Αντίθετοι με τη μονάδα απορριμμάτων οι εθελοντές του Υμηττού

Αντίθετοι με τη μονάδα απορριμμάτων οι εθελοντές του Υμηττού

Ως “άκρως ανησυχητική εξέλιξη για το φυσικό περιβάλλον του Νοτίου Υμηττού” χαρακτηρίζει το σχέδιο για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού (ΕΔΝΥ), μια δραστήρια εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας. 

Στην εκτενή ανακοίνωση των εθελοντών τονίζεται ότι η παρέμβαση αυτή “προτείνεται να τοποθετηθεί σε περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, στην καρδιά της Α’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού” και σε σημεία “εντός δάσους, εντός περιοχής Natura 2000, σε σημαντικό υψόμετρο (περίπου 350μ.) και εντός λεκάνης απορροής παραρέματος που καταλήγει σε ένα από τα σημαντικότερα ρέματα της περιοχής (ρέμα Κόρμπι), το οποίο με τη σειρά του καταλήγει στην παραλία της Βάρκιζας”.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι οι χάρτες με τις πιθανές χωροθετήσεις που παρουσίασε η δημοτική αρχή έχουν σφάλματα, ενώ την κατηγορεί ότι επιχειρεί να παρακάμψει την προστατευτική περιβαλλοντική νομοθεσία “με νομιμοφανείς τρόπους, όπως η προσπάθεια χαρακτηρισμού του έργου ως στρατιωτικό”, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα σχέδια αυτά “θα συναντήσουν την καθολική αντίθεση των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών που επιζητούν την προστασία του όρους Υμηττού”.

Παρόλο που η διοίκηση του Δήμου το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα, η ΕΔΝΥ θεωρεί “πιθανό, ως και βέβαιο” ότι η μονάδα της Σχολής Ευελπίδων θα μετατραπεί σε διαδημοτική δεχόμενη τα απορρίμματα και άλλων περιοχών.

Η ομάδα “καλεί τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν άμεσα τις όποιες προσπάθειες περαιτέρω καταστροφής του βουνού” και προτείνει η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων να χωροθετηθεί “σε Βιομηχανική περιοχή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με παράλληλη ανανέωση του σχετικού νομικού πλαισίου”.


Ολόκληρο το κείμενο:

Από την αρχή της χρονιάς εθελοντές και κάτοικοι της πρωτεύουσας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη άκρως ανησυχητική εξέλιξη για το φυσικό περιβάλλον του Νοτίου Υμηττού. Πρόκειται για την πρόθεση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να προχωρήσει στη χωροθέτηση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων και λοιπών Οχλουσών Εγκαταστάσεων (αμαξοστάσιο, συνεργεία, σταθμό ανεφοδιασμού, πλυντήριο και πεδίο κομποστοποίησης), όλων των «βρώμικων» εγκαταστάσεων της πόλης δηλαδή (όπως τις αποκάλεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 15 Μαρτίου), εντός δασικής έκτασης της Α’ Ζώνης (Απόλυτης) Προστασίας του Υμηττού. Για την συγκεκριμένη ενέργεια, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συμπράττει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας που υπογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, καθώς πρόθεση των εμπλεκόμενων είναι να χρησιμοποιηθεί έκταση του Νοτίου Υμηττού που διοικητικά ανήκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τα σημαντικότερα θέματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σίγουρα πρέπει να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις μέσω του συνολικού σχεδιασμού, προωθώντας κατά προτεραιότητα τις σημαντικότερες μεθόδους της διαλογής στην πηγή, της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και άλλων που, σύμφωνα και με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να προηγούνται των όποιων λύσεων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων όπως η προτεινόμενη. Αυτό, όμως που κυρίως δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών είναι η επιλογή του σημείου χωροθέτησης της συγκεκριμένης, προτεινόμενης μονάδας, στον Υμηττό.

