Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Επιστρέφει η πλήρης απαλλαγή από φορολογία τόκων πρώτης κατοικίας;

Νέο ζευγάρι αγοράζει σπίτι: το πιο σύντομο ανέκδοτο;

Την αγορά κατοικίας φιλοδοξεί να τονώσει η κυβέρνηση, αφήνοντας να διαρρεύσει η πληροφορία ότι το Μαξίμου βλέπει θετικά την πλήρη απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων για την πρώτη κατοικία που θα αποκτηθεί από εδώ και στο εξής με στεγαστικό δάνειο.

Όπως αναφέρεται στο χθεσινό Βήμα, στόχος είναι να δοθεί κίνητρο «στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν καινούργιο σπίτι “πατώντας” πάνω στο φορολογικό πλαίσιο που ίσχυε τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ, την περίοδο της έκρηξης της στεγαστικής πίστης.

Π.χ., σε ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, οι τόκοι τον πρώτο χρόνο εξόφλησης ανέρχονται σε 4.450 ευρώ και μειώνονται όσο περνά ο χρόνος. Συνολικά στην 25ετία, αν το επιτόκιο διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, οι τόκοι ανέρχονται σε 105.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα εκπίπτει σταδιακά κάθε χρόνο από το φορολογητέο εισόδημα του νοικοκυριού, περιορίζοντας σημαντικά τον ετήσιο φόρο».

Όντως τραγική είναι η κατάσταση στην κτηματαγορά αλλά και στον τομέα των κατασκευών, όπου η ανεργία υπολογίζεται στο 60%. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η μείωση στον αριθμό των συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων έχει φτάσει στο 92%. Επίσης τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών φτάνει στο 36% σε σύγκριση με το 2008.

Αυτό που αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στην απόκτηση στέγης δεν είναι το χαμένο «προνόμιο» της απαλλαγής από τους τόκους, αλλά το σκοτεινό εργασιακό τους μέλλον. Όταν η ανεργία στις νεαρές ηλικίες αγγίζει το 60%, ποιο νέο ζευγάρι θα τολμήσει να πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία ξέροντας ότι ακόμα και αν σήμερα εργάζονται, αύριο μπορεί να βρεθούν χωρίς δουλειά; Και ποιο νέο ζευγάρι που αμείβεται με τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου θα τολμήσει να επιβαρυνθεί όχι μόνο με τις δόσεις του δανείου, αλλά και με τον ΕΝΦΙΑ που γονατίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά;
Μόνο η αύξηση της απασχόλησης και ο αξιοπρεπής μισθός μπορεί να τονώσει τον κλάδο της οικοδομής και την κτηματαγορά… γιατί έτσι όπως πάμε, νέα ζευγάρια θα αγοράζουν με δάνειο σπίτι στη Γερμανία, στο Ντουμπάι… ή και στη Βουλγαρία.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας