Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Ανοιχτές πόρτες στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών

Με επιστολή του προς του περιφερειάρχες το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επανέρχεται στο ζήτημα της παροχής ανοιχτών δομών φιλοξενίας για τους μετανάστες και την αξιοποίηση των κονδυλίων της σχετικής Δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Η παροχή ανοιχτών δομών φιλοξενίας αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων όσο και για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να εφαρμόσει μια πολιτική όπου ούτε θα «φυτρώνουν τεράστιες δομές εν μια νυκτί χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ούτε θα αφήνονται οι μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αίσθημα ασφάλειας και την ασφάλεια των ίδιων και των κατοίκων.

«Για να μπορέσει αυτό να είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αξιοποίηση μέρους των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου των Περιφερειών για το σκοπό αυτό, ώστε να εξασφαλιστεί και μια δίκαιη και αναλογική κατανομή του πληθυσμού στις Περιφέρεις της χώρας» επισημαίνει το υπουργείο.

metanastis

Η πρόταση του ΥΠΕΣ είναι προγράμματα φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο σε αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, -πρόγράμματα που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία πιλοτικά στην Αθήνα αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη- τα οποία προσφέρουν στέγαση σε διαμέρισμα, σίτιση, παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης, υποστηρικτικές υπηρεσίες π.χ ιατρική υποστήριξη, προγράμματα εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, χορήγηση μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς και επικοινωνία μέσω της διαμεσολάβησης διερμηνέα.

Όπως σημειώνει το υπουργείο το τελικό κόστος ανά άτομο (λιγότερο από 11€ ημερησίως) είναι κατώτερο από το επίδομα ανεργίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, ενώ το κόστος για 5,5 χρόνια υλοποίησης, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, υπολογίζεται σε 22.082 ευρώ ανά θέση.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας