Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη υπολογίζει τα… σκουπίδια του Δήμου

Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι πάντοτε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας Δήμος. Η πλειοψηφία των κατοίκων κάθε περιοχής θεωρεί ότι η καθαριότητα αποτελεί το νούμερο ένα κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής, τις περισσότερες φορές καθόλου άδικα. Πόσες φόρες δεν έχουμε δει κατοίκους να διαμαρτύρονται για την αποτελεσματικότητα των τοπικών αρχόντων στην καθαριότητα;

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, γνωστός και ως «Τρία Βήτα», γνωρίζει καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι για τους δημότες. Κι επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει στην τύχη του, φρόντισε εδώ και καιρό να δοκιμάσει ένα από τα σημαντικότερα και περισσότερο υποσχόμενα project που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας: την αποκομιδή σκουπιδιών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Η ΤΝ παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι η Τεχνητή Νοημοσύνη να νικήσει τον ανθρώπινο νου στη σκέψη και στα εγκεφαλικά παιχνίδια. Υπάρχουν, βέβαια άνθρωποι που θεωρούν ότι αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί, τουλάχιστον όχι μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η δις πρωταθλήτρια ΗΠΑ στο σκάκι και επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Τζένιφερ Σαχάντε, έχει μικτά συναισθήματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα πριν οι μηχανές καταφέρουν να γίνουν αρκετά έξυπνες απλώς και μόνο για να συγκριθούν με τον άνθρωπο. Ούτε καν για να τον ξεπεράσουν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο project του «Τρία Βήτα», δεν απαιτείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη να νικήσει τον άνθρωπο στη σκέψη. Απλώς καλείται να συνεργαστεί μαζί του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η συλλογή των απορριμμάτων και να μην γίνεται σπατάλη χρόνου, τεχνικού υλικού και δυναμικού. Και τα πράγματα ως τώρα φαίνεται ότι πάνε περίφημα…

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα Πηγαδάκια Βούλας και ως τώρα δείχνει να έχει μεγάλη επιτυχία. Μέσα από την ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, είναι δυνατό να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες εντελώς ψηφιακά τον όγκο, τη διαδρομή και την επιβράβευση που λαμβάνουν από τις ποσότητες των απορριμμάτων που δεν καταλήγουν σε ταφή. Με αυτόν τον απόλυτα οικολογικό, αλλά και διαφανή τρόπο, οι κάτοικοι εκπαιδεύονται και επιβραβεύονται για κάτι που δεν είχαν συνηθίσει να κάνουν.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημέρωση για τα όσα… συμβαίνουν στον κάδο. Με την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων, κάτι το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί, η Υπηρεσία Καθαριότητας μπορεί να δέχεται δεδομένα και να προγραμματίζει την αποκομιδή των αποβλήτων χωρίς να χρειάζεται να σταματούν τα οχήματα σε άδειους κάδους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνει άσκοπες διαδρομές, σπατάλη ενέργειας και καυσίμων, καθώς και «χαμένες» εργατοώρες!

Το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή» είχε προκαλέσει αρκετές απορίες, αλλά και δόσεις ενθουσιασμού πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Η δημοτική Αρχή είχε δείξει τις προθέσεις της το 2017 όταν με το πρόγραμμα Cyclefi άρχισε να δείχνει την στροφή της προς οικολογικούς δρόμους και έναν χρόνο αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή το project στα Πηγαδάκια. Είναι αλήθεια ότι σε άλλες χώρες, τέτοιες πρωτοβουλίες θεωρούνται αυτονόητες, αλλά για τα δεδομένα της Ελλάδας η κίνηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν κάτι πρωτοποριακό.

Ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακύκλωσης απευθείας στην πηγή δημιουργίας αποβλήτων κι όχι στην πορεία προς τη χωματερή. Τα πράγματα φαίνεται ότι πάνε κατ’ ευχήν και μεταξύ ευχολογίων, απορρίψεων και σκεπτικισμού, τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι εμφανή. Το δείγμα παραμένει μικρό, αλλά καθώς δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην δημοτική Αρχή, μία επέκταση του προγράμματος είναι πιθανή. Το «Διαλογή στην Πηγή», άλλωστε, αποτελούσε έναν συνδυασμό δυο σύγχρονων συστημάτων του εξωτερικού: το «Κερδίζω όσο διαλέγω» και το «Πληρώνω όσο πετάω».

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τους τίτλους των προγραμμάτων, οι κάτοικοι που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα βγαίνουν κερδισμένοι όσο περισσότερο πραγματοποιούν διαλογή των απορριμμάτων τους και εξοικονομούν πόρους, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή εκείνων των αποβλήτων που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιον τρόπο. Οι συμμετέχοντες έχουν δείξει ότι αγκαλιάζουν το πρόγραμμα, που θα αλλάξει σίγουρα την εικόνα του Δήμου όταν (κι αν) εφαρμοστεί από τη μία άκρη ως την άλλη.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας