Απερρίφθη η πρόταση συμβιβασμού για τα χρέη του Καβουρίου

Απερρίφθη η πρόταση συμβιβασμού για τα χρέη του Καβουρίου

Αρνητική ήταν η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην πρόταση συμβιβαστικής επίλυσης που κατέθεσε η κοινοπραξία που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα τις καντίνες στην παραλία του Καβουρίου για τη μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα που έχει με τον Δήμο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της κοινοπραξίας σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές των καντινών έχουν εγείρει δικαστικά αξιώσεις έναντι του Δήμου ύψους …12 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά, άλλο βάρος έχουν οι βεβαιωμένες στην εφορία οφειλές και άλλο οι αξιώσεις των ιδιωτών που αμύνονται νομικά καταθέτοντας αγωγές.

Ωστόσο, όλη αυτή η ιστορία υπογραμμίζει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Δήμου.

Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή είναι μια ιστορία που “κληρονόμησε” ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καθώς η διένεξη των επιχειρηματιών με τον Δήμο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, όταν και σταμάτησαν κάθε πληρωμή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο πάντως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι δημοτικές υπηρεσίες και ο ίδιος προσωπικά εργαζόταν συστηματικά με τους επιχειρηματίες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα έλυνε τις εκκρεμότητες και θα άφηνε κάτι στο ταμείο του Δήμου. Τελικώς, η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς η Κοινοπραξία προσκόμισε μια συμβιβαστική πρόταση που ήταν σε επίπεδο τέτοιο, ώστε δεν άφηνε περιθώρια συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η Κοινοπραξία πρότεινε να καταβάλει ποσό 135.000 ευρώ σε τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την έγκριση του συμβιβασμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλες 135.000 ευρώ πληρωτέα σε 3 ως 5 δόσεις.

Η ανωτέρω πρόταση κρίνεται απορριπτέα ως απαράδεκτη” ήταν η λιτή και σαφής γνώμη της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου, όπως εκφράστηκε γραπτώς σε έγγραφό της προς την Οικονομική Επιτροπή.

Η υπηρεσία ακόμη θεώρησε ότι το δεύτερο ποσό προσφέρεται “αόριστα και μη τεκμηριωμένα”.

Τέλος, η εισήγηση των υπηρεσιών τόνισε ότι το Τμήμα Ταμείου έχει εφαρμόσει όλες τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με αρνητικό αποτέλεσμα και πως “ενδέχεται η οφειλή που προκύπτει να καταστεί επισφαλής και ανείσπρακτη”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ακόμη ανέφερε στην εισήγησή του την αρνητική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για την πρόταση συμβιβασμού. Όπως είπε, γνώμη των νομικών του Δήμου είναι ότι δεν δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις για τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων της Κοινοπραξίας ως προς τη συμβιβαστική πρόταση.

Κατόπιν αυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να απορρίψει τον συμβιβασμό.

Κατεδαφίζονται μέσα στον Χειμώνα

Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση αυτή κλείνει με το ταμείο του Δήμου ζημιωμένο.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι από το 2004 που ανέλαβαν τη διαχείριση των καντινών έχουν καταβάλει συνολικά μεγάλα ποσά, λόγω της τακτικής των δημοτικών αρχών να επιβάλουν μεγάλες ετήσιες αυξήσεις στα μισθώματα. Επιχειρούν με αυτό τον τρόπο έναν συμψηφισμό, που ασφαλώς δεν έχει καμία νομική ισχύ, όμως ηθικά θεωρούν ότι τους δίνει μια “άφεση αμαρτιών”.

Άλλωστε, η διοίκηση Κωνσταντέλλου έχει ήδη δρομολογήσει τη διάδοχη κατάσταση. Ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί πως μέσα στον Χειμώνα θα γίνει η κατεδάφιση των παλιών παράνομων καντινών και των αυθαίρετων επεκτάσεών τους (που τακτοποιήθηκαν το 2015 βάσει του νόμου 4178). Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία για την κατασκευή και εκμετάλλευση των νέων καντινών, που θα βρίσκονται πλέον πάνω από τον δρόμο και όχι στο κύμα.

Οι δημοπρασίες κατακυρώθηκαν στα μόνα πρόσωπα που παρευρέθηκαν εκείνη τη μέρα. Την πρώτη καντίνα ανέλαβε η Νίνα Αρτάν και τη δεύτερη ο Πέτρος Σκεπασιανός. Το ετήσιο μίσθωμα και για τις δύο καντίνες ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών.

Κατά τον δήμαρχο, οι νέες συμβάσεις παρέχουν ισχυρές χρηματικές εγγυήσεις στον Δήμο, που σε περίπτωση μη τήρησης των όρων, έχει αυξημένες δυνατότητες να τις τερματίσει.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 19 Νοεμβρίου 2016)