Οι θέσεις που προτείνονται από τη δημοτική αρχή βρίσκονται δυτικά του πεδίου βολής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπως προκύπτει από τις διαφάνειες της παρουσίασης του Δημάρχου, που έγινε στις 15/02 στη Βούλα και στις 15/03 στη Βάρη, η οποία υπάρχει στο διαδίκτυο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Πρόκειται για δύο προτεινόμενες θέσεις ενώ παρουσιάζεται και τρίτη έκταση ανατολικά του πεδίου βολής, η οποία όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, έχει ήδη απορριφθεί. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της παρουσίασης του Δημάρχου, οι πιθανές θέσεις χωροθέτησης είναι έκτασης 34,9 στρέμματα και 32,7 στρέμματα , χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητη διάνοιξη δρόμων που θα υπερβαίνουν σε μήκος τα 2χλμ. και έκταση τα 12 στρέμματα. Ένα πρώτο σαφές πρόβλημα για την προσπάθεια αξιολόγησης αυτής της πρότασης είναι ότι η αναγραφόμενη έκταση και στις τρεις διαφάνειες δεν ανταποκρίνεται στην εικονιζόμενη έκταση, η οποία εμφανίζεται κατά πολύ (περίπου 2/3) μικρότερη της πραγματικότητας, ενώ για την «Πιθανή Χωροθέτηση 2» η έκταση αναγράφεται στη μία διαφάνεια ως 34,9 και στην άλλη (τη συγκεντρωτική) ως 28 στρέμματα. Το ίδιο ισχύει και για την «Πιθανή Χωροθέτηση 1». Εφόσον δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο σφάλμα να προέκυψε τρεις συνεχόμενες φορές αλλά φαντάζει και αδιανόητο να υπήρχε πρόθεση παραπληροφόρησης, καλείται η δημοτική αρχή να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει και να επιβεβαιώσει ότι αυτά που παρουσιάζονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συνολικά επομένως, προκύπτει μια παρέμβαση που υπερβαίνει τα 45 στρέμματα, η οποία προτείνεται να τοποθετηθεί σε περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, στην καρδιά της Α’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 16.6.2011 (ΦΕΚ 187Δ’/ 16.6.2011) για την προστασία του Υμηττού αλλά και σύμφωνα με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα 31.8.1978 (ΦΕΚ 544Δ΄/20.10.1978), εντός δάσους, εντός περιοχής Natura 2000, σε σημαντικό υψόμετρο (περίπου 350μ.) και εντός λεκάνης απορροής παραρέματος που καταλήγει σε ένα από τα σημαντικότερα ρέματα της περιοχής (ρέμα Κόρμπι), το οποίο με τη σειρά του καταλήγει στην παραλία της Βάρκιζας. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη θέση 3 απέχει μόλις 300 μέτρα από το άκρως σημαντικό, από αρχαιολογικής άποψης, σπήλαιο Αρχεδήμου ή Νυμφολήπτου, βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 163Β/28-3-1985), περίπου 100 μέτρα από τη δολίνη της Συκιάς (γνωστή ως σπηλαιοβάραθρο Συκιά), το σπήλαιο «Κολώνες» και το μνημείο στην μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών που βρίσκεται μετά το δημοτικό νεκροταφείο Βούλας. Η απόστασή της είναι περίπου 1χλμ από τα πρώτα σπίτια του Πανοράματος, ενώ η μεγάλη εγγύτητα με τον ήδη ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νεκροταφείου (προέκταση οδού Υμηττού Βούλας) γεννά ερωτηματικά μήπως τελικά, για λόγους κόστους, επιλεγεί (και) αυτή η όδευση για τα απορριμματοφόρα οχήματα. Ομοίως, η θέση 2 απέχει μόλις 250 μέτρα από το βάραθρο Αντώνοφ (γνωστό στους σπηλαιολογικούς κύκλους και ως «Ωραίο της Βάρης») και 500 μέτρα από το σπήλαιο Κακοβούλας (Σαλίγκαρος) ενώ βρίσκεται επίσης εντός λεκάνης απορροής παραρέματος του ρέματος Κόρμπι.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής αρχής αρχικά διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για μονάδα που θα διαχειρίζεται μόνο τα κλαδέματα του δήμου, γεγονός που καταρρίφθηκε από τις ίδιες τις παρουσιάσεις του Δημάρχου. Αργότερα έγινε, ακόμη και από τον ίδιο το Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σε δημόσιες τοποθετήσεις, λόγος για «υπόσκαφη μονάδα». Φυσικά, το μέγεθός της αλλά και τα σημεία που προτείνονται καθιστούν τεχνικά αδύνατη μια τέτοια κατασκευή λόγω του βραχώδους εδάφους. Επιπλέον κάποιες από τις αναφερόμενες χρήσεις που προτείνεται να μεταφερθούν στην εν λόγω έκταση, όπως ο σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων (πρατήριο καυσίμων), δεν χωροθετούνται υπογείως ούτε εντός δάσους, ενώ κανένα από τα παραδείγματα που παρατέθηκαν στις παρουσιάσεις δεν δείχνει κάποια υπόσκαφη μονάδα. Μάλιστα, στην παρουσίαση της 15/03 ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι δεν θα πρόκειται για υπόσκαφη μονάδα, αναφέροντας όμως ότι η μονάδα θα επιχειρηθεί να γίνει «στην κορφή του βουνού» ώστε να «μη φαίνεται από πουθενά». Πέρα όμως από το γεγονός ότι όταν κάτι δεν φαίνεται δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει, ούτε αυτός ο ισχυρισμός ευσταθεί καθώς μια τόσο μεγάλη έκταση με το συνοδό έργο του υποστηρικτικού δρόμου της, σε τέτοιο υψόμετρο, θα είναι ξεκάθαρα ορατή από το μεγαλύτερο τμήμα της Βάρης μέχρι και από τα παράλια της Βάρκιζας.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Δήμαρχο, η δημοτική αρχή είχε ήδη εντοπίσει κατάλληλη έκταση, στην Βιομηχανική Περιοχή Κορωπίου, η οποία απέχει μόλις 3χλμ από τα διοικητικά όρια του Δήμου, στην αγορά της οποίας ήταν έτοιμη να προχωρήσει, αναμένοντας και τις κατάλληλες νομικές μεταβολές για την χωροθέτηση των προαναφερθέντων χρήσεων γης, ως σημείο που είναι το απολύτως λογικό, όμως τελικά επέλεξε να επιχειρήσει τη χωροθέτηση της μονάδας στην καρδιά του Νοτίου Υμηττού.

