Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Ανησυχία για τις ορθοπεδικές εφημερίες του Ασκληπιείου Νοσοκομείου

Μια σωτήρια για πολλούς επιβίωση της ορθοπεδικής παράδοσης του Ασκληπιείου Βούλας ήταν η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου για αποκλειστικά ορθοπεδικά περιστατικά. Η επείγουσα κατάσταση της πανδημίας έθεσε προσωρινά τέλος σε αυτή την ιδιαιτερότητα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι πλην των γενικών εφημεριών κάθε 4 ημέρες, το Ασκληπιείο δεν θα δέχεται περιστατικά μετά τις 3 μ.μ., ευθυγραμμιζόμενο με τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Το γεγονός θορύβησε τόσο το ιατρικό προσωπικό του Ασκληπιείου – και ειδικά αυτό των 6 ορθοπεδικών κλινικών του νοσοκομείου – όσο και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, με τον Δήμο να κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και τη διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που έλαβε τις αποφάσεις.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επισημαίνει:

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την υγειονομική περίθαλψη των περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκων της Ν.Α. Αττικής χαρακτηρίζεται η απόφαση να καταργηθούν οι καθημερινές εφημερίες των ορθοπεδικών περιστατικών του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, που αποτελούν διαχρονική παράδοση δεκαετιών, με αποτέλεσμα το μοναδικό νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Αττικής να περιορίζεται σε μία εφημερία κάθε τέσσερις μέρες.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της με την απόφαση αυτή και παράλληλα, την αγωνία της για το γεγονός πως πλέον το 20% των κατοίκων του λεκανοπεδίου είναι υποχρεωμένοι τις μέρες που δεν εφημερεύει το Ασκληπιείο, να μετακινηθούν από 20 έως ακόμα και 80 χιλιόμετρα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη.
Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθούν οι εφημερίες των ορθοπεδικών κλινικών σε καθημερινή βάση, αλλά να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Αν αυτό για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτό σε βάσει δωδεκάμηνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες (Μάιου – Οκτώβριο) όπου ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται λόγω υψηλής επισκεψιμότητας.
Η πρόσβαση όλων σε επαρκής δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ύψιστο αγαθό που ειδικά, κατά τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί απόλυτα απαραίτητο.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαχρονικά στηρίζει με όσα μέσα διαθέτει τις δύο δομές δημόσιας υγείας που λειτουργούν στην πόλη μας, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και το Κέντρο Υγείας Βάρης και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει, με ό,τι μέσα είναι εφικτά, στην εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης μας.

Στο θέμα παρενέβη και το Κύμα Ενωμένων Πολιτών που επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Στην δυσχερή πανδημική κατάσταση που βιώνουμε, κάθε νοσοκομειακή μονάδα είναι πολύτιμη. Πληροφορηθήκαμε την απόσυρση των καθημερινών εφημεριών στις ορθοπεδικές κλινικές του Ασκληπιείου.
Οι εφημερίες αυτές αποτελούν θεσμό και έχουν προσφέρει πολλές υπηρεσίες όχι μόνο στους δημότες αυτής της πόλης αλλά και σε όλους τους κατοίκους της νότιας Αττικής, μιας και το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό νοσοκομείο.
Παρακαλούμε τόσο την Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και την Β΄ ΔΥΠΕ όπως επανεξετάσουν μια τέτοια ολέθρια απόφαση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση 3Β ζήτησε με επιστολή της σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει το θέμα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η τελευταία εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νοσοκομείο ήδη μετατρέπεται μέρα με τη μέρα, σε νοσοκομείο μιας νόσου (covid), ενέχει τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την περίθαλψη των κατοίκων της νοτιοανατολικής Αττικής.
Η ανεξήγητη απόφαση, για κατάργηση των εφημεριών των ορθοπεδικών περιστατικών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και άρα η πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων στον παραλιακό οδικό άξονα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σε συνδυασμό, δε, με το γεγονός ότι εφημερίες για ορθοπεδικά περιστατικά έχουν σταματήσει και στο «Θριάσιο» και στον «Ερυθρό», διαμορφώνει μία κατάσταση που κυριολεκτικά, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement