Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Πλήθος κόσμου μαγνήτισε η Ελένη Αρβελέρ στη Βουλιαγμένη

Η μεγαλύτερη μη πολιτική συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή πραγματοποιήθηκε χθες, 7 Μαρτίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

Η δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ταλαιπωρημένη από μια ίωση, δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί διά ζώσης, όμως μέσω skype και μιας γιγαντοοθόνης μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις “ως ει παρούσα”.

Με άκαμπτη τη διάθεσή της και σε πλήρη διαύγεια, έστω και διασωληνωμένη από αίθουσα του νοσοκομείου “Υγεία”, η ομιλήτρια καθήλωσε το κοινό της, το οποίο βέβαια έμεινε με το παράπονο ότι δεν της έσφιξε από κοντά το χέρι. Διότι κατά τα άλλα, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιστικός Σύλλογος Γυναικών “Απολλωνία” ήταν τεχνικά άρτια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία παρεμβολή στην επικοινωνία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ με το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν και πολλοί μαθητές Λυκείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Παύλος, ο Δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου, ο αντιδήμαρχος Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Βούληση, Δημοσθένης Δόγκας, ο νέος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Σωτήρης Ελευθερίου, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Βαλάτας, ο Τοπικός Σύμβουλος Βάρης, Κώστας Ασκούνης, ο εμπειρογνώμων του Δήμου για θέματα αρχαιοτήτων, Χρήστος Διονυσόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Νοτίων Προαστίων “ο Ρόβας” Πέτρος Θανόπουλος και πολλοί άλλοι.

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στην ομιλία της επιχείρησε να απαντήσει στην άποψη ότι οι απαρχές της Ευρώπης ορίζονται με τον Καρλομάγνο και όχι με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Με πλήθος επιχειρημάτων, άλλοτε επιστημονικών και άλλοτε όχι, υποστήριξε την άποψή της περί ελληνικότητας του Βυζαντίου, περί αδιάκοπης συνέχειας του ελληνισμού και περί της κεφαλαιώδους σημασίας της ορθοδοξίας στην ιστορία, σημειώνοντας ότι ο “ελληνικός μεσαίωνας” άρχισε μόνον με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453. “Από τις 29 Μαΐου 1453 μέχρι σήμερα, η Ρωμιοσύνη μόνο μαρτύρια τραβάει” είπε σε μια αποστροφή του λόγου της, απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου.

Η ομιλήτρια δεν απέφυγε και υπερβολές, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι “η πρώτη Εγκυκλοπαίδεια ήταν Βυζαντινή” (και όχι του Ντιντερό), ότι “αν δεν υπήρχε η Πόλις, ο Κολόμβος δεν θα είχε βρει την Αμερική”, ότι “με παρέμβαση των αγγέλων” μεταφέρθηκαν τα οικοδομικά υλικά στο σημείο όπου χτίστηκε τελικώς η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας και ότι η Κωνσταντινούπολη “σώθηκε χάρη στην προστασία της Παναγίας”, η οποία όμως “κώφευσε δύο φορές, το 1204 και το 1453”.

Στην ομιλήτρια απευθύνθηκε με θερμά λόγια ο Μητροπολίτης Παύλος, ζητώντας της εμμέσως πλην σαφώς να μην εγκαταλείψει τη χώρα της για το Παρίσι, για να λάβει μάλλον διπλωματικές απαντήσεις από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Στο φουαγιέ της αίθουσας εκτέθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών του Στέφανου Χατζηστεφάνου με θέμα “βυζαντινές εκκλησίες”, από ναούς στο Άγιο Όρος αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Δείτε στιγμιότυπα:

Η πρόεδρος της Απολλωνίας και οικοδέσποινα της εκδήλωσης, Μαριάννα Μαυραγάνη

IMG_3923

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μιλά στο κοινό της Βουλιαγμένης

IMG_3959

Χρήστος Ριφιώτης, Παναγιώτης Ασκούνης

IMG_3914

Ο αντιδήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Διονύσης Γεωργουλόπουλος

IMG_3924

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β, Λυδία Αργυροπούλου

IMG_3927

Γιώργος Σκαρβελάκης, Σωτήρης Ελευθερίου και Σπύρος Βαλάτας

IMG_3928

Οικογενειακή φωτογραφία με την πρόεδρο του ΔΣ, τον Δήμαρχο, τον Μητροπολίτη και την πρόεδρο της “Απολλωνίας” στο τέλος της εκδήλωσης

IMG_3969

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Σωτήρης Ελευθερίου με τις συζύγους τους

IMG_3971

Ο Μητροπολίτης Παύλος είχε μια ιδιαίτερη συζήτηση με τον Δημοσθένη Δόγκα

IMG_3981

Από την έκθεση του Στέφανου Χατζηστεφάνου

IMG_3994

Οι φωτογραφίες του Στέφανου Χατζηστεφάνου στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου

IMG_3995

Η Μαριάννα Μαυραγάνη, ο σύζυγός της και ο Μητροπολίτης Παύλος

IMG_3997

 

 

κλειδαράς Σπανός
1 Comment

1 Comment

  1. Marianna Mavragani

    9 Μαρτίου 2015 at 5:30 μμ

    Το ΔΣ Συμβούλιο της ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ευχαριστεί από καρδιάς τη Μεγάλη Ελληνίδα της Ευρώπης και του Κόσμου για τ κ το μάθημα ζωής και την τιμή που μας έκανε, καθώς και όλους τους προσκεκλημένους και τους φίλους που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement