Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Γιατί η απλή αναλογική θα στοιχίσει ακριβά στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

Τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών και των ισορροπιών θα φέρει η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση.

Καθώς εισήλθαμε ήδη άτυπα στην περίοδο της προετοιμασίας για την επόμενη δημοτική αναμέτρηση, η υιοθέτηση ή όχι της απλής αναλογικής συνολικά αλλά και ειδικά στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για την ολοσχερή αποδόμηση της σημερινής ομάδας διοίκησης του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Χωρίς να έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, γνωρίζουμε από τις δηλώσεις των αρμοδίων αλλά και από το πόρισμα της σχετικής εισηγητικής Επιτροπής του ΥΠΕΣ κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στο νομοθέτημά της.

Αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Κατάργηση του “μπόνους” εδρών στον πρώτο συνδυασμό

Απλή αναλογική σημαίνει πρακτικά ότι όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπολογιστούν για κάθε παράταξη με μία κατανομή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Αν ίσχυε η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης το 2014, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρόλο που κέρδισε στον δεύτερο γύρο και αναδείχθηκε δήμαρχος, θα είχε λιγότερες έδρες από την παράταξη Πανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι στον α’ γύρο ο νυν δήμαρχος έχασε με τρεις μονάδες διαφορά.

Ο ισχύων νόμος εγγυάται ότι ο πρώτος συνδυασμός του β’ γύρου, ακόμη κι αν έχει μόλις μία ψήφο παραπάνω, θα λάβει 20 από τις 33 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β. Η πρόβλεψη αυτή ανέδειξε στη θέση του δημοτικού συμβούλου υποψηφίους που είχαν μέτρια εκλογική επίδοση. Η απλή αναλογική σταματά αυτό το φαινόμενο.

2. Δραστική μείωση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε κάθε συνδυασμό

Η παράταξη Κωνσταντέλλου το 2014 αριθμούσε 64 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στις 3 δημοτικές ενότητες (χωρίς να υπολογίζονται οι υποψήφιοι για τα τοπικά συμβούλια).

Πρόταση της κυβέρνησης είναι να διαχωριστούν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών από τους τοπικούς συμβούλους και σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, να μπει οροφή στον αριθμό των υποψηφίων ίση με τον συνολικό αριθμό των μελών του σώματος επαυξημ ένο κατά 10%.

Αυτό σημαίνει ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο των 33 μελών, κάθε παράταξη μπορεί να κατεβάσει 36 μόλις υποψηφίους. Η ομάδα δηλαδή του 2014 αναγκαστικά θα περικοπεί στο μισό!

3. Δυνατότητα συνδιοίκησης παρατάξεων

Η επίτευξη πλειοψηφιών για την υιοθέτηση αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι πλέον ένα πρόβλημα προς επίλυση από τον νέο δήμαρχο, μιας και δεν θα έχει εγγυημένα τους περισσότερους συμβούλους με το μέρος του.

Με διακηρυγμένο λοιπόν στόχο τις συγκλίσεις και συναινέσεις ευρύτερων δυνάμεων, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέπει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στον Δήμαρχο να ορίζει αντιδημάρχους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η δυνατότητα αυτή θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τις μεγάλες παρατάξεις, όπως αυτή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, αφού αυξάνει εκθετικά το ειδικό πολιτικό βάρος των μικρών παρατάξεων που θα μπορούν να συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου ακόμη και με μικρό εκλογικό ποσοστό.

Με τα δεδομένα αυτά, στο βαθμό που γίνουν νόμος του κράτους και ισχύσουν από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019, η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα την αποδυναμώσουν σημαντικά.

Σε αντίθεση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, που έχουν ήδη αποσυντεθεί, οπότε κάθε βαθμός νέας συσπείρωσης μετρά θετικά, η διοικούσα παράταξη που παραμένει ενωμένη θα εμφανίσει αναγκαστικά απώλειες, με ό,τι σημαίνει αυτό σε επικοινωνιακό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Στελέχη της ομάδας του Δημάρχου με μεσαία εκλογιμότητα θα αντιληφθούν αμέσως ότι δεν έχουν ελπίδες ανάδειξης στο Δημοτικό Συμβούλιο με το νέο εκλογικό σύστημα.

Άλλωστε, η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αποτελείται στην πραγματικότητα από “συνιστώσες” που συνέπραξαν προεκλογικά.

Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, η Λυδία Αργυροπούλου και ο Μανώλης Δασκαλάκης (στην ομάδα του οποίου ανήκε ο σημερινός αντιδήμαρχος Νίκος Βάσης) το 2014 είχαν έτοιμες “παρατάξεις” ή ορθότερα ομάδες υποψηφίων, που προσχώρησαν λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων στην παράταξη του σημερινού Δημάρχου.

Αν με την απλή αναλογική τεθεί τέρμα στο σύστημα “ο πρώτος τα παίρνει όλα” οι αντιθέσεις αυτές θα έρθουν στην επιφάνεια εκ νέου και θα εκδηλωθούν πιθανότατα ολοκληρωμένα, αφού το νέο σύστημα διοίκησης ευνοεί τη διαφορετικότητα και όχι την αφομοίωση.

Στο νέο τοπίο, η εικόνα του πανίσχυρου δημάρχου, που φιλοτεχνεί επίμονα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θα είναι αναμφίβολα τσαλακωμένη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 24 Φεβρουαρίου 2018)

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement