Αντικειμενικές αξίες: νέα αναβολή της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές

Αντικειμενικές αξίες: νέα αναβολή της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές

Φουσκωμένος έρχεται και φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Μην περιμένετε να πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ για το 2016: οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μπαίνουν για ένα ακόμη έτος στον πάγο και η λογική και αναγκαία ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017.

tspg

Σε αυτή τη νέα αναβολή συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές κατά την επικαιροποίηση του μνημονίου, όπως αναφέρεται στο Έθνος. /

Έτσι, όλοι όσοι είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μικρής ή μεγάλης, θα κληθούν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Ας σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%. Η ψαλίδα ξεπερνά το 30% στα λεγόμενα ακριβά προάστια, μεταξύ των οποίων στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας.

Με λίγα λόγια, η θηλιά στο λαιμό εκατομμυρίων Ελλήνων σφίγγει ακόμα περισσότερο παρόλο που οι εμπορικές τιμές μειώνονται.