Τέλος, η σύμπραξη με το ΥΕΘΑ δηλώνει την πρόθεση στη συγκεκριμένη μονάδα να κατευθυνθούν και στρατιωτικά απορρίμματα. Άλλωστε σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί το έργο στρατιωτικό και να χωροθετηθεί σε δασική έκταση της ΣΣΕ. Πιθανό, ως και βέβαιο, παραμένει και το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε αυτή τη μονάδα και απορρίμματα άλλων δήμων, μετατρέποντάς τη σε διαδημοτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, γεγονός που δεν απέκλεισε ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, τι κάνει τον Δήμαρχο να πιστεύει ότι στην ίδια περιοχή, από την οποία ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης υποχρεώθηκε να απομακρύνει, για περιβαλλοντικούς λόγους, το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Βούλας, θα μπορέσει να εγκαταστήσει πολλαπλάσιες και βαρύτερες εγκαταστάσεις. Πρόσφατα μάλιστα, σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα οποία αναφερόταν συνάντηση του Δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, παρουσιάστηκαν νομοθετήματα, ως νομιμοποιητικές διαδικασίες, τα οποία ουδεμία νομική κάλυψη για τέτοιες ενέργειες παρέχουν.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η συζήτηση γίνεται για την «καρδιά» του Νοτίου Υμηττού, ενός ταλαιπωρημένου αλλά πολύτιμου οικοσυστήματος με τεράστια περιβαλλοντική και υπερτοπική σημασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι προσπάθειες παράκαμψης προστατευτικών, περιβαλλοντικών νομοθεσιών, με νομιμοφανείς τρόπους (όπως η προσπάθεια χαρακτηρισμού του έργου ως στρατιωτικό) θα συναντήσουν την καθολική αντίθεση των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών που επιζητούν την προστασία του όρους Υμηττού. Υπενθυμίζεται, σε αυτό το σημείο, η περίπτωση του Στρατοπέδου Σακέτα, όπου άλλη μία προσπάθεια χωροθέτησης ασύμβατης χρήσης γης στον Υμηττό, υπό τον μανδύα του στρατιωτικού έργου, κατέπεσε στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο (ΣτΕ).

Επισημαίνοντας ότι η υγεία του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού βρίσκεται σε οριακό σημείο, η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν άμεσα τις όποιες προσπάθειες περαιτέρω καταστροφής του βουνού. Ο Υμηττός δεν είναι χώρος τοποθέτησης «βρώμικων» εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

  • Άμεση ακύρωση σχεδίων χωροθέτησης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ή άλλων εγκαταστάσεων στον Υμηττό και επιδίωξη χωροθέτησής τους σε Βιομηχανική περιοχή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με παράλληλη ανανέωση του σχετικού νομικού πλαισίου.
  • Άμεση αποκατάσταση του νομικού πλαισίου προστασίας του Υμηττού με την άρση των ελλείψεων (ΣΜΠΕ) που οδήγησαν στην ακύρωση του ΠΔ 16.6.2011 (ΦΕΚ 187Δ’/ 16.6.2011) για την προστασία του Υμηττού.
  • Άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών του Υμηττού (οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, έχουν παραδοθεί από τον μελετητή στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν θεωρηθεί από το 2012).
  • Χαρακτηρισμός του Υμηττού ως Εθνικός Δρυμός, δημιουργία λειτουργικού Δασαρχείου Υμηττού και Φορέα Διαχείρισης και πλήρης απεμπλοκή από τη δασοπροστασία φορέων που μπορεί να βρεθούν σε σύγκρουση συμφερόντων, όπως οι Δήμοι.

Επιπλέον, καλείται ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, να παρουσιάσει αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία στον διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών, τα οποία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή πρέπει να περιφρουρήσει και προστατεύσει ουσιαστικά το βουνό και τη φύση του, όπως είναι υποχρέωσή της προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και θα θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ενδεχομένως πλήξει την περιοχή, ιδιαιτέρως κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. δεσμεύεται να συνεχίσει το εθελοντικό της έργο στον Νότιο Υμηττό, με στόχο την προστασία της φύσης του βουνού από οποιαδήποτε απειλή και προς τον σκοπό αυτό θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, προτιθέμενη να φτάσει μέχρι το ανώτατο δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή του βουνού από την χωροθέτηση ασύμβατων εγκαταστάσεων ή την νομοθετική μεταβολή του προστατευτικού πλαισίου του Υμηττού.