Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλιαγμενη

Πώς ο θεός Απόλλωνας υποχρεώθηκε να παρακολουθεί τένις στη Βουλιαγμένη

Το παράδοξο (ή και παράλογο) της γειτνίασης ενός αρχαιολογικού χώρου με δραστηριότητες παραλίας σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης. 

Το θέμα δεν είναι νέο, όμως τώρα που ξεκινά η ανάπλαση της παραλίας του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι μια ευκαιρία κάποιες χρόνιες ανορθογραφίες να διευθετηθούν.

Ο λόγος για τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός των λουτρικών εγκαταστάσεων του Astir Beach.

Ανρωτιέται στον τίτλο της ανακοίνωσης η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης: “Ποιος μετέτρεψε τον θεό του φωτός σε θεατή αγώνων τένις;”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Χρήστος Διονυσόπουλος, φιλόλογος – ιστορικός – αρχαιολόγος και Εμπειρογνώμων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε θέματα αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας:


Στον χώρο που τελούνταν στην αρχαιότητα τα «Ζωστήρια», ετήσια εορτή αφιερωμένη στον Απόλλωνα, έχει στηθεί σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τον ναό του θεού ένα γήπεδο τένις, που με τη θορυβώδη και αντιαισθητική παρουσία του, βεβηλώνει την καλαίσθητη εικόνα της προγονικής μας κληρονομιάς.

Για τη σπουδαιότητα της εορτής των Ζωστηρίων, ετήσιων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικής και χορού, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε πάρει μέρος σε αυτήν, κάποια χρονιά, σε νεαρή ηλικία, ως χορευτής και λαμπαδηδρόμος, και ο τραγικός μας ποιητής Ευριπίδης.

Το 1993, όταν αρχίσαμε τον αγώνα για την προστασία του ναού και της παρακείμενης ιεράς οικίας (που απειλούνταν από φυσικές αλλά και ανθρώπινες επεμβάσεις) ο οποίος τελικά στέφθηκε από επιτυχία με τη συνδρομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και με την κατανόηση που έδειξε τότε το Υπουργείο Πολιτισμού, είχαμε επιπλέον ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ενεργήσουν για την αναβίωση της τέλεσης των αρχαίων «Ζωστηρίων» στον συγκεκριμένο χώρο, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει αποδοχής. Αντίθετα ευνοήθηκε η εγκατάσταση του τένις αλλά και μιας άλλης πρόσφατης αυθαίρετης κατασκευής που καταγγέλθηκε στην ΥΔΟΜ του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από ιδιώτη, τον Μάιο του 2018, και εν συνεχεία αποξηλώθηκε.

Αναρωτιόμαστε:

  • Ποιος ενέκρινε την εκατέρωθεν του ναού εγκατάσταση των δύο παραπάνω ανοσιουργημάτων και ποιος ενέχεται για την πλημμελή επίβλεψη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου; 

Και ζητάμε: 

  • Την άμεση αποξήλωση και απομάκρυνση από τον ιερό χώρο του ναού των παραπάνω εγκαταστάσεων τένις και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπευθύνους.
  • Τη θέσπιση αναβίωσης των Ζωστηρίων και την εξασφάλιση επαρκούς χώρου στην περιοχή του ναού για την τέλεση των αφιερωμένων στον Απόλλωνα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
  • Την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ναού.
  • Την αποκατάσταση και ανάδειξη της παρακείμενης οικίας του ιερέα του Απόλλωνα και της αρχαίας δεξαμενής που έχει καταχωθεί πλησίον της εισόδου των λουτρικών εγκαταστάσεων του «Αστέρα», την ένταξή τους σε ενιαίο ασφαλή ιδιαίτερο χώρο μαζί με τον ναό όπου ανήκουν, καθώς και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του προϊστορικού οικισμού που βρίσκεται κοντά στις καμπάνες του «Αστέρα», αιτήματα στα οποία από εικοσαετίας μας είχε υποσχεθεί ότι θα ανταποκριθεί το ΥΠΠΟ. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας