Απαγόρευση αγκυροβολίας σκαφών στη Βουλιαγμένη

Απαγόρευση αγκυροβολίας σκαφών στη Βουλιαγμένη

Μακριά από τις ακτές κολύμβησης της Βουλιαγμένης κρατά το Λιμενικό Σώμα τα πάσης φύσεως σκάφη με απόφασή του που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη “στο πλαίσιο της ανάγκης για τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των λουομένων, την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης Ν. Αττικής, λόγω του επαυξημένου αριθμού λουομένων, διερχόμενων και αγκυροβολούντων σκαφών αναψυχής, της δραστηριοποίησης μεγάλου αριθμού εκμισθωτών θαλασσίων μέσων αναψυχής και ναυταθλητικών ομίλων κατά τη θερινή περίοδο”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού.

Η αγκυροβολία όλων των πλοίων απαγορεύεται στο εξής εντός του όρμου της Βουλιαγμένης μετά τη νοητή γραμμή που ενώνει το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης με τη νότια άκρη της Λίθμνης Βουλιαγμένης, όπως φαίνεται και στον χάρτη που συνοδεύει την ανακοίνωση.

Επίσης, η αγκυροβολία απογορεύεται στις ακτές του μικρού Καβουρίου, από την παραλία του ξενοδοχείου Nafsika στον Αστέρα Βουλιαγμένης ως το Crabo.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η διέλευση πλοίων […] με αποκλειστικό σκοπό την επιβίβαση – αποβίβαση επιβατών εντός των αναφερομένων, σε όμοιες παραγράφους θαλάσσιων περιοχών, επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι οι ασκούντες τη διακυβέρνηση αυτών αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία για τη διακυβέρνηση πλοίων, καθώς και την ευθύνη τήρησης των ειδικών διατάξεων που αφορούν στην κίνηση, κυκλοφορία – πλεύση και διακυβέρνηση – χειρισμό αυτών (των πλοίων). Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήτες υποχρεούνται να τηρούν τις ισχύουσες διατάξεις – διεθνείς κανονισμούς περί ασφάλειας ναυσιπλοΐας, προστασίας των λουομένων και του θαλασσίου περιβάλλοντος”.

Η απαγόρευση ισχύει από πέρσι και έγινε πραγματικότητα μετά από αίτημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προς τη Γενική Διεύθυνση Λιμένων του Υπουργείο Ναυτιλίας. Φέτος προστέθηκε και ο όρμος του Καβουρίου.

Σύμφωνα με πηγές της δημοτικής αρχής, για φέτος είχε συμφωνηθεί  με το Λιμεναρχείο Σαρωνικού η απαγόρευση αγκυροβολίου στον όρμο της Βουλιαγμένης να μετακινηθεί 1/4 του μιλίου πιο βαθιά, αλλά αυτό δεν έγινε. Μετά από σχετικό διάβημα της δημοτικής αρχής, συμφωνήθηκε τον Λιμενάρχη Σαρωνικού η διόρθωση των ορίων τις επόμενες ημέρες.