Για τρίτη φορά νοσοκομειακά απόβλητα στη χωματερή της Φυλής

Νέες ποσότητες επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αναμιγμένες με οικιακού τύπου απορρίμματα εντόπισαν την Παρασκευή στο ΧΥΤΑ Φυλής οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ.

Όπως διαπιστώθηκε από το μακροσκοπικό έλεγχο, ανάμεσα στα οικιακά απόβλητα υπήρχαν σακούλες με νοσοκομειακά απορρίμματα (σύριγγες, γάζες, οροί κ.λπ.), τα οποία είχαν εναποτεθεί από δημοτικό απορριμματοφόρο και φέρεται να προέρχονται από Νοσοκομείο της Αθήνας. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Επιθεωρητές της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και η Εισαγγελία. Ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία, δηλ. το όχημα κατασχέθηκε, ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

tspg

Με εντολή του Επιθεωρητή τα απόβλητα οδηγήθηκαν για αποτέφρωση. Κατά την είσοδο στον Αποτεφρωτήρα, η ειδική διάταξη ανίχνευσης ραδιενέργειας έδωσε ενδείξεις ραδιενέργειας πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ο Επιθεωρητής ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου Ατομικής Ενέργειας και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται, ενώ για τα αποτελέσματα του ελέγχου θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι:

Η νέα απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ δείχνει την αδιαφορία των υπευθύνων σε αυτό το κρίσιμο θέμα για τη δημόσια υγεία. Κάποιοι παίζουν με την υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενημέρωσα τον Υπουργό Υγείας για το νέο περιστατικό και ζήτησα να γίνουν αυστηρές συστάσεις και έλεγχοι σε όλα τα νοσοκομεία για τη σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Επίσης, ζήτησα να ελεγχθεί εάν τα νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα είτε με τον ΕΔΣΝΑ είτε με κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά το λόγο πια θα έχει η Ελληνική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε «θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο προσωπικό του Συνδέσμου για την εξαιρετική δουλειά που κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και επίσης να ευχαριστήσω τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την άμεση ανταπόκρισή τους, για την άψογη και ουσιαστική συνεργασία.

Σημειώνεται, ότι είναι το τρίτο περιστατικό απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες.

Οι έλεγχοι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εντατικοποιηθούν.

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