενθαρρύνει το συγκεντρωτισμό.

Ένα πρώτο βήμα  για την έναρξη μιας  διαδικασίας, όπως η παραπάνω, είναι η συγκρότηση μιας δημοτικής κίνησης, που θα προκύπτει σαν έκφραση του κοινωνικού  κινήματος του δήμου  και όχι σαν συνέπεια της συνηθισμένης  τακτικής κομμάτων και φιλοδοξιών διαφόρων προσώπων που ακολουθείται πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.  Η λύση της εναπόθεσης των συλλογικών μας υποθέσεων αποκλειστικά στα κόμματα, ή σε μεμονωμένα άτομα που εμφανίζονται ως σωτήρες, πιστεύουμε ότι έχει  εξαντλήσει τα όρια της αξιοπιστίας της.

Θεωρούμε , γι΄ αυτό, ότι το πρόγραμμα και οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας επιβάλλεται να αναδειχτούν μέσα από ανοιχτές Λαϊκές Συνελεύσεις, οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα σε κάθε πολίτη , ομάδα και συλλογικότητα πολιτών  να συμμετέχουν και να εκφραστούν , αφού αυτήν την δυνατότητα δεν την έχουν μέσω των ήδη υπαρχόντων κομματικών και αρχηγοκεντρικών μηχανισμών .

Συμπολίτισσες και  συμπολίτες

Ο δρόμος που προτείνουμε,  αυτός δηλαδή της υπεύθυνης συμμετοχής των πολιτών, είναι σίγουρα ένας δρόμος δύσκολος, που όμως αποτελεί αντικειμενικά την απαραίτητη προϋπόθέση για μια διαφορετική πορεία αυτού του δήμου.

Ούτε στο παρελθόν έλειψαν, αλλά ούτε και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα λείψουν  οι υποψήφιοι. Εκείνοι όμως  που σίγουρα  λείπουν  από τις τοπικές κοινωνίες, είναι οι ενεργοί πολίτες που αποκτώντας την απαραίτητη ενημέρωση  συμμετέχουν, δημιουργούν και ελέγχουν ,  αλλά και αντιστέκονται σε όσα γίνονται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. 

Και σε αυτό δεσμεύεται να πρωτοστατήσει η κίνησή μας