Ένα τραγικό περιστατικό, ο θάνατος ενός υπαλλήλου ασφαλείας του Ασκληπιείου κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του βάρδιας, έγινε αφορμή για πικρά δημόσια σχόλια ως προς την πολιτική υγείας.


Το νοσοκομείο δεν εφημέρευε εκείνο το βράδυ, και ο άτυχος άνδρας που έπαθε έμφραγμα έπρεπε να διακομιστεί στο Τζάνειο, όπου και κατέληξε. Την είδηση, που δημοσιοποίησε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, αναπαρήγαγαν αρκετά μέσα ενημέρωσης.
Το συμβάν μεταφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο από σύμβουλο της αντιπολίτευσης που όμως πρόσθεσε στην ιστορία μια σημαντική ανακρίβεια: Είπε ότι “αν η καθημερινή εφημερία του Ασκληπιείου ίσχυε ακόμα, ο άνθρωπος αυτός ίσως ζούσε”. Η αλήθεια είναι όμως ότι η “καθημερινή εφημερία του Ασκληπιείου” που προ ετών ίσχυε αλλά καταργήθηκε, δεν αφορούσε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, αλλά μόνο τις ορθοπεδικές. Όλα τα σύνθετα περιστατικά, όπως πολυτραυματίες από δυστυχήματα που απαιτούσαν άλλες ειδικότητες ιατρών εκτός από ορθοπεδικούς, ούτως ή άλλως διακομίζονταν στα νοσοκομεία που είχαν γενική εφημερία και μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Χρήσιμο θα ήταν αν οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας γνώριζαν τα βασικά και δεν αναπαρήγαγαν μύθους.
Άλλωστε και η ίδια η πρόεδρος των εργαζομένων, Δέσποινα Τοσονίδου, τόνισε για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι ο ασθενής χρειαζόταν αιμοδυναμικό εργαστήριο, δηλαδή καρδιολόγους. Παρόλο λοιπόν που εργαζόταν σε νοσοκομείο, δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα εκεί οι ειδικότητες που είχε ανάγκη οπότε είχε την ίδια μοίρα με κάθε άλλο πολίτη στην ίδια έκτακτη κατάσταση.
Είναι δυνατόν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής να εφημερεύουν 24 ώρες τη μέρα, 365 το χρόνο ταυτόχρονα; Οι κυβερνήσεις διαχρονικά απαντούν «όχι»…

