Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Σωματείο Εργαζομένων Ασκληπιείου: Το νοσοκομείο της Βούλας, 1 χρόνο μετά το 1ο κρούσμα Covid-19

Μια εικόνα σοβαρών αντιθέσεων με τη διοίκηση και την κυβερνητική πολιτική και καθημερινών δυσκολιών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας μεταφέρει με γλαφυρότητα το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν σε επάρκεια τις πιστοποιημένες μάσκες Ν95 κατά την εργασία τους, ότι κάποια μέλη του προσωπικού εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους και το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, ότι το Ασκληπιείο πάσχει από υποστελέχωση.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του σωματείου:


Ένα χρόνο μετά την κήρυξη πολέμου από τον SarsCov2, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και του Ασκληπιείου επιμένουν να εφαρμόζουν μία πολιτική καταστροφική για τους συναδέλφους και τους ασθενείς μας.

Την ώρα που συνάδελφοι μας νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα, το να προσπαθεί η διοίκηση, ή πολύ περισσότερο τα εκλεγμένα μέλη της ΑΚΕ στο ΔΣ του σωματείου μας να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης στους ίδιους πάει πολύ. Εσείς συνάδελφοι της (Δ)ΑΚΕ που δεν βρήκατε τίποτα να πείτε όταν έγινε καταγγελία γιατρού για χρηματισμό, έρχεστε τώρα και κουνάτε το δάχτυλο στους συναδέλφους που έχουν εξαντληθεί από την υπερεργασία έναν χρόνο τώρα. Αρκετά με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» που πιπιλάτε από την πρώτη στιγμή οι διάφοροι κυβερνητικοί, μόνο όταν δεν θίγει τα «ιερά και τα όσια» της ιεραρχικής αντίληψης που έχετε για το ΕΣΥ της αγοράς.

  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ζητάμε εδώ και μήνες τη χορήγηση μάσκας Ν95 σε όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς και συνοδούς; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι είχαμε περιστατικά ΚΑΡΠΑ στο ΤΕΠ, με τον γιατρό και τη νοσηλεύτρια να φορούν απλή χειρουργική μάσκα; Ακόμη περιμένουμε τις μάσκες Ν95.
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε επανειλημμένα, τόσο προφορικά όσο και με ανοιχτή επιστολή της Προέδρου και του Γ. Γραμματέα, την ενημέρωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων για τα νέα εμβόλια, ώστε να καμφθούν οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις; Μας γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Μας καταγγείλατε μάλιστα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ότι ονειρευόμαστε «σοβιετίες». Τώρα μας λέτε να ενημερώσουμε εμείς….
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τη μεταφορά του εμβολιαστικού κέντρου ΕΚΤΟΣ του νοσοκομείου μας, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς της νόσου; Τίποτα δεν κάνατε.
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Γ. Γραμματέας και Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ του Ασκληπιείου ζητούσε επίμονα τη διενέργεια τεστ σε όλους τους νοσηλευόμενους κατά την είσοδο τους και του απαντούσατε (οι ίδιοι που τώρα κατηγορείτε τους συναδέλφους μας ότι φταίνε που κόλλησαν) ότι «δεν είναι απαραίτητο»; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι απαιτήσατε την εφαρμογή αυτού του απλούστατου μέτρου μόνο αφού πλημμύρισε με κρούσματα η μία παθολογική κλινική;
  • Είναι η δεν είναι αλήθεια ότι επανειλημμένα σας έχουμε τονίσει ότι το νοσοκομείο μας πάσχει σοβαρά από την υποστελέχωση, τόσο σε ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε προσωπικό καθαριότητας; Κωφεύσατε. Ένα χρόνο τώρα δεν έχουμε δει παρά ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και ΟΧΙ μόνιμων συναδέλφων, που δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται όχι μόνο λόγω των συνταξιοδοτήσεων αλλά και λόγω των αδειών ειδικού σκοπού. Σαν να μην έφτανε αυτό, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης καθαριστριών, για δεύτερη φορά την τελευταία χρονιά.
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ζητάμε επίμονα τη συστηματική ιχνηλάτηση στο προσωπικό, με τεστ κάθε εβδομάδα; Μας απαντάτε ότι έχετε αναθέσει την εργασία σε δύο συναδέλφισσες αλλά «οι εργαζόμενοι δεν πάνε να εξεταστούν». Αλήθεια, η επιδημιολογική περιφρούρηση των υγειονομικών είναι (ξανά) θέμα ατομικής ευθύνης; Μία παρασκευάστρια και μία νοσηλεύτρια υπεύθυνες για την ιχνηλάτηση σε πλέον των 1000 υγειονομικούς; Πρακτικώς αδύνατον…

Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα της Covid19 στη χώρα μας, στο Ασκληπιείο λειτουργούν ήδη 40 κλίνεςCovid19, ετοιμάζονται άλλες 20 κλίνες, λειτουργεί επίσης ΜΕΘ Covid19 από την πρώτη στιγμή. ΠΩΣ; Μόνο χάρη στον ΗΡΩΙΣΜΟ και την ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ των συναδέλφων μας.

