Τρία δωμάτια για την Παιδοψυχιατρική Κλινική διαθέτει μόνο το Ασκληπιείο

Τρία δωμάτια για την Παιδοψυχιατρική Κλινική διαθέτει μόνο το Ασκληπιείο

Την έλλειψη κτιριακών υποδομών στο νοσοκομείο της Βούλας που εμποδίζει την ψυχιατρική περίθαλψη παιδιών και εφήβων στηλιτεύουν με ερώτησή τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την τεκμηρίωση των καταγγελιών τους, αναφέρουν πως επισκέφτηκαν στις 22 Οκτωβρίου το Ασκληπειίο, ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών του. Σημειώνεται ότι η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ασκληπιείου Βούλας είναι η μοναδική δημόσια δομή ψυχικής υγείας για παιδιά και έφηβους στη Νότια Αττική και θα μπορούσε να εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα.

“Η πραγματικότητα απέχει πολύ από το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται μια τόσο πολύτιμη δημόσια Μονάδα Ψυχικής Υγείας”, αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Και επισημαίνουν:

Η εικόνα που παρουσιάζει η κατ’ όνομα και μόνο Παιδοψυχιατρική Κλινική είναι χαρακτηριστική της πολιτικής εγκατάλειψης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παρά το γεγονός ότι η κλινική έχει εγκατασταθεί στο Ασκληπιείο εδώ και τρία χρόνια και είναι στελεχωμένη με προσωπικό που κρίνεται επαρκές (Διευθυντής, τρεις ακόμη Παιδοψυχίατροι, τρεις ειδικευόμενοι, δύο ψυχολόγοι, άλλοι τέσσερεις ειδικοί ψυχικής υγείας και πέντε νοσηλευτές) δεν έχει βρεθεί έως σήμερα χώρος για την εγκατάσταση παιδοψυχιατρικής κλινικής με δυνατότητα νοσηλείας. Ο χώρος που έχουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάθεσή τους προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους περιορίζεται σε τρία δωμάτια, γεγονός που όπως είναι φυσικό τους εμποδίζει να επιτελέσουν ολοκληρωμένα και με αξιοπρέπεια, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους που παρακολουθούν, το θεραπευτικό τους έργο.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, βουλευτή Αττικής τα παρακάτω:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν βρεθεί ακόμη κατάλληλοι χώροι για την στέγαση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο «Ασκληπιείο» Βούλας, ενώ η στελέχωσή της κρίνεται επαρκής; Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα;
  2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Υγείας ώστε να δρομολογηθεί η συνολική λύση του κτιριακού για την εγκατάσταση της παιδοψυχιατρικής κλινικής και την ανάπτυξη 6 κλινών εφήβων, αλλά και εγκατάσταση άλλων ψυχιατρικών δομών;
  3. Προτίθεται έστω το Υπουργείο να προχωρήσει στις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις στα προκάτ σπιτάκια ώστε δύο τουλάχιστον από αυτά να διατεθούν για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της παιδοψυχιατρικής κλινικής για την παιδοψυχιατρική κλινική;

Οι βουλευτές που υπογράφουν είναι οι: Χρήστος Μαντάς, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Μιχαλάκης, Γιάννης Ζερδελής, Βασιλική Κατριβάνου, Νάντια Βαλαβάνη, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ζαχαριάς, Βασίλης Κυριακάκης και Χαρά Καφαντάρη.