Ένας σημαντικός ποιητής στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας

Ένας σημαντικός ποιητής στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας

Ο Αντώνης Φωστιέρης, ένας σημαντικός ποιητής της γενιάς του, επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 το 2ο Γυμνάσιο Βούλας.

Η πρωτοβουλία για την πρόσκληση ήταν της φιλολόγου Χριστίνας Απέργη, υπεύθυνης του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου «Λογοτεχνικό εργαστήριο: οι μαθητές διαβάζουν και γράφουν».

tspg

Ο Αντώνης Φωστιέρης εκδίδει ποιητικές συλλογές από το 1971, έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Δανέζικα, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά τα Ιταλικά και τα Σέρβικα ενώ από το 1974 ως το 1976 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό “Η Νέα Ποίηση”.

Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (1993), με το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998), με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (2004) και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004). H Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 2010, για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας τον υποδέχθηκαν εγκάρδια ο διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Γιώτης και η υποδιευθύντρια Άννα Ταμπούκου, οι οποίοι και παρακολούθησαν την ποιητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου συμμετέχοντας ενεργά.

Ο ποιητής, με μειλίχιο ύφος και λόγο μεστό νοημάτων, συνομίλησε με τις μαθήτριες που παρακολουθούν το Λογοτεχνικό εργαστήριο και απάντησε στα ερωτήματά τους αναφέροντας με γλαφυρό λόγο χαρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή του. Προσιτός και με αμεσότητα αναφέρθηκε σε ιδιαίτερους σταθμούς της πορείας του στην ποίηση, την οποία υπηρετεί πιστά.

Η συνάντηση κύλησε με ασίγαστο ενδιαφέρον σε ατμόσφαιρα ευφροσύνης και ψυχικής ανάτασης. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τη ζωογόνο αύρα του ποιητή, ιδιαίτερα όταν διάβασε ποιήματά του μεταξύ των οποίων και το ποίημα «Αράχνη», το οποίο επελέγη ως εξεταζόμενο κείμενο στις εξετάσεις του International Baccalaureate που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Φωστιέρης ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης των έργων που έχουν ετοιμάσει μαθητές του σχολείου στο μάθημα της Τεχνολογίας και έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές και όσα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο σχετικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο σχολείο της Βούλας.

Πρόσφατα η εκπομπή της ΕΡΤ2 Εποχές και Συγγραφείς του έκανε ένα αφιέρωμα που βρίσκεται εδώ.