  • Πώς; Με νοσηλεύτριες που χρεώνονται, στη ΜΕΘ Covid19, 4 κλίνες η καθεμία. 1 νοσηλευτής ανά 4 κλίνες ΜΕΘ; Θέλετε να μάθετε αν είναι ασφαλές για τους ασθενείς; Θέλετε να ρωτήσετε αυτές τις συναδέλφισσες για τον καθημερινό τους γολγοθά;
  • Πώς; Με ειδικευόμενους που «εκπαιδεύονται» μόνο στην Covid19; Με γιατρούς που κάνουν πάνω από 7 εφημερίες ο καθένας και η καθεμία, και 10 και 11, κάποιοι διευθυντές, που ο νόμος προβλέπει να κάνουν τρεις εφημερίες τον μήνα; Απλήρωτοι; Όταν δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για την αποζημίωση της εφημεριακής εργασίας τους; Όταν δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κονδύλι; Θέλετε να τους ρωτήσετε αν η υπερεργασία, οι εξοντωτικοί ρυθμοί ωφελούν τους ίδιους ή τους ασθενείς τους; Οι γιατροί και οι ΓΙΑΤΡΙΝΕΣ μας θα συνεχίσουν να εργάζονται, αφοσιωμένοι στους ασθενείς τους. Μέχρι να καταρρεύσουν από την εξάντληση;
  • Πώς; Με εντέλλεσθε σε ρευματολόγους, γενικούς γιατρούς, καρδιολόγους και συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών, από τμήμα σε τμήμα. Μαθητευόμενους μάγους θυμίζετε, εκεί στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ, της διοίκησης και της νοσηλευτικής διεύθυνσης: ένα συνεχές «φύγε εσύ – έλα εσύ». Μετά θα κλείσετε τελείως τις παθολογικές κλινικές; Μετά θα στείλετε εντέλλεσθε και στις χειρουργικές ειδικότητες; Τι φτιάχνετε; Νοσοκομεία κοβιντάδικα, όπου οι λοιπές νοσηρότητες δεν έχουν θέση;
  • Πώς; Με κλείσιμο κρεββατιών και κλινικών, με μετατροπή τμημάτων σε κόβιντ, μέσα σε μια νύχτα. Ουσιαστικά κάνετε έξωση σε ολόκληρες ομάδες ασθενών, που υποχρεώνονται έτσι να αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα. Θέλετε να μας πείτε για την ανασφάλεια των νεφροπαθών ασθενών μας, που ουσιαστικά τους δείχνετε την πόρτα της εξόδου από την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δημιουργώντας κλινική κόβιντ που γειτνιάζει με την ΜΤΝ; Θέλετε να ρωτήσετε τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες της Ρευματολογικής κλινικής που πιέζονται να περιορίσουν τους ασθενείς που παρακολουθούν εδώ και χρόνια, ασθενείς με βαριά χρόνια νόσο; Θέλετε να ρωτήσετε τους ασθενείς που συνωστίζονται στις λίστες του χειρουργείου, αν και πόσο μπορούν να περιμένουν; Θέλετε να τους ρωτήσετε αν αποδέχονται την επιβάρυνση της υγείας τους λόγω της επί μακρόν αναβολής του χειρουργείου;

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι οι κύριοι Κικίλιας και Κοντοζαμάνης υπηρετούν τους μεγαλοκλινικάρχες, το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία, αυτούς που θησαύρισαν και θησαυρίζουν στα χρόνια της πανδημίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν πρόθυμους υποστηρικτές τους εκλεγμένους της (Δ)ΑΚΕ στο νοσοκομείο μας.

Το σωματείο του Αττικού έκανε την αρχή: κάλεσε τον εισαγγελέα να προστατεύσει εργαζόμενους και ασθενείς. Μάλλον δεν αργεί να έρθει και η σειρά μας.

Απαιτούμε, έστω και τώρα

  • Άμεση επίταξη, χωρίς παχυλές αποζημιώσεις, όλων των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομειακών δομών και των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ!!!
  • Άμεση απομάκρυνση του εμβολιαστικού κέντρου από το Ασκληπιείο.
  • Άμεση πρόσληψη ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων, με ΠΝΠ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων.
  • Θωράκιση των συναδέλφων μας τώρα! Μάσκες Ν95 σε όλους, οργάνωση της ενημέρωσης τμήμα – τμήμα ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι συνάδελφοι, τεστ κάθε εβδομάδα. Καμία συζήτηση για πειθαρχικές ποινές σε όσους δεν πείθονται να εμβολιαστούν. Ενημέρωση!!!
  • Αποζημίωση όλων των εφημεριακών υπερβάσεων που έχουν ήδη γίνει και αυτών που γίνονται και γίνουν.
  • Πρόσληψη ΟΛΩΝ των εργολαβικών συναδέλφων στο ΕΣΥ (καθαριστριών, τραπεζοκόμων, σεκιούριτυ). Καμιά καθαρίστρια απολυμένη!!!
  • Ένταξη στα ΒΑΕ!!!!

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος, Δέσποινα Τοσονίδου
Ο Γ. Γραμματέας, Δημήτρης Γαρδικλής

